Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 feb 2011 - Anul XVI, nr. 46 (4644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tensiuni

Peste 660 de oameni se revoltă împotriva preotului din Vicov

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai veche parohie din oraşul Vicovu de Sus, situată în centrul localităţii, se află în mijlocul unui scandal ce tinde să se transforme în revoltă. O parte importantă a creştinilor care frecventează această biserică nici nu mai vrea să audă de actualul preot paroh. Primul pas a fost depunerea unui memoriu la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, în care se cere cercetarea şi luarea de măsuri urgente împotriva preotului, iar al doilea va fi blocarea bisericii.

 

Biserica Adormirea Maicii Domnului este păstorită de preotul Vasile Schipor, în vârstă de 33 de ani. El este la această biserică din 2003, de când a fost hirotonosit. Până în 2009 a fost preot secund, după care l-a înlocuit pe parohul mai vechi, Gabriel Chiaburu, recent plecat de tot de la această biserică.

În acest caz surprinde corul extrem de numeros al nemulţumiţilor.

Memoriul înaintat lui ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, este semnat de 664 de oameni, preotul Vasile Schipor fiind acuzat printre altele de atragere de foloase financiare.

Oamenii acuză că părintele s-a apucat să vândă grâul trimis parohiei pentru sinistraţi, mai mulţi cumpărători depunând declaraţii scrise în acest sens, că şi-a făcut socrul casier, iar banii adunaţi de acesta sunt folosiţi în scop propriu, de întreaga familie Schipor.

Sutele de oameni nemulţumiţi acuză că părintele a plecat cu toată familia în excursie la Ierusalim, cheltuind 6.000 de euro, „având curajul să vină apoi la casele noastre după bani, când ştim cum se lăfăie el în bani”.

O altă acuzaţie este legată de lumânările cumpărate din biserică, care, se jură mai mulţi credincioşi, sunt stinse imediat de lumânărar, un apropiat al preotului, şi apoi revândute.

 

Reproşuri pe linie duhovnicească şi migrări spre alte religii

În afara acestor probleme, protestatarii spun că preotul Vasile Schipor ar vorbi urât cu marea masă a credincioşilor şi nu şi-ar îndeplini nici obligaţiile pe linie duhovnicească. Ei amintesc de mai multe persoane aflate pe patul de moarte, pe care preotul nu ar fi venit să le împărtăşească. Printre acestea şi un bătrân de 101 ani, Vasile Costea, care timp de mai bine de 50 de ani a vândut lumânări la biserică. Conform credincioşilor, după ce bătrânul s-a îmbolnăvit şi a căzut la pat, preotul Vasile nu a fost niciodată să-l viziteze, fapt pentru care, de mâhnire, cu trei zile înainte de a muri, bătrânul s-a convertit la religia penticostală.

Concluzia oamenilor este că, din cauza atitudinii preotului, lumea a început să părăsească religia creştin-ortodoxă şi cer reprezentanţilor Arhiepiscopiei să vină în zonă, să vorbească cu ei şi să ia măsuri împotriva preotului.

 

Cum vede preotul tot acest scandal

L-am contactat, ieri, telefonic pe părintele acuzat, pentru a-şi expune un punct de vedere cu privire la problemele pe care le are cu credincioşii.

Punctual, acesta a încercat să răspundă la toate acuzaţiile.

„Nu există şi nu a fost nici un ajutor de grâu pentru sinistraţi. Acel grâu este al Arhiepiscopiei şi mi-a fost trimis pentru a-l vinde, deoarece era nevoie de bani pentru a se cumpăra cartofii necesari hranei la căminul de bătrâni al Arhiepiscopiei. Situaţia este binecunoscută de Înaltul Pimen şi acuzaţia nu are fundament”, s-a apărat preotul.

El a admis că a fost cu familia la Ierusalim, însă spune că totul s-a făcut din banii membrilor familiei.

„Socrul meu, de exemplu, şi-a permis ca după o viaţă de muncă să adune câteva sute de euro şi să meargă la mormântul sfânt”, ne-a spus preotul.

În privinţa cazului bătrânului de 101 ani, acesta spune că a vrut să-l împărtăşească când s-a întors de la Ierusalim, în ianuarie 2011, însă familia nu l-a mai primit, spunându-i că bătrânul s-a pocăit.

„Acuzaţiile sunt total nefondate, nu au nici un substrat de adevăr. Am răspuns deja la ele şi în faţa comisiei Arhiepiscopiei, dacă am supărat vreodată pe cineva îmi cer scuze, însă de aici şi până la acuzaţiile că aduc lumânări din Ucraina, le sting şi le mai vând o dată, totul fără probe, este cale lungă”, s-a apărat preotul de 33 de ani.

 

Mărul discordiei ar fi preotul plecat recent din parohie

L-am întrebat cum explică atunci aceste acuzaţii, mai ales că nu vin de la o minoritate.

Tânărul preot este convins că totul pleacă în primul rând de la faptul că părintele cu care a slujit, Gabriel Chiaburu, a plecat, iar unii oameni, obişnuiţi cu acesta, îl regretă şi cred că el nu este străin de îndepărtarea sa.

Vasile Schipor a admis că din martie 2009 i-a luat locul acestuia, din preot secundar devenind paroh, ulterior, în ianuarie 2011, părintele Gabriel plecând de tot.

„Nu au fost deciziile mele, părintele a avut nişte probleme personale pe care nu le comentez, a fost trecut de Arhiepiscopie ca preot secund, iar apoi, la cererea sa, a fost transferat de la Vicov la Bălineşti”, explică preotul acuzat.

O a doua cauză a răzmeriţei ar fi, în opinia sa, faptul că parohia are teren pe vechile amplasamente ale unor oameni, iar aceştia şi toate rudele lor sunt împotriva sa.

Trebuie spus că în sesizarea lor, oamenii nemulţumiţi nu amintesc nimic de dorinţa ca preotul plecat să revină.

 

Protopopul de Rădăuţi merge la slujba de duminică

În memoriul înaintat Arhiepiscopiei, oamenii cer luarea de măsuri urgente, până pe 26 februarie, iar în caz contrar, pe 27 februarie, ar urma să se adune la biserică şi să o închidă.

Referitor la acest scandal, preotul Petru Lupaştean, protopop de Rădăuţi, ne-a declarat că memoriul a fost deja discutat în cadrul unei comisii, la Arhiepiscopie, şi s-a stabilit ca duminică, la slujbă, să se încerce o mediere.

„Duminică, alături de alţi preoţi, voi fi personal la slujba de la Biserica Adormirea Maicii Domnului, vom vorbi cu oamenii şi vom stabili ce este de făcut. Sperăm într-o rezolvare amiabilă şi creştinească a acestor divergenţe”, a mai spus protopopul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 660 de oameni se revoltă împotriva preotului din Vicov.
 Vizualizări articol: 1800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 18 voturi
Peste 660 de oameni se revoltă împotriva preotului din Vicov4.0518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tot raul e spre un bine... trimis de
(25 feb 2011, 12:03:55
...si cine are urechi sa auda SA AUDA respectiv ochi sa vada.Morala din acest art. e si am incredere in oamenii de buna credinta din vicov.La ce ma refer: ca omul de 101 ani si-a putut mintui sufletul primind tot un leu si aici nu fac nici un lobby la ceve religie ci pur si simplu m-am bucurat ca pe aceasta cale s-a mai mintuit un suflet pentru rai.Deci dragi vicoveni din dragoste de Dumnezeu pt. voi si altii urmati ex. acestui om pt. a va mintui si nu pt. o zi sau ani ci pt. o vesnicie si nu ratati.PS:FOARTE IMPORTANT - NU AMINATI EGAL CE VOR SPUNE CEI DIN JUR.Doamne ajuta.
1.1  RE: Tot raul e spre un bine... trimis de
(25 feb 2011, 12:20:52
Prietene, tin sa te anunt ca trecand la penticostali nu este mantuit automat, ci poate ajunge mantuit prin credinta lui proprie si personala in Dumnezeu si intalnirea personala cu El. Daca s-a trecut doar ca sa faca in ciuda la popa ii este egal,,,,,,,
numai bine:)
1.2  RE: Tot raul e spre un bine... trimis de
(25 feb 2011, 12:55:00
BOB JR - de obicei nu-mi place sa raspund la comentarii si nici sa ma repet dar hai ca fac o exceptie - deci dupa cum spuneam daca citeai mai atent gaseai raspunsul :trecind la penticostali nu e automat mintuit asta fiind treaba stapinului ci ca el s-a botezat cum insusi Domnul Isus a facut restul fiind de prisos sa-ti explic,deci aici nu e important ca e la penticostali sau ortodocsi ci faptul ca a mai avut o sansa sa-si mintuiasca sufletul.O zi buna si sper sa se dezghete ogorul ca saminta sa cada intr-un ogor bun "ca primavara bate la usa".Sper ca nu te-am obosit cu metaforele.
1.3  RE: Tot raul e spre un bine... trimis de
(25 feb 2011, 13:05:28
nu te crede atat de tare in metafore;) si discutia ar trebui purtata in privat nu aici ca sa aiba altii ce comenta degeaba.
si treaba cu botezul daca mor pana a primi botez nu am sansa la cer?!
2.   !! trimis de
(25 feb 2011, 12:14:50
Se putea sa nu apara un comentariu al sectarilor, vedeti problemele din propria ograda si dupa aceea comentati.
2.1  RE: !! trimis de
(25 feb 2011, 13:02:10
Fii te rog amabil si inchide usa pe partea din exterior, ne-ai face un mare serviciu, nu avem nevoie de o gandire asa "luminata" ca si a ta. Tin sa te anunt ca nu sunt sectant si ca am facut o remarca pentru a intelege cei ca tine ca nu o religie te mantuie sau te duce in rai, ci crezul tau personal. tu cu religia ta in brate, cu ignoranta si neputinta intelectuala stai la colt:)
3.   !! trimis de
(25 feb 2011, 13:07:19
Ratacitilor pe partea exterioara sunteti d-voastra si persistati sa ramaneti acolo in "lumina" interpretarii evangheliei neoprotestante
3.1  RE: !! trimis de
(25 feb 2011, 13:10:24
Dupa a ta gandire cred ca tu esti mai ratacit decat cei ce sunt sectanti....
4.   Comentariu trimis de
(25 feb 2011, 13:50:08
eu nustiu cum inteleg unele religii ca trebuie sa botezeze copii de nuj cate luni, DOMNUL ISUS a luat botezul la varsta de 30 de ani
5.   Benzina trimis de
(25 feb 2011, 15:25:34
Se scumpeste benzina, iar altii se plictisesc... O sa vedeti voi ce vremuri ajungeti, ca nu va scoate nici un D-zeu din mocirla.
6.   Afara cu pitigoii!!!!!!!! trimis de
(25 feb 2011, 16:18:52
care 660 de oameni ca au fost peste 1000 peste 700 de semnaturi s-au strans numai de pe un sector sa zboare afara afaceristul asta ca nu spune si faptul ca face trafic cu tigari si ca intr-adevar s-a dat grau sa se imparta la oameni cand au fost inundatiile caci cartofi pt caminul de batrani au strans cu carutele tot din sat de la oameni intr-un timp atat de scurt de cand e popa are masini scumpe isi face vila si de isi permite omul si o excursie la mormantul sfant ca doar el e popa si are salar de mii de euro nu??nici macar nu raspunde la buna ziua cand il saluta lumea ca e un moroi habar nu are sa zica o binecuvantare in biserica si-a bagat toata familia pe functii in biserica si pe cei cu care face trafic in ucraina.isi bate joc de oameni ca stie ca e sustinut de pimen dar nimic nu e vesnic ii cotizeaza partea la pimen si crede ca are scaunul asigurat sa nu mai doarma linistit ca asta nu mai tine mult.
7.   Lovely trimis de
(25 feb 2011, 17:42:04
din alea 700 de semnaturi, cate sunt de la oameni care apartin de Parohia din centru???? si nu cumva esti tu unu din ala cu traficul de tigari, care s-a ocupat si de tabele...... bineinteles pus de alti afaceristi, la care le e frica sa nu le iasa la iveala afacerile pe care le faceau cu pr. Gabriel. si cu bani care s-au strans de la enoriasi, daca mai mergeai si tu la Biserica, vedeai in ce au fost investiti pana acum.
7.1  RE: Lovely trimis de
(25 feb 2011, 18:32:24
Poate ai vrut sa spui ca preot ca pr. Adrian nu o sa mai aiba Vicovu, si nu cred in cele 700 de semnaturi sunt numai din centru, pentru ca tabelele alea au umblat tot Vicovu si plai, si laura, si bivolarie..... oare toti apartin de centru?????????????????? nici voi nu stiti tare sigur ce vreti cu semnaturile alea......
8.   Comentariu trimis de
(25 feb 2011, 18:20:04
de ce nu crezi ca cele 700 semnaturi sunt de la oamenii din Centru?Noi suntem o comunitate foarte mare de Vicoveni la Londra si nu am trimis semnaturile dar toti il vrem afara pe preotul Vasile...si Preot ca Gabriel(asa cum a f el)nu o sa mai aiba Vicovu'...si inca ceva-nu inteleg ce va bagati si voi sectarii cu comurile aici???NU NE INTERESEAZA PAREREA VOASTRA!
9.   Ptr.IUSTI trimis de
(25 feb 2011, 18:49:14
BAI ASTA ESTI CUMVA DIN NEAMUL LUI PITIGOI CA EU LA BISERICA MERG SI VAD CE SE FACE CU BANII ENORIASILOR MERGE POPA CU TOT NEAMU LA IERUSALIM SI VREA SA II FACA GRADINITA PARTICULARA LUI NEVASTA-SA TOT PE BANII ENORIASILOR SA INVETE SA SE POARTE CU LUMEA SI TOATE SEMNATURILE SUNT DIN CENTRU DACA ESTI CURIOS NU DE ALTA DAR SA VA MAI PREGATITI SA DORMITI O NOAPTE IN BISERICA CUM A-TI MAI DORMIT ACUM CATEVA SAPTAMANI.
10.   :)))))))) trimis de
(25 feb 2011, 19:04:56
nu sunt neam, dar mi-ar face placere sa fiu............ si gradinita unde se face, la demisol, la parter, la eatj, unde??laughing) si la cate perine de alea mici sunt in Biserica in centru( ca in alta Biserica nu exista atatea) .... cred ca poti dormi destul de comodlaughing) Doamneee ai umplut lumea de prosti!
11.   Comentariu trimis de
(25 feb 2011, 22:34:17
Bai oameni buni ala e popa? nesimtitu dracu dupa ce pr.Gabriel l-a ajutat atat pe el cat si pe nevasta-sa si pe toata familia lui pitigoi acu a prins tupeu? Ma cine l-o ajutat pe el sa devina popa? Acu nu se mai stie ca banu are putere,cate a facut pr.Gabriel pt. acea biserica si cat de greu i-a fost , cat de mult tinea la toti enoriasi de acolo cata lume venea duminica la biserica?S-o ajuns si astia a lu pitigoi inainte faceau case cica erau maistri iar acu sunt casieri.....acolo sus exista dumnezeu se va intoarce roata......asta nu stie cum sa se scoata si invoca faptul ca ''avea probleme personale'' ma ma lasi ....o sa plateasca pt toate astea PR GABRIEL NU RENUNTATI ATI FOST ATATIA ANI ACOLO NU SE MERITA PT ASA UNU......AM CRESCUT CU DUMNEAVOASTRA ACOLO SI VREAU SA MAI AM PT CE MERGE LA BISERICA ........DOAMNE AJUTA......ps.nu va mai dati cu parerea si voi sectantilor nu e problema voastra aveti voi grija de frati vosti....ca stiu ca sunteti multi ....la dracu....
12.   Pt.mery2011 trimis de
(25 feb 2011, 22:56:52
bravo Mery bine punctat!!!!!!!!O SA VEDETI VOI DUMINICA CE POT FACE OAMENII CARE SUNT UNITI CUM SCOATEM SATANA AFARA DIN BISERICA PT.CA SI EL TOT IN POSTUL MARE IN FRUNTE CU PIMENUL L-AU DAT JOS PE CELALALT PREOT SE INTOARCE ROATA PARINTELE VASIICA!!!!!!!!! pt.IUSTI:BAI ASTA PROST A FOST ALA CE TE-A FACUT CACI SE VEDE CA NU AI MAI MULT DE 2 CLASE CUM ARE TRENUL.
13.   Pt. mery and co. ... trimis de
(26 feb 2011, 07:12:55
daca ati sti de notiunea fair play nu a-ti folosi asa un "vacabular" ca de ex. "sectantilor,la dracu" samd sau atita ati invatat .Cit despre comunitatea din londra nustiu daca v-ati integrat atit de bine deoarece trecind in vest ca ortodox esti privit ca un exot adica in minoritate sau sectant cum spuneti voi,eu cel putin imi aduc aminte ca numai pe timpul lui ceasca se vb. asa dar acum am ceva pretentii fie tocmai ca sinteti din vivov si acolo-s oameni gospodari.Nu am facut nici un lobby la ceva rel.asa ci doar ca omul acela si-a putut mintui sufletul PUNCT.
14.   Pt.BMICK trimis de
(26 feb 2011, 08:04:10
Ce are benzina cu preotul din Vicov.
Te bagi ca musca in c. c. peste tot.
14.1  RE: Pt.BMICK trimis de
(26 feb 2011, 09:34:59
... sa va uitati cu mandrie la casa lui Bogdan,fiul preotului,caci este opera voastra,in urma nenumaratelor inginerii financiare facute de catre tatucul lui(Craciun,Boboteaza,si acele baxuri de lumanari date la altar,drept canon,apoi revandute)... ...sa va lumineze Dumnezeu si pe voi si sa faceti ceea ce e de facut...
15.   Bravos celor din Centru,rusine Bivolarie!!!!! trimis de
(26 feb 2011, 09:31:19
Citesc si parca nu imi vine a crede.In Bivolarie se intampla lucruri mult mai urate ca in Centru,si asta de peste 10 ani de zile... Lumea(care lume?!?,ca prea putini mai merg regulat la biserica...)de fapt o gloata de babe,stau si "pupa poala popii" si nici nu cracnesc cand se fac tot felul de strangeri,care mai de care mai ciudate,fara a se taia chitante la cult(cel putin in anii trecuti),sau de taxele exorbitante pt nunti si inmormantari.Rusine,rusine,rus sa va fie bivolareni.
16.   Slugile sec 21 trimis de
(28 feb 2011, 15:30:50
redactia acestui ziar,ce partid slujeste?slugoilor,declarati universala a drepturilor omului,prin articolul 19,imi da dreptul la libera exprimare.Pe ce motiv imi cenzurati voi,comentariile?Am influientat deja 153 de persoane sa nu mai foloseasca acest ziar nici ca hartie de pus sub morti.Ce sa-i faci,asta e concurenta si dreptul la libera exprimare
17.   Proba trimis de
(28 feb 2011, 15:47:11
intentionat am trimis un mesaj fara text,care a fost postat imediat,poate asta vreti sa reiasa din comentariile cititorilor,adica nimic.Unde sunt comentariile trimise de legionaru?????Au fost comentarii reale dar dure,nu obscene.Scrie clar ce e interzis,reclame,limbaj obscen,reclame sau lincuri url,ftp etc.Ce inseamna etc,ziaristilor???Adica ce nu-ti convine,si care face atingere la vreun cumatru sau nanas din vicov,intra la etc.CE E AIA ETC in contextul dat???????MONITORUL=mojicie,on aveti motiv de cenzura.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei