Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 ian 2011 - Anul XVI, nr. 4 (4602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANSVSA: Simulare generală a apariţiei febrei aftoase, în judeţele din sud şi sud-est

Vineri, 7 Ianuarie 2011 (17:56:03)

 Autorităţile din judeţele din sudul şi sud-estul ţării, principala zonă de risc privind apariţia cazurilor de febră aftoasă, vor participa săptămâna viitoare la o simulare generală a apariţiei febrei aftoase, operaţiunea urmând să fie multiplicată, ulterior, în toată ţară, informează, vineri, ANSVSA

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) precizează că, pe lângă măsurile aplicate pentru reducerea răspândirii bolii, luate de către autorităţile din Bulgaria, Comisia Europeană a aprobat o decizie care stabileşte măsuri interimare de protecţie împotriva febrei aftoase, care impun restricţii privind circulaţia animalelor, a produselor şi subproduselor de origine animală din zona afectată şi zona de protecţie.

În acest context, ANSVSA a decis ca, la începutul săptămânii viitoare, să solicite convocarea unui grup interministerial care va detalia modalităţile de implementare a măsurilor de protecţie şi va stabili sarcini precise pentru toate autorităţile şi organizaţiile implicate.

Tot în cursul săptămânii viitoare, va fi organizată o simulare generală a apariţiei febrei aftoase cu autorităţile din judeţele din principala zonă de risc, urmând ca această simulare să fie multiplicată la nivelul fiecărui judeţ.

"Această simulare va testa planul de contingenţă şi manualul operaţional al României pentru febra aftoasă", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Grupul naţional de experţi, convocat deja de ANSVSA, a demarat o analiză de risc, identificând ca principale posibilităţi de răspândire a virusului pe teritoriul României trecerea mistreţilor sau a altor specii de vânat susceptibile de infecţie cu febră aftoasă din Bulgaria în România, pe cale terestră sau peste unele porţiuni ale Dunării, introducerea de alimente de origine animală pentru uz personal, de către transportatorii auto de mărfuri sau alţi turişti ce vin din zona considerată infectată sau introducerea de alimente de origine animală pentru uz personal, deşeuri de la bucătăriile vapoarelor ce ancorează în porturile româneşti de la Dunăre sau Marea Neagră.

ANSVSA a organizat o videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene în care s-au stabilit priorităţile imediate pentru prevenirea introducerii bolii pe teritoriul naţional şi întărirea capacităţii de reacţie rapidă în cazul apariţiei acesteia.

Astfel, ANSVSA solicită tuturor medicilor veterinari oficiali şi de liberă practică, crescătorilor de animale, administratorilor fondurilor de vânătoare şi vânătorilor să informeze de urgenţă autorităţile veterinare atunci când constată moartea sau îmbolnăvirea animalelor, cu precădere când constată şchiopături sau salivaţie abundentă.

De asemenea, vânătorii sunt atenţionaţi să respecte cu stricteţe procedurile specifice ecarisării, depozitării vânatului în spaţiile special destinate acestui scop şi să asigure prelevarea de probe pentru efectuarea testelor de laborator specifice.

"În acest scop, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus participarea obligatorie a medicilor veterinari la vânătorile organizate în fondurile de vânătoare aflate în judeţele: Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi, pentru efectuarea examenelor post-mortem şi recoltarea de probe, după caz", se mai arată în comunicat.

ANSVSA a instituit, vineri, o alertă pentru prevenirea contaminării cu virusul febrei aftoase, cea mai periculoasă boală a animalelor, după ce un caz de febră aftoasă la mistreţi a fost confirmat în Bulgaria.

Şeful autorităţii, Radu Roatiş-Cheţan, a convocat vineri un grup de experţi în domeniu, pentru a elabora strategia de supraveghere şi protecţie.

"Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul României le reprezintă în acest moment judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj", se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Autoritatea a informat în acest sens autorităţile locale din judeţele de risc şi asociaţiile de vânători.

"Această boală este foarte contagioasă, iar implicaţiile economice sunt de notorietate ca fiind dezastruoase, se pot închide zone întregi. Orice apariţie a unei boli se comunică imediat la Uniunea Europeană şi, după ce se întruneşte un comitet special, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare. Noi am dispus de urgenţă măsuri de control şi prevenire în zonele de risc de la graniţa cu Bulgaria, iar specialiştii noştri, împreună cu autorităţile locale, sunt în alertă pentru a împiedica oricare posibilitate de contaminare", a declarat Roatiş-Cheţan în comunicat.

Boala a fost depistată la trei mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la doi kilometri de graniţa cu Turcia.

"România este liberă de febra aftoasă din 1974, iar acest statut este menţinut şi reconfirmat anual de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor. (...) Speciile susceptibile sunt toate animalele biongulate - bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice, răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal din cauza impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi nu în ultimul rând din cauza blocării comerţului cu animale şi produse şi subproduse de origine animală", precizează ANSVSA.

Autoritatea aminteşte de epidemia de febă aftoasă care a afectat Marea Britanie în 2001, când au fost ucise circa şase milioane de animale. Epidemia a provocat atunci pierderi în agricultură şi lanţul alimentar estimate la 3,1 miliarde lire sterline. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANSVSA: Simulare generală a apariţiei febrei aftoase, în judeţele din sud şi sud-est.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANSVSA: Simulare generală a apariţiei febrei aftoase, în judeţele din sud şi sud-est0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei