Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatul "Esculap": Nu am fost consultaţi în cazul comasării şi reprofilării spitalelor

Miercuri, 2 Februarie 2011 (16:04:23)

Sindicatul Medicilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov "Esculap" se opune reorganizării spitalelor, susţinând că organizaţia nu a fost consultată în legătură cu reprofilarea şi comasarea unităţilor sanitare şi că nu a fost negociată niciuna dintre "acţiunile abuzive" ale Ministerului Sănătăţii.

Conducerea Sindicatului "Esculap" protestează faţă de reorganizarea spitalelor din Bucureşti propusă de Ministerul Sănătăţii.

"Sindicatul nostru, CMBJI-"Esculap", parte a Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, ce are membri în spitalele la care ministrul Sănătăţii face referire că vor fi (sau chiar au şi fost) reorganizate spune cu tărie că nu a fost întrebat, în conformitate cu prevederile Contractelor Colective de Muncă, nu a fost solicitat şi nu a negociat niciuna dintre acţiunile abuzive ale Ministerului", susţine conducerea sindicatului, într-un comunicat de presă remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele organizaţiei, Dan Pereţianu, şi vicepreşedintele, Liviu Victor Radu, semnatarii comunicatului, cer consultări în cazul comasării şi reprofilării unităţilor sanitare.

Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ potrivit căruia dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 de unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, că din cele 182 de spitale, 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, dar că aceste măsuri nu vor duce la disponibilizări în sistem.

În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor derula, în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice".

Astfel, în cele 71 de cămine pentru persoane vârstnice ar urma să primească asistenţă între 2.500 şi 4.800 de bătrâni.

În prezent, conform datelor Ministerului Municii, există doar 25 de cămine de bătrâni, cu 1.570 de paturi, finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 unităţi pentru tratarea persoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 de unităţi finanţate de ONG-uri.

Potrivit datelor raportate de direcţiile de asistenţă socială către Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni.

"Prin acest program pe care-l iniţiem, este pentru prima dată când statul finanţează fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice", a precizat ministrul Sănătăţii.

Programul care vizează dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice va avea un buget total de 230 de milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocaţi 65 de milioane de lei.

Autorităţile locale au obligaţia ca, până în 30 martie, să facă demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.

"Încă de la început doresc să subliniez că, în urma comasărilor şi a reprofilărilorde spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmarenu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici şi 2.532 asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz, în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul. Avem în acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a precizat că reprofilarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni de zile.

Zece unităţi sanitare, din care cinci în Dâmboviţa, două în Oradea, două în Bucureşti şi una în Argeş, sunt deja desfiinţate din punct de vedere juridic prin hotărârile de guvern aprobate anul trecut.

Reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Iaşi, Bihor, Braşov, Hunedoara şi Suceava, manageri ai unor spitale, dar şi liderii federaţiilor sindicale din sănătate "Solidaritatea Sanitară" şi Tesa au anunţat deja că se opun comasării şi reprofilării unor spitale şi susţin că nu au fost consultaţi la elaborarea acestui proiect.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatul "Esculap": Nu am fost consultaţi în cazul comasării şi reprofilării spitalelor.
 Vizualizări articol: 697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatul "Esculap": Nu am fost consultaţi în cazul comasării şi reprofilării spitalelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei