Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 ian 2011 - Anul XVI, nr. 4 (4602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Marko: Sunt sceptic în ce priveşte revizuirea Constituţiei, ar trebui modificată Legea electorală

Vineri, 7 Ianuarie 2011 (15:35:44)

Preşedintele UDMR, Marko Bela, se declară sceptic în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, deoarece nu se vor putea întruni două treimi din voturile necesare în actualul Parlament, dar susţine modificarea Legii electorale, care ar rezolva problema calităţii Legislativului.

Marko a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că actualul sistem parlamentar ar trebui schimbat, întrucât este "defectuos", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sunt sceptic în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, fie că este una restrânsă sau una profundă. Nu cred că, acum, actualul Parlament ar putea fi solidar şi să obţinem o majoritate de două treimi pentru modificarea Constituţiei. Abia se obţine majoritatea pentru o lege organică. Aceste teme de modificare a Constituţiei sunt periculoase pentru că atrag multă demagogie şi populism. Ar fi nevoie de modificarea Constituţiei, dar şi de modificarea Legii electorale, care ar trebui făcută urgent. Nu aş amâna până în 2012, aş face în acest an. Prin modificarea Legii electorale, ar fi rezolvate probleme privind calitatea Parlamentului, actualul sistem fiind extrem de defectuos", a subliniat Marko Bela.

El a precizat că ar trebui păstrate colegiile uninominale, dar să fie organizate alegeri într-un singur tur şi să intre în Parlament primul candidat, care obţine cele mai multe voturi.

"Ar trebui să păstrăm un număr de locuri pentru o listă naţională, prin care să echilibrăm rezultatele. Altfel, am ajunge la un rezultat dezechilibrat al partidelor, e nevoie de o compensare ulterioară. Şi trebuie să păstrăm pragul electoral de cinci la sută", a menţionat Marko.

Marko Bela a reiterat faptul că UDMR va susţine scoaterea sintagmei "stat naţional" din Constituţie, dar nu crede că legea fundamentală se va schimba până în 2012.

"Vom susţine scoaterea sintagmei «stat naţional» din Constituţie, dacă vom ajunge acolo, dar nu cred că vom ajunge curând la modificarea Constituţiei. Nu cred că până la alegerile din 2012 vom putea să modificăm Constituţia", a conchis preşedintele UDMR. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marko: Sunt sceptic în ce priveşte revizuirea Constituţiei, ar trebui modificată Legea electorală.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marko: Sunt sceptic în ce priveşte revizuirea Constituţiei, ar trebui modificată Legea electorală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei