Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 dec 2010 - Anul XV, nr. 301 (4592)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Î.P.S. Pimen, victimă a securităţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru că am avut o zgomotoasă dispută, în ultimul deceniu, referitoare la îndreptăţirea la proprietate asupra pădurilor Bucovinei, am ajuns să-l cunosc şi să-l şi înţeleg pe ierarhul locului, Î.P.S. Pimen Suceveanul. Domnia sa, închipuindu-şi că toţi ascultătorii săi ar fi croiţi după acelaşi chip şi asemănare, doreşte întinsele păduri ale obcinilor pentru slăvirea bunului Dumnezeu, în vreme ce eu am tot militat pentru conştientizarea faptului că pădurile acestea aparţin neamului românesc din Bucovina, inclusiv Bisericii lui, dar şi Şcolii, şi Sănătăţii, şi Culturii, şi Administraţiei Judeţene.

Începutul disputei s-a petrecut în vara anului 2000, în biroul lui Anton Hrib, fără alţi martori decât conştiinţa fiecăruia dintre noi. Peste timp, am făcut referire polemică la acea întâlnire, iar Î.P.S. Pimen, deşi conştientiza că eu nu am martori, nu a negat, nu a minţit, dar nici la scopul vieţii sale nu a renunţat. Omul are crezul lui, de care nu se dezminte, dar nici nu apelează la minciuni pentru a-l atinge. Este îndărătnic (de parcă eu n-aş fi!), dar cinstit, atât de cinstit încât, vorba lui Ion Grămadă, Eroul Bucovinei, „pe cuvântul lui s-ar putea construi biserică”.

Pădurile Bucovinei interesează şi pe alţii, le vor şi mafioţii vremii, inclusiv cei infiltraţi în fundaţia de drept privat, înfiinţată de Î.P.S. Pimen din îndemnul unui informator al securităţii, pe atunci mare ştab în prefectură, dar le vrea şi Patriarhia Română, aşa că războiul care urmează va fi crâncen. Nu ştiu ce va fi în faţa ultimelor instanţe de judecată, acolo unde marile interese mafiote se ciocnesc aidoma pietrelor de moară şi nici nu mă mai interesează. Ştiu care e adevărul, iar adevărul coincide cu interesele Bisericii Ortodoxe Române, aşa cum am şi scris în „Istoria uitată şi iertată a averilor mănăstireşti”, o carte folosită de toate guvernele ultimului deceniu, două dintre ele, Guvernul Năstase şi Guvernul Tăriceanu, chiar consultându-mă şi direct, dar fără a face şi pasul următor, cel al înfiinţării unei fundaţii de drept public, condusă de ierarhul locului, de preşedintele consiliului judeţean şi de directorii instituţiilor judeţene de învăţământ, de sănătate publică şi de cultură, cu consultanţa şi controlul finanţelor şi al reprezentanţei domeniilor statului. Guvernele au preferat şi preferă echivocul, aşteptând clipa prielnică de a înşfăca, prin clientelele de partid, ceea ce ni se cuvine nouă şi Bisericii noastre. Din păcate, nici Biserica nu pare să înţeleagă că, fără noi, nu prea mai are viitor, din moment ce încă mai vrea să rupă proprietatea de obşte, prăbuşind-o zid inaccesibil între noi, adică între Calea arătată de Iisus, şi interesele ei auto-izolaţioniste.

În vreme ce noi disputăm nu averi, ci principii, securitatea, aflată mereu în slujba grupărilor mafiote, cu sau fără partid, cu sau fără sutană, iese la atac şi îl acuză pe Î.P.S. Pimen Suceveanul că ar fi fost informatorul ei, victimizându-l pe înaltul ierarh pentru a doua oară. În vreme ce foştii securişti şi progeniturile lor, pozând în anti-informatori ai securităţii, se înfruptă, în linişte, din ce hărtănesc din ţara asta, oamenii şantajaţi odinioară sunt din nou şantajaţi. Eu am convingerea că omul pe al cărui „cuvânt s-ar putea construi biserică”, Î.P.S. Pimen Suceveanul, spune adevărul, atunci când susţine că nu a făcut rău nimănui, că nu a scris note informative, în ciuda faptului că a semnat angajamentul impus cu forţa (sunt mulţi teologii Bucovinei, în frunte cu arhimandritul Dominte, care au fost ucişi de securitate pentru că au refuzat colaborarea măcar de faţadă). Î.P.S. Pimen Suceveanul merită, şi ca om, şi ca teolog, şi ca ierarh, dar şi din postura de cărturar autentic, sprijinul nostru, al tuturora, un sprijin care să se manifeste şi prin invalidarea ticăloşiei securiste, prin refuzul de a accepta criminalele sforării, dar şi prin solidaritate. Suntem mulţi, dar nu trebuie să fim şi proşti, aşa cum ne cred securiştii.

Şi mai cred, desigur, că reprezentanţii tuturor partidelor politice din judeţ, care s-au tot străduit, de-a lungul anilor, să se folosească de influenţa pe care Î.P.S. Pimen Suceveanul o are în rândul credincioşilor, au datoria de a redacta, semna şi trimite Sinodului sfintei Biserici Ortodoxe Române o scrisoare de susţinere a Ierarhului Bucovinei, care este pe deplin îndreptăţit, prin faptele sale, de a ne fi Păstor până la a doua Naştere, cea definitivă. În fond, Î.P.S. Pimen este şi om, cu toate fragilităţile care ţin de natura umană, dar este un om şi în înţelesul dumnezeiesc al cuvântului, unul dintre rarii oameni ai Bucovinei de astăzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Î.P.S. Pimen, victimă a securităţii.
 Vizualizări articol: 2215 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Î.P.S. Pimen, victimă a securităţii5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ***1 trimis de
(22 dec 2010, 17:15:12
Într’o ţară laică (...se vrea a fi,mă rog)
B:O:R:’ul se comportă ca un inorog
Ortodoxia’i ,,la favoriţi’’ştie cineva de ce?
De ce sunt ,,călcate’’ celelalte culte?

Proprietăţi scutite de taxă,favoruri
Prelaţi acoperiţi cu (false)onoruri
Şi’acum guvernu’n înţelepciunea sa
Le mai dau terenuri (moca...aşea ???)

Despre păduri şi alte clădiri
Sunt ,,fără număr’’(lojic) să nu te miri !
Taxe la biserică plăteşti , deşi
Sunt bugetari (NU???) şi preoţii
2.   ***2 trimis de
(22 dec 2010, 17:16:06
Te ţine la distanţă(parcă)de Dumnezeu
O instituţie ca asta ce’şi trage mereu
,,Veşminte’’ luxoase,proprietăţi
De nu le(mai)ajunge pentru 10 vieţi

Într’o realitate aromată ortodox
Prea puţin contează dacă mai ţii post
Relaţia cu Divinitatea devine personală
Iar ziua când mergi la biserică:una banală

Nu sprijin alte ,,culte’’ e doar o constatare
Păşim toţi spre viitor într’o ţară ce moare
Şi’am fi dorit(fireşte) s’avem o alinare
Aşa cum (cred că ) merităm fiecare .
3.   ***3 trimis de
(24 dec 2010, 00:28:18
Bravo Ovidiu
Esti poet de poet
multumit desuet
de versul cu tepi
ce-ti iese
nu stiu pe unde
te scarpini de zor
de cuvantul "bor"
te crezi o minune
nu stii cum vei fi
cand nu vei mai fii
ce vers inteligent
te va frige
permanent
acolo unde vei fii
vei stii?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei