Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din chimie ameninţă cu proteste în urma cererii FMI de liberalizare a preţului gazelor

Miercuri, 2 Februarie 2011 (14:07:15)

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) ameninţă cu proteste în urma noii solicitări a Fondului Monetar Internaţional de a se liberaliza preţul gazelor naturale pe piaţa internă şi consideră că această instituţie financiară doreşte distrugerea industriei chimice din România.

Liberalizarea pieţei gazelor va avea ca efect creşterea tarifelor prin impunerea unor politici de monopol asupra preţului gazelor naturale, de către firmele existente pe piaţă, majoritatea fiind societăţi multinaţionale, se arată într-un comunicat de miercuri al federaţiei.

"În acest context, întreprinderile din industria chimică se vor găsi în situaţia să-şi oprească producţia, iar prima consecinţă va fi disponibilizarea a mii de lucrători, lăsând agricultura din România în situaţia să importe în întregime cantităţile necesare de îngrăşăminte chimice şi implicit creând o presiune suplimentară asupra nevoilor valutare cu implicaţii importante asupra cursului valutar", se arată în comunicat.

Federaţia atrage atenţia Guvernului că aplicând cerinţele FMI "va lovi în mii de locuri de muncă" atât ale celor care lucrează nemijlocit în industria chimică, cât şi în industriile conexe şi, nu în ultimul rând, în capitalul românesc care a investit în această zonă economică.

Adoptarea măsurilor solicitate de FMI este de natură să nască reacţii sociale, iar FSLCP îşi rezervă dreptul de a apăra prin toate mijloacele legale interesele lucrătorilor pe care îi reprezintă.

Liberalizarea preţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi, propusă marţi de FMI, nu este în prezent discutată de Guvern, dar Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va face o analiză în următoarele luni şi va prezenta concluziile Executivului, pentru luarea unei decizii, potrivit Ministerului Economiei.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au propus liberalizarea preţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi (spitale, şcoli, grădiniţe, unităţi de asistenţă socială, instituţii de interes public), în cadrul întâlnirii de marţi cu conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), a anunţat instituţia, într-un comunicat.

Tema a fost analizată, dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens, susţine instituţia.

FMI a cerut în cadrul întâlnirii de marţi cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formule de calcul.

"Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că sunt probleme", a declarat Ariton după discuţiile de aproape două ore cu reprezentanţii FMI. El a adăugat că liberalizarea preţurilor reglementate nu înseamnă neaparat creşterea tarifelor plătite de populaţie.

În 2010, ANRE, instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat că va comanda un studiu privind impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii.

În România aproape toţi producătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţie pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş, au preţuri de producţie stabilite de ANRE. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din chimie ameninţă cu proteste în urma cererii FMI de liberalizare a preţului gazelor.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din chimie ameninţă cu proteste în urma cererii FMI de liberalizare a preţului gazelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei