Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 nov 2010 - Anul XV, nr. 261 (4552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România ocupă locul 50 în clasamentul PNUD privind dezvoltarea umană, la nivel UE devansând Bulgaria

Vineri, 5 Noiembrie 2010 (15:56:51)

România ocupă locul 50 în clasamentul privind dezvoltarea umană realizat de PNUD, urcând 13 poziţii comparativ cu anul trecut în topul care include 169 de ţări şi devansând doar Bulgaria dintre ţările membre ale Uniunii Europene.

Potrivit raportului intitulat "Indicele Dezvoltării Umane - 2010", România ocupă poziţia 50 din totalul de 169 de ţări, cu un punctaj de 0,767, punctaj aflat în scădere faţă de anul trecut, atunci când era de 0,837. Metodologia studiului a fost modificată anul acesta, fiind introduse criterii de evaluare suplimentare. România urcă astfel 13 poziţii faţă de anul trecut (când era pe locul 63), în clasamentul realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Astfel, România se încadrează în categoria ţărilor cu un "nivel ridicat" de dezvoltare umană, alături de state precum Lituania, Chile, Argentina, Letonia, Muntenegru, Croaţia, Libia, Arabia Saudită, Mexic, Bulgaria, Serbia, Rusia, Belarus şi Albania.

Potrivit raportului, speranţa de viaţă în România este de 73,2 ani (în creştere faţă de 72,5 ani), iar Produsul Intern Brut pe locuitor, în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, este de 12.844 de dolari.

Pe primele locuri ale clasamentului sunt ţările cu "nivel foarte ridicat" de dezvoltare umană, precum Norvegia, Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite, Irlanda, Olanda, Canada, Suedia sau Germania. De altfel, 23 dintre cele 27 de state membre UE figurează în categoria ţărilor cu nivel de dezvoltare "foarte ridicat" (poziţiile 1- 42). Lituania ocupă locul 44, Letonia, locul 48, iar Bulgaria, locul 58.

Republica Moldova este pe locul 99, fiind în categoria ţărilor cu "nivel mediu" de dezvoltare, alături de state precum China, Thailanda, Egipt, Uzbekistan, Indonezia, Siria sau India. La capătul clasamentului, în categoria ţărilor cu un "nivel scăzut" de dezvoltare umană, se află ţări precum Mozambic, Burundi, Niger, Republica Democrată Congo şi Zimbabwe.

În afara indicilor clasici privind speranţa de viaţă, PIB-ul pe cap de locuitor, rata de alfabetizare şi gradul de şcolarizare, studiul de anul acesta ţine cont de noi criterii de evaluare care au legătură indirectă cu dezvoltarea, precum inegalitatea (distribuirea disproporţionată a veniturilor, serviciilor medicale şi accesului la educaţie), indicele egalităţii de gen şi nivelul sărăciei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România ocupă locul 50 în clasamentul PNUD privind dezvoltarea umană, la nivel UE devansând Bulgaria.
 Vizualizări articol: 407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România ocupă locul 50 în clasamentul PNUD privind dezvoltarea umană, la nivel UE devansând Bulgaria0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei