Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 nov 2010 - Anul XV, nr. 261 (4552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Să stai cu curul pe scaunul lui Ion Creangă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Obişnuiesc să trec din când în când prin legendara crâşmă „Bolta Rece” din Iaşi; dar o fac mai mult ca să calc şi eu pe urmele lui Ion Creangă şi Mihai Eminescu, decât ca să beau, să înfulec şi să petrec cu lăutarii. Totuşi, până acum câteva zile, n-am avut curiozitatea de a răsfoi cartea de onoare a acestei instituţii, aşa că abia acum am dat de rândurile şi semnăturile lui Ion Cristoiu, Adrian Severin, dinamovistul Cristian Borcea, Laszlo Bölöni, Mircea Diaconu, Irina Loghin ori Grigore Vieru.

Pe toţi aceştia nu i-a lăsat inima să plece, fără a-şi nota impresiile lăsate de acest loc de zăbavă, inaugurat în anul 1786. Scrisul lor, tremurat mai mult sau mai puţin, atestă că s-au servit gospodăreşte din tratamentul lichid al aşezământului, căruia nu degeaba i se mai spune, încă din celelalte secole, „Universitas vinorum”.

Într-adevăr, în acest local, diferenţa (am pomenit câţiva oameni din fotbal, ne exprimăm şi noi ca fotbaliştii) o fac vinurile, în special bătrânul infanterist „Cotnari”, a cărui înaintare este sprijinită de un taraf care-ţi cântă pe flancurile mesei, făcându-te să nu-ţi pese că o „grasă” din anul 1979 costă 200 de lei, o surată din 1989 – 160 de lei, iar o „fetească” din 1994 – 100 de lei.

La plecare, fiecare muşteriu urcă scările cu pas uşor, de balerină, poate şi pentru că pudibonderia - care prin definiţie trage greu la cântar - rămâne lepădată undeva prin hrubele cârciumii. A se vedea, în acest sens, exemplul scriitorului Ştefan Agopian – cunoscut mai cu seamă din paginile revistei „Academia Caţavencu”- care, cu pana muiată într-o călimară plină de Cotnari,  a scris, în aceeaşi carte de onoare de la „Bolta Rece”: „Mă bucur că am stat cu curul pe scaunul virtual al lui Ion Creangă.”

Da, e un lucru magic să stai cu curul pe locul lui Ion Creangă. Poate că din cauza asta, la „Bolta rece”, nimeni nu face hemoroizi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să stai cu curul pe scaunul lui Ion Creangă.
 Vizualizări articol: 995 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 4 voturi
Să stai cu curul pe scaunul lui Ion Creangă2.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei