Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 nov 2010 - Anul XV, nr. 261 (4552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Iubirea de Băsescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După-amiază de noiembrie. Undeva, în cer, pâlpâie feştila unui soare discret, mult prea discret pentru a înmuia frigul care se instalează peste digurile lacului. Câteva sălcii pletoase se lasă pieptănate de vântul care bate cu intermitenţe, se stinge şi iar suflă. Îl simt în ceafă. Păzesc, împreună cu un confrate de plimbat puşca din Ploieşti, luciul dintre stufuri pe care ar trebui să coboare, sub seară, cârduri de raţe şi gâşte sălbatice. Un localnic ne-a informat că seară de seară pasajul e bogat, vin din nord gârliţe vineţii, multe de acoperă văzduhul. Deocamdată câmpul e pustiu, iar lacul aşişderea. Nici ţipenie de vietate. Pa malul celălalt, Americanu, JR, Nicu, alţi confraţi întru scormonit tainele bălţii. Tăifăsuiesc cu Dan, ploieşteanul care a aderat la secta vânătorilor de vreo doi ani. E încă, zicem noi, cu caş la gura puştii. Vorbim domol, să nu ne audă gâştele din cer şi să plece mai departe, în Bulgaria sau şi mai jos, pe neştiutele lor cărări aeriene de toamnă.

Anul trecut istoriseam, într-un articol găzduit în această rubrică, păţania de Crăciun a ploieşteanului, naş de cununie pentru două familii. Petrecerea, începută ceremonios, cu răsfăţuri culinare şi vorbe încărcate de curtoazie a lunecat încet, încet pe panta politică. Una dintre familii iubea pătimaş personajul Băsescu, oropsit de consilieri, de opoziţie, de lumea rea. Preşedintele nu avea norocul să fie lăsat singur să decidă şi să făptuiască lucruri măreţe  pentru binele şi prosperitatea naţiei. Cealaltă familie de fini ura cu aceeaşi înverşunare, până la sfârtecarea de sine, personajul Băsescu pe care-l socotea nu doar nociv pentru scumpa noastră ţărişoară, ci de-a dreptul asasin. Cearta dintre cele două tabere, angajând şi soacre, nepoţi, degenera uşor spre un conflict de farfurii în cap, ceea ce a dus la intervenţia dură a gazdei. Dacă nu vă potoliţi imediat, a decis naşul, nu-mi mai călcaţi pragul. Nici acum, nici de ziua mea, niciodată. Uite, acolo e uşa! Nu mai vreau politică în casa mea. Autoritatea părintelui de cununie a potolit cearta. Au rămas doar duşmăniile citibile în căutăturile acre pe care şi le zvârleau, printre sarmale, combatanţii.

Ce-ţi mai fac finii? De la acel incident au trecut vreo doi ani. Ăia pro-preşedinte şi-au mai potolit avântul de îndrăgostiţi? Nu ştiu ce mi-a venit să deschid subiectul. Vecinul meu, întins ca şi mine în iarbă, sub camuflajul unor tufe de măceş, s-a înviorat brusc. Duminica trecută, zice, mi-am serbat ziua de naştere. N-am ştiut, zic, la mulţi ani, să fii sănătos. Mulţumesc! Ei  bine, mi-au venit iar finii, rudele, că aşa se cuvine. Nu ştiu dacă poţi să mă crezi, dar cei cu iubirea de Băsescu au rămas statornici şi neclintiţi în sentimente. Şi-ar da, mai departe, viaţa pentru el. Ce mai zic acum? Păi zic la fel. Cu  mici adăogiri. Acum de vină sunt mogulii şi voi, ziariştii. Preşedintele nu e lăsat să facă lucrurile minunate care ne-ar scoate din criză. Ce zic de tărăşenia cu puştiul ăla din Ploieşti pe care l-a cârpit marinarul? Mulţi din oraşul tău au fost martori ai scenei. Zic că bine i-a făcut, că mucosul merita o scatoalcă. Dar de ce  era nevoie să mintă? Nu-l acuză de jurământ fals? Nu. Nici vorbă. Chiar se amuzau că a găsit şmecheria cu „jur că nu i-am dat un pumn în plex”. Păi nici nu i-a dat. I-a dat un dos de labă peste gură. Dat dracului! Înseamnă, zic eu, că finii tăi fac parte din cei nouă la sută care l-ar mai vota pe Băsescu. Ăştia sunt atinşi de flamă. Nu-i mai vindecă nimeni şi nimic. Da, confirmă amicul meu. Criza, sărăcia, şomajul, lefurile scăzute, preţurile alimentelor care cresc n-au nicio legătură cu proasta guvernare (ştiu şi ei că guvernul e condus de Băsescu). Ei cred că voi, ziariştii induceţi lumea în eroare, iar mogulii nu-l lasă pe preşedinte să se desfăşoare.

Pe nesimţite s-a făcut seară. Din cealaltă parte a lacului se aude un foc de armă, înfundat fiindcă între timp s-a lăsat ceaţa. O fi tras, consimţim noi, Americanu, de departe cel mai bun ţintaş dintre noi. Dinspre lac nici un sunet. Ga, ga-ul pe care-l aşteptăm din cer e învelit într-o obositoare tăcere. Tragem de puşti şi de cartuşierele pline spre maşinile lăsate lângă mânăstirea Parepa unde ne întâlnim şi cu ceilalţi vânători. Se dă dezlegare la o ţuică pentru cei care nu vor trece la volan. Nimeni, ca de atâtea ori, n-a împuşcat nimic, dar vânătoarea, chiar şi fără trofee, rămâne, de când e lumea, o pasiune nimicitoare. Lacul, neatins, nici de noi, nici de cârdurile de zburătoare rămâne în urmă şi se închide ca o pleoapă, enigmatic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iubirea de Băsescu.
 Vizualizări articol: 2189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Iubirea de Băsescu4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da trimis de
( 5 nov 2010, 12:11:21
Cei care au creierul spalat ,asa raman . Daca le f.... Basescu fata,nevasta si le ia banii tot pe el il voteaza . Prosti...da pacat ca-s multi!
2.   Semnal... trimis de
( 5 nov 2010, 17:23:02
De fiecare data cind deschid aceasta pagina ma gindesc daca va mai gasesc articolele sau ati fost interzis, si chiar ma astept ca intr-o zi sa nu va mai descopar daca va mentineti in inversunarea de a deschide ochii celor multi. Sa ne amintim ca "pestele de la cap se strica", iar la noi s-a inceput cu coada, apoi sa ne amintim una din zicerile inteleptului Solomon legat de ce se petrece la noi..."un conducator, prin dreptate face sa propaseasca tara, iar cel ce pune dari grele o ruineaza".
.....sa auzim de bine!.....
3.   Mina destinului trimis de
( 5 nov 2010, 17:45:16
...si inca ceva.....nu va mai bateti capul....cred ca pe undeva este si mána destinului, pentru ca avem soarta pe care ne-o meritam, nu neaparat ca ar fi vinovat x sau y, privite lucrurile in ansamblu exista o conjunctie de imprejurari si fapte care ne-au adus unde am ajuns, innotind acum in ape tulburi si cautind tarmul, dar fiindca suntem prea departe in larg nu reusim sa ajungem la tarm si in disperare ne indepartam....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei