Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 nov 2010 - Anul XV, nr. 261 (4552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Relaţia dintre preot şi fiul său duhovnicesc

Una dintre coordonatele vieţii creştine autentice o reprezintă legătura sau relaţia dintre preot şi fiul său duhovnicesc. Dacă alegerea unui duhovnic implică o selecţie deosebită şi un pas important în viaţa credinciosului, menţinerea legăturii şi fructificarea acestei relaţii ar trebui să devină un proces intens de colaborare mai ales la nivel spiritual. Criteriile acestei relaţii, pentru a fi una veritabilă, sunt multiple. Încrederea reciprocă, respectul, ascultarea şi nu în ultimul rând rugăciunea unuia pentru altul constituie punctele-cheie ale acestei relaţii.

Astfel, atât preotul-duhovnic, cât şi credinciosul nu se vor uita unii pe alţii în momentele de rugăciune personală sau comunitară. Duhovnicul se va ruga aşadar ca Dumnezeu să-l întărească pe fiul său duhovnicesc, dar şi pe el însuşi, în a-i oferi, respectiv în a-i urma sfaturile şi indicaţiile oferite la scaunul de spovedanie.

Pe de altă parte, fiul duhovnicesc nu trebuie să îşi uite duhovnicul la ceasul rugăciunii, pomenindu-l pururea pentru ca Dumnezeu să menţină vie relaţia dintre ei. Rugăciunea unuia pentru altul va uni şi va solidifica legătura duhovnicească dintre cei doi. Majoritatea cărţilor de rugăciuni conţin la sfârşitul rânduielilor de dimineaţă şi de seară un pomelnic zilnic în care sunt amintiţi părinţii trupeşti, conducătorii ţării, binefăcătorii, credincioşii adormiţi şi nu în ultimul rând este amintit şi preotul duhovnic. Textul acestei scurte rugăciuni redă fidel şi concis faptul că relaţia dintre cei doi are la bază primordial grija unuia faţă de celălalt: "Pomeneşte, Doamne, şi pe părintele meu cel duhovnicesc (N) şi rânduieşte cele de folos pentru sufletul lui". Iată cum credinciosul poate strecura în cămara sufletului său şi viaţa duhovnicului pe care îl are şi din biografia căruia face parte. Zidită pe temelia rugăciunii unuia pentru altul, recomandată de Sfânta Scriptură (rugaţi-vă unul pentru altul, conform Iacov 5, 16), relaţia dintre preot şi fiul său duhovnicesc îşi va aduce efectul scontat: apropierea vie de Mântuitorul Iisus Hristos, Cel ce a spus: "Acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu" (Mt. 18, 20).

(drd. Grigore MEŞTEROAIE)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Relaţia dintre preot şi fiul său duhovnicesc.
 Vizualizări articol: 3025 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Relaţia dintre preot şi fiul său duhovnicesc5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei