Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 ian 2011 - Anul XVI, nr. 4 (4602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANSVSA a instituit alertă de febră aftoasă, după confirmarea unui caz în Bulgaria

Vineri, 7 Ianuarie 2011 (15:24:39)

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a instituit o alertă pentru prevenirea contaminării cu virusul febrei aftoase, cea mai periculoasă boală a animalelor, după ce un caz de febră aftoasă la mistreţi a fost confirmat în Bulgaria.

Astfel, şeful autorităţii, Radu Roatiş-Cheţan, a convocat vineri un grup de experţi în domeniu, pentru a elabora strategia de supraveghere şi protecţie.

"Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul României le reprezintă în acest moment judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj", se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Autoritatea a informat în acest sens autorităţile locale din judeţele de risc şi asociaţiile de vânători.

"Această boală este foarte contagioasă, iar implicaţiile economice sunt de notorietate ca fiind dezastruoase, se pot închide zone întregi. Orice apariţie a unei boli se comunică imediat la Uniunea Europeană şi, după ce se întruneşte un comitet special, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare. Noi am dispus de urgenţă măsuri de control şi prevenire în zonele de risc de la graniţa cu Bulgaria, iar specialiştii noştri, împreună cu autorităţile locale, sunt în alertă pentru a împiedica oricare posibilitate de contaminare", a declarat Roatiş-Cheţan în comunicat.

Boala a fost depistată la trei mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la doi kilometri de graniţa cu Turcia.

"România este liberă de febra aftoasă din 1974, iar acest statut este menţinut şi reconfirmat anual de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor. (...) Speciile susceptibile sunt toate animalele biongulate - bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice, răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal din cauza impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi nu în ultimul rând din cauza blocării comerţului cu animale şi produse şi subproduse de origine animală", precizează ANSVSA.

Autoritatea aminteşte de epidemia de febă aftoasă care a afectat Marea Britanie în 2001, când au fost ucise circa şase milioane de animale. Epidemia a provocat atunci pierderi în agricultură şi lanţul alimentar estimate la 3,1 miliarde lire sterline. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANSVSA a instituit alertă de febră aftoasă, după confirmarea unui caz în Bulgaria.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANSVSA a instituit alertă de febră aftoasă, după confirmarea unui caz în Bulgaria0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei