Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România: Reducerea numărului de spitale va duce în timp la haos

Miercuri, 2 Februarie 2011 (16:06:41)

Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), primarul oraşului sibian Sălişte, Teodor Banciu, a declarat, miercuri, că ministrul Sănătăţii încalcă autonomia locală prin încercarea de reorganizare a spitalelor şi a spus că, în timp, acest lucru va duce la "haos".

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Asociaţia Oraşelor din România, primarii din ţară se declară îngrijoraţi şi nu susţin procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, început deja de Ministerul Sănătăţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"AOR va înainta un protest scris ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, şi îi va cere să nu desfiinţeze spitalele şi să respecte autonomia locală. Deja unii primari din ţară şi-au angajat avocaţi şi intenţionează să dea în judecată Guvernul, în contencios administrativ. Avem numeroase semnale de la primari din ţară, nemulţumiţi de ordinul de ministru, prin care se desfiinţează spitalele. Cetăţenii vor avea de suferit. Şi aşa ne pleacă medicii din ţară, iar în multe zone, unde sunt oraşe mai mici sau sate şi comune, tinerii medici nu sunt atraşi să vină să muncească. Nu suntem de acord cu desfiinţarea spitalelor atât de necesare cetăţenilor şi transformarea lor în cămine de bătrâni. Şi bătrânii trebuie ajutaţi şi sunt convins că se pot construi cămine sau se pot găsi soluţii pentru sprijinirea vârstnicilor, însă nu suntem de acord cu desfiinţarea spitalelor", a declarat preşedintele AOR, Teodor Dumitru Banciu, primarul oraşului Sălişte, citat în comunicatul de presă.

Banciu a mai declarat că Guvernul ia decizii în locul autorităţilor locale, ceea ce este o încălcare a autonomiei şi pune în pericol descentralizarea mult discutată în ultimii ani.

"În următoarele zile, vom strânge doleanţele primarilor membri AOR şi ne vom adresa ministrului Sănătăţii, care trebuie să ştie că încalcă autonomia locală, iar măsura de a restrânge numărul de spitale va duce în timp la creşterea cheltuielilor materiale şi la haos. În cel mai fericit caz, ministrul putea să ofere criterii de performanţă, de selecţie, dar în niciun caz să desfiinţeze spitale din subordinea primăriilor", a mai declarat preşedintele AOR.

Acesta a adăugat că mitingurile nu vor soluţiona problema spitalelor şi că tot mai mulţi primari analizează oportunitatea de a se judeca cu Guvernul, în contencios.

"Nu putem opri desfiinţarea spitalelor, decât prin forme legale. Nu ne apucăm de mitinguri pentru că degeaba faci mitinguri, sunt căi administrative", a afirmat Banciu.

AOR reprezintă interesele tuturor primarilor din oraşele din România, în această asociaţie fiind membri aproape toţi primarii de oraşe, din toate judeţele din ţară.

Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.

Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România: Reducerea numărului de spitale va duce în timp la haos.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România: Reducerea numărului de spitale va duce în timp la haos0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei