Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 feb 2011 - Anul XVI, nr. 46 (4644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Liderii sindicali au propriile interese, se tem că îşi pierd influenţa şi devin agresivi

Vineri, 25 Februarie 2011 (15:41:53)

Liderii sindicali se prezintă la discuţiile privind Codul Muncii, dar rămân cantonaţi în interese personale sau de grup şi se concentrează agresiv pe propriile drepturi, având teama că îşi pierd influenţa şi puterea la nivel naţional, a declarat premierul Boc, la finalul discuţiei cu sindicatele.

"Am observat că, din nefericire, în loc ca fundamentul discuţiilor să fie concentrat pe prevederi din Codul muncii care să ţină de angajator, de angajat, de drepturile specifice, foarte multe discuţii sunt concentrate pe drepturile sindicatelor ca atare. Noi nu facem un Cod al Muncii doar pentru sindicate, iar teama sindicatelor că îşi pierd influenţa şi puterea la nivel naţional i-a determinat să fie uneori mai agresivi decât altădată. Invitaţia mea este una raţională, să nu punem interese personale în faţa intereselor generale şi să avem un Cod al Muncii benefic pentru ţară, pentru ca oamenii să găsească mai uşor un loc de muncă, iar angajatorii să-i poată angaja mai uşor, şi să nu ne uităm în primul rând dacă se protejează sau nu drepturile liderilor de sindicat sau ale sindicatelor", a spus Boc.

El a arătat că Guvernul va continua să poarte un dialog social şi să explice motivaţiile noului Cod al Muncii, dar că actul normativ nu va putea fi unul în interesul tuturor românilor dacă liderii sindicali rămân cantonaţi în interese personale sau de grup.

Premierul a susţinut totodată că, la discuţia avută vineri la Ministerul Muncii, au fost organizate întâlniri separate cu sindicatele şi patronatele din dorinţa de a se câştiga timp şi eficienţă, dar şi pentru a fi evitate atacuri între cele două părţi sociale, şi a afirmat că liderii sindicali au fost cei care au decis să nu mai rămână şi la întâlnirea cu patronatele.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat anterior că discuţiile dintre sindicate şi reprezentanţii Guvernului privind Codul Muncii au eşuat din cauza poziţiei inflexibile a ministrului Muncii şi a încercării de manipulare a Executivului şi a precizat că sindicatele vor continua protestele.

"În întâlnirea de astăzi am constatat o încercare de manipulare a mişcării sindicale. (…) Am părăsit discuţiile pentru că poziţia ministrului Muncii este inflexibilă şi denotă nivelul cultural al lui Botiş, care nu e capabil să înţeleagă efectele pe termen lung ale acestor modificări, ci doar pe cele pe termen scurt, benefice pentru propria întreprindere", a spus Hossu.

Bogdan Hossu a declarat că premierul Emil Boc a anunţat sindicatele că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul Muncii, acesta fiind un alt lucru respins de partea sindicală.

La rândul său, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ioan Pisc, a declarat că ministrul Ioan Botiş a fost inflexibil în tot timpul discuţiei, indiferent de articolul din Codul Muncii dezbătut.

"Şi ministrul, şi premierul au fost inflexibili, indiferent de articolul pus în discuţie. Orice propunere a noastră de a discuta un subiect sau altul a făcut obiectul unui refuz categoric, răspunsul primit fiind că nu au mandat din partea coaliţiei de guvernare de a negocia", a spus Pisc.

Potrivit acestuia, premierul Emil Boc a invitat sindicatele să plece în momentul în care au ajuns reprezentanţii patronatelor, deşi ministrul Muncii le promisese că nu va discuta separat cu sindicatele şi patronatele.

Reprezentantul BNS a anunţat că o primă acţiune de protest va fi organizată sâmbătă, la congresul UDMR, când va fi prezentat un document prin care reprezentanţii UDMR vor fi avertizaţi că salariaţii din România trebuie respectaţi.

În urmă cu o zi, însă, autorităţile orădene au respins cererea celor cinci confederaţii sindicale privind aprobarea unei acţiuni de protest sâmbătă, în prima zi a Congresului UDMR, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat, luni după-amiază, că au stabilit pichetarea intrărilor în sediul Parlamentului, discuţii cu deputaţii din comisie, pichetări şi vizite la domiciliu şi la sediile PDL, UDMR, UNPR, minorităţi, pentru depunerea solicitărilor sindicale, mitinguri în teritoriu, cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau naţionale şi grevă de avertisment în ziua votului în Camera Deputaţilor.

La nivel local, în fiecare luni începând din 28 februarie şi până în 18 aprilie vor fi mitinguri în faţa prefecturilor, precum şi a primăriilor din Bihor, Botoşani, Harghita, Constanţa şi Caraş-Severin.

Premierul Emil Boc a anunţat deja că Guvernul îşi va angaja săptămâna viitoare răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Liderii sindicali au propriile interese, se tem că îşi pierd influenţa şi devin agresivi.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Liderii sindicali au propriile interese, se tem că îşi pierd influenţa şi devin agresivi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei