Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 dec 2010 - Anul XV, nr. 301 (4592)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PF Daniel: Pomenirea eroilor din Decembrie 1989, act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor

Miercuri, 22 Decembrie 2010 (16:27:43)

Patriarhul Daniel a oficiat, miercuri, în Catedrala Patriarhală, o slujbă de pomenire a eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, în timpul căreia a vorbit despre jertfa celor care şi-au pierdut viaţa în acele zile şi recunoştinţa pe care trebuie să le-o purtăm.

"Revoluţia română din decembrie 1989, care a fost, în acelaşi timp, jertfă şi bucurie, cruce şi înviere, a adus poporului nostru oprimat şi umilit darul sfânt al libertăţii. Libertatea umană este un dat fundamental al definiţiei omului ca fiinţă raţională creată după chipul lui Dumnezeu, Creatorul şi Susţinătorul Universului. Aşadar, persoana umană raţională, liberă şi iubitoare este imaginea creată a Persoanei divine necreate", a spus Întâistătătorul BOR.

Comemorarea eroilor din decembrie '89 este un act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor, iar pomenirea lor în stare de rugăciune este expresia cea mai reală şi profundă a cultivării legăturii de iubire fraternă cu ei,a continuat patriarhul.

"În decembrie 1989, mulţi români, mai ales tineri, au simţit prezenţa lui Dumnezeu în momentul eliberării poporului de comunismul ateu şi opresiv. De aceea, în mod spontan, au strigat în multe locuri din ţară: «Dumnezeu este cu noi!» sau «Murim şi apoi vom fi liberi!». Prin urmare, actul de comemorare a eroilor din decembrie 1989, majoritatea tineri, care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român, este un act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor. Pomenirea lor în stare de rugăciune sau comuniune spirituală este expresia cea mai reală şi profundă a cultivării legăturii noastre de iubire fraternă cu ei, iubire mai tare decât moartea trupului şi opacitatea mormântului. Iar dacă nu-i pomenim îi îngropăm în uitarea noastră. Pomenirea lor în rugăciune, adică în prezenţa şi lumina iubirii milostive a lui Dumnezeu este şi un act de speranţă pentru odihna lor în iubirea lui Hristos, Cel ce a fost pe nedrept ucis de oameni, dar înviat de Dumnezeu şi rânduit a fi Judecătorul viilor şi al morţilor. În acest sens, pomenirea eroilor în nădejdea Învierii este şi nădejdea recunoaşterii demnităţii lor şi nădejdea împlinirii dreptăţii pentru ei", a adăugat PF Daniel.

Acesta a vorbit apoi despre toţi cei care au murit în timpul persecuţiei comunisto – ateiste.

La fel ca în alte ţări din Europa răsăriteană, şi în ţara noastră au murit o mulţime de clerici şi laici în închisori sau au suferit pentru credinţa lor în Dumnezeu şi pentru că doreau să fie liberi. Aceşti martiri şi mărturisitori ai credinţei în Dumnezeu şi ai luptei pentru libertate şi demnitate naţională sunt pomeniţi azi, în mod deosebit în rugăciunile Bisericii noastre, dar şi la fiecare Sfântă Liturghie. Jertfa lor pentru libertate şi demnitate naţională trebuie să fie izvor de inspiraţie şi înnoire pentru viaţa noastră ca români credincioşi. Ei ne cheamă astăzi să nu despărţim darul libertăţii de darul iubirii de Dumnezeu şi de oameni. Să nu despărţim libertatea de responsabilitate şi demnitate, a mai spus PF Daniel.

Cultivarea şi folosirea darului sfânt al libertăţii necesită o maturizare spirituală permanentă a conştiinţelor şi a inimilor, având în vedere că pentru noi, creştinii, îndată după dobândirea libertăţii urmează întrebarea: "Ce am făcut sau ce facem cu libertatea noastră?".

"Valoarea reală a libertăţii noastre se măsoară potrivit cu mulţimea faptelor noastre bune săvârşite în mod liber şi responsabil, pentru a creşte spiritual în bunătate şi generozitate. Dacă libertatea politică sau socială nu este unită cu responsabilitatea morală pentru apărarea vieţii umane individuale şi colective, libertatea devine autodegradare. De aceea, Sfântul Apostol Petru, cunoscând bine pericolul permanent al pervertirii sau al degradării libertăţii omului îi avertizează pe creştini: «Nu folosiţi libertatea ca pe un acoperământ al răutăţii!»I Petru 2, 16)", a spus patriarhul.

Libertatea ca "acoperământ al răutăţii" se vede astăzi mai ales în răul pe care şi-l face omul însuşi prin degradarea sănătăţii sale, prin slăbirea comuniunii din familie, prin diminuarea solidarităţii sociale şi a unităţii naţionale. Eliberarea unei ţări de o dictatură politică nu devine automat pentru cetăţenii ei şi o eliberare de tirania patimilor egoiste ale lăcomiei după profit material care îmbogăţeşte pe unii şi sărăceşte pe alţii, motiv pentru care sfinţii Bisericii ne învaţă că libertatea deplină nu se rezumă la libertatea politică sau socială, ci ea trebuie să fie şi eliberare spirituală de patimile egoiste (lăcomie, orgoliu, invidie, lenevire).

Prin urmare, lupta pentru dobândirea şi cultivarea libertăţii sociale (libertate de conştiinţă şi religioasă, de exprimare, de asociere şi circulaţie ) trebuie completată cu libertatea spirituală de-a iubi pe Dumnezeu şi pe aproapele nostru, libertatea de a fi harnic şi darnic, de a fi drept şi cinstit, de a fi omenos şi generos, sincer şi milostiv, adică libertatea omului de a cunoaşte pe Dumnezeu şi de a se asemăna cu Dumnezeu Cel sfânt şi bun, a spus Întâistătătorul BOR.

"Din păcate, multe din aceste componente ale libertăţii interioare sau spirituale nu mai sunt astăzi un ideal al societăţii secularizate, care din cauza deficitului ei de transcendenţă se adânceşte în deficitul ei de umanitate cu riscul de a atinge demonicul. Iată de ce avem mare nevoie de credinţă puternică, multă speranţă şi iubire curată, care se nasc din rugăciune şi se arată în fapte bune. Numai astfel vom cinsti cum se cuvine memoria celor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, prosperitatea şi demnitatea poporului român", a adăugat în încheierea cuvântului său Patriarhul Daniel. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PF Daniel: Pomenirea eroilor din Decembrie 1989, act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PF Daniel: Pomenirea eroilor din Decembrie 1989, act de recunoştinţă şi preţuire a jertfelniciei lor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei