Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bihor: Un primar va da MS în judecată dacă va transforma un centru de sănătate în azil

Miercuri, 2 Februarie 2011 (14:58:17)

Primarul comunei bihorene Bratca, Adrian Mateiaş, va da MS în judecată dacă nu va reveni asupra deciziei de a transforma centrul de sănătate din localitate în cămin pentru bătrâni, deoarece centrul deserveşte 20.000 de locuitori, iar comunitatea are deja un proiect european de înfiinţare a unui azil

Potrivit proiectului de reorganizare şi reprofilare a unităţilor sanitare al Ministerului Sănătăţii, mai multe spitale la nivel naţional vor fi comasate, iar mai multe centre sociale vor fi transformate în centre de bătrâni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În Bihor, pe lângă fuziunea spitalelor de Neuro-Psihiatrie şi TBC cu Spitalul Municipal şi a Maternităţii cu Spitalul Judeţean, Centrul de Sănătate Valea lui Mihai se va comasa cu Spitalul Municipal din Marghita. Totodată, Spitalul Orăşenesc Ştei şi Centrul de Sănătate Bratca vor fi transformate în cămine de bătrâni. Decizia a stârnit nemulţumiri în rândul autorităţilor locale.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Bratca, Adrian Mateiaş (PNL), a declarat că, dacă nu va reveni asupra deciziei, va da Ministerul Sănătăţii în judecată.

"Vom da Ministerul Sănătăţii în judecată, pentru că am semnat un contract de preluare şi am investit sute de mii de euro în acest centru. Să spună în ce bază ne desfiinţează", a spus edilul, adăugând că nici el, şi nici comunitatea nu vor permite sub nicio formă transformarea centrului de sănătate din localitate în cămin de bătrâni.

"Nu o să îl transformăm, ci o să îl închidem! Pentru că noi avem deja un proiect european, depus pe măsura 3.2.2. prin POR, pentru înfiinţarea unui centru de bătrâni, iar două asemenea centre nu se justifică într-o localitate. Proiectul are o valoare de 2,5 milioane de euro şi urmează să demarăm licitaţia pentru lucrări, deci în maxim doi ani va fi funcţional", a spus Mateiaş.

Primarul s-a declarat revoltat deoarece, dacă centrul de sănătate se va desfiinţa, aproximativ 20.000 de oameni din patru comune şi zeci de sate din jurul comunei Bratca vor fi nevoiţi să străbată zeci de kilometri pentru a ajunge la un spital, în caz de urgenţe.

"Problema este că în acest spital avem şi 25 de copii bolnavi psihic, foarte gravi, care au fost aduşi acum mulţi ani din instituţiile statului şi care dacă nu erau la Bratca erau morţi. Acum vor merge înapoi la Cadea? A doua problemă este că anul trecut, când am preluat spitalul, am început deja procedura de acreditare a spitalului, prin dotări, laboratoare. Am luat măsuri să asigurăm fiecărui pacient metri pătraţi necesari, conform standardelor europene, am pus grup sanitar în fiecare salon. Acum, când ne-am dezvoltat, ni se pune boncancu’ în faţă”, a afirmat Mateiaş.

La rândul său, primarul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu, unde spitalul orăşenesc va fi transformat tot în cămin de bătrâni, susţine că nici Ministerul Sănătăţii, şi nici Direcţia de Sănătate Publică nu au făcut o evaluare concretă a spitalului.

"Chiar invit orice comisie de evaluare să vadă dacă mai există un spital similar cu acesta. Are 56 de paturi, s-au făcut reparaţii capitale, avem dotări, avem căldură şi condiţii optime pentru a putea trata orice bolnav. Am făcut totul cu putinţă să evit această reorganizare, pentru că spitalul spitalul deserveşte tot sudul judeţului, adică circa 28.000 de locuitori. În fiecare an, la împărţirea bugetului, am avut grijă ca spitalul să fie cap de afiş, cu atât mai mult cu cât nu trebuie să uităm de dezvoltarea şi de perspectiva turistică a zonei, Arieşeni, Vârtop, Padiş, Moneasa, care presupune existenţa obligatorie a unui spital. Spitalul are şi o secţie de Dializă, care este foarte aglomerată", a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul Ioan Lucaciu (PDL).

Edilul a adăugat că un centru de bătrâni nici nu este necesar, de vreme ce în zonă s-a inaugurat anul trecut unul, la Băiţa. Mai mult, la Nucet, există un spital de psihiatrie care ar putea să îi adăpostească şi există chiar şi o tabără nefolosită de autorităţi.

"Acele construcţii ar putea folosi ca centru pentru bătrâni. Doresc ca lumea să fie înţeleaptă şi să înţeleagă că această unitate trebuie menţinută şi dezvoltată în continuare, nu desfiinţată", a spus Lucaciu.

Pe de altă parte, în ce priveşte comasarea spitalelor, la Oradea autorităţile locale sunt în asentimentul ministerului. Şi primarul oraşului Valea lui Mihai, Kovacs Zoltan (UDMR), se declară optimist şi speră ca prin decizia luată situaţia Centrului de Sănătate din oraş, care va fuziona cu Spitalul Municipal Marghita, să fie îmbunătăţită.

"Ne-am dorit din tot sufletul să avem centru de sănătate, care să fie al oraşului. Acum am început să reabilităm centrul aşa cum ar fi bun pentru zona noastră. S-a pus problema să alegem: ori cămin de bătrâni ori comasare. Noi dorim neapărat să avem un mic centru de sănătate unde pot să vină locuitorii când au probleme de sănătate, de aceea comasarea e mai bună", a declarat Kovacs.

Potrivit acestuia, în prezent, centrul este deservit de un medic, trei asistenţi şi trei maşini de ambulanţă.

"Nu contează cine va face managementul instituţiei, dar sper că vor fi mai mulţi medici la îndemâna locuitorilor din Valea lui Mihai. Momentan, eu văd cu ochi buni această iniţiativă, pentru că sunt un om optimist. Dar depinde cum va fi susţinută financiar. Sper că ne vom înţelege cu autorităţile locale din Marghita şi că nu vor fi probleme", a spus Kovacs.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, că din cele 182 de spitale 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, dar că aceste măsuri nu vor duce la disponibilizări în sistem. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bihor: Un primar va da MS în judecată dacă va transforma un centru de sănătate în azil.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bihor: Un primar va da MS în judecată dacă va transforma un centru de sănătate în azil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei