Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 feb 2011 - Anul XVI, nr. 46 (4644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Restricţii

Sucevenii cu maşină sau două televizoare nu mai pot primi ajutor social

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care beneficiază de venitul minim garantat riscă să piardă acest ajutor social, dacă, în urma anchetelor care vor fi făcute la casele lor, începând de la 1 martie, se va constata că deţin bunuri “de lux”, adică altele decât bunurile de strictă necesitate unei familii.

Consiliul Local Suceava a aprobat în şedinţa de ieri lista bunurilor de strictă necesitate pentru nevoile unei familii, precum şi o listă a bunurilor care nu mai pot fi considerate de strictă necesitate, conform modificărilor aduse Legii 416/2001, de acordare a venitului minim garantat.

De exemplu, lista de bunuri considerate de strictă necesitate permite dotarea locuinţei cu mobilier şi cu aparatură electronică şi electro-casnică, dar nu mai mult de un exemplar funcţional din fiecare.

Astfel, deţinerea unui televizor este permisă, dar dacă o familie numeroasă are două televizoare, deja poate spune adio banilor care li se acordă ca venit minim garantat. De asemeni, este permisă deţinerea unei maşini de spălat, a unui frigider, a unei maşini de gătit, a unui singur radiocasetofon şi a unui computer sau laptop.

Beneficiarii de ajutor social au dreptul să deţină terenuri intravilane, dar nu mai mult de 500 de metri pătraţi în oraş sau 1.000 mp în zona rurală.

Creşterea animalelor este permisă, dar nu în număr mare, să poată fi considerată o afacere. Astfel, este acceptată creşterea unei bovine, a două porcine sau a patru ovine, la fel cum este permisă deţinerea unui cal, ori a zece iepuri de casă, 15 păsări de curte sau a cinci familii de albine. Deţinerea acestora este permisă chiar şi în condiţii cumulative, pentru o familie, în schimb, au fost stabilite nişte limite maxime.

Astfel, chiar dacă nu deţine exemplare din toate categoriile de animale menţionate, o familie nu are voie să deţină peste trei bovine, peste cinci porcine, peste 20 de ovine, peste două cabaline, peste 50 de iepuri de casă, peste 100 de păsări de curte sau peste 15 familii de albine.

 

Proprietarii de maşini, scutere sau boxe audio, scoşi de la plată

O altă condiţie restrictivă care poate duce la anularea dosarului de asistat social pentru mulţi suceveni este cea a deţinerii unui mijloc de transport, indiferent dacă este vorba de o maşină mare, mică, motociclete, motorete sau scutere.

De asemeni, deţinerea unei alte clădiri în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti îi exclude pe posesori din lista de beneficiari ai venitului minim garantat.

Familiile de asistaţi social nu au voie să deţină aparatură electronică precum camere video, amplificatoare audio (boxe) sau copiatoare.

În lista produselor de lux, care le “răpesc” posesorilor calitatea de asistaţi sociali se regăsesc şi tablourile şi obiectele de artă, obiecte ornamentale, bijuterii sau monezi din metale preţioase, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare, blănuri valoroase, utilaje agricole precum tractorul, combina, utilaje de prelucrare agricolă precum presa de ulei şi moara de cereale, precum şi utilajele de prelucrare a lemnului.

Deţinerea unui cont bancar cu o valoare de peste 3.000 de lei duce de asemenea la excluderea de la plata venitului minim garantat.

O altă condiţie impusă pentru a beneficia de ajutorul social acordat în baza Legii 416 este cea de efectuare a orelor de muncă în folosul comunităţii.

Dacă în urmă cu 7-8 ani, numărul familiilor care beneficiau de ajutor social era de aproximativ 1.000, în prezent, dosare de plată a venitului minim mai au doar 167 de familii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii cu maşină sau două televizoare nu mai pot primi ajutor social.
 Vizualizări articol: 1045 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Sucevenii cu maşină sau două televizoare nu mai pot primi ajutor social4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Este ceva bun simt aici trimis de
(25 feb 2011, 11:46:49
Eram convins ca o sa gasesc ceva de comentat dar spre surprinderea mea toate prevederile sunt de bun simt.
2.   ... trimis de
(25 feb 2011, 12:19:20
Cine o sa-i controleze, cum, si pe ce baza legala poti intra in casa unui om ca sa cauti camere video sau laptop-uri.
Probabil ca daca cetateanul refuza controlul (deoarece copilul tocmai a imprumutat un casetofon de la un coleg), atunci i se va sista alocatia automat.
3.   Sistem prost, parerea mea. trimis de
(25 feb 2011, 12:38:29
Sistemul cu ce nu este permis, nu este gandit deloc pe termen lung. Cred ca ar fi fost util un criteriu pe puncte. O gaina 1 punct, un porc 5 puncte etc. o familie maxim 100 puncte. In sistemul actul ii dai familiei ajutor dar il condamni sa i-a ajutor toata viata. Pe sistemul cu punctaj ii poti permite omului sa aiba spre exemplu mai multi porci si daca ii merge bine si considera ca poate castiga bine din asta, poate depasi numarul maxim de puncte si se tine de afacere. Si ai scapat de un asistat. Parerea mea.
3.1  RE: Sistem prost, parerea mea. trimis de
(25 feb 2011, 14:23:41
Mai gandeste-te un pic cate puncte dai si cum evaluezi saracia. Dupa sistemul tau, daca o familie are 19 porci, va fi considerata saraca si va primi 3 milioane pe luna(sau mai mult) de la stat. Nu e un pic ciudat sistemul tau? (19 porci/an) * (aprox 10 milioane/porc) => 190 milioane pe an intra in acea familie. Totusi tu insisti sa-i mai dai minim 36 milioane/an ca ajutor. Va trebui sa dai la toata Romania cate 3 milioane pe lunahappy
4.   Sfatul meu : trimis de
(26 feb 2011, 10:33:36
Puneti mana pe arme si omorati-i .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei