Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 oct 2010 - Anul XV, nr. 252 (4543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 10.000 de pacienţi, într-un program de educaţie medicală pentru prevenirea bolilor cardiace

Marţi, 26 Octombrie 2010 (17:26:54)

Peste 10.000 de pacienţi vor fi implicaţi într-un program de educaţie medicală pentru prevenţia şi controlul bolilor cardiovasculare, care a debutat marţi şi în cadrul căruia persoanele vor participa la discuţii legate de factorii de risc, importanţa prevenţiei şi tratamente.

Primul modul al acestui proiect, cu tema "Ne preocupă sănătatea noastră? Putem preveni afecţiunile cardiovasculare?", se va derula în perioada 26 octombrie - martie 2011.

Acesta va implica, pe lângă cei peste 10.000 de pacienţi, peste 60 de medici formatori cu experienţă în practicarea medicinei de familie.

Programul de educaţie medicală este realizat de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), în parteneriat cu Zentiva - parte a Grupului Sanofi - Aventis - şi se adresează pacienţilor din aproximativ 30 de oraşe.

Potrivit medicilor, boala cardiovasculară este principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabilă de 17 milioane de decese în fiecare an. Specialiştii estimează că în zece ani numărul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an, cele mai afectate fiind ţările din centrul şi estul Europei.

România se află în primele patru locuri în lume în ceea ce priveşte mortalitatea de cauză cardiovasculară, riscul de apariţie a bolii cardiovasculare la populaţia adultă din România în următorii 10 ani fiind de 3,5% .

"Din păcate, majoritatea pacienţilor au dificultăţi în respectarea recomandărilor şi în asumarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie corectă, menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat, şi, ceea ce este foarte îngrijorător, au o aderenţă scăzută la tratament. Nerespectarea acestor recomandări creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare. Spre exemplu, fumătorii au risc dublu de a face infarct miocardic, obezitatea este cauza majoră a diabetului zaharat de tip 2, sedentarismul dublează riscul afecţiunilor coronariene", a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Prin intermediul acestui program de educaţie medicală pentru pacienţi, SNMF vrea să încurajeze comunicarea medic – pacient, urmărind trei elemente cheie: informare, educare şi motivare.

"Educaţia medicală insuficientă, alături de omniprezenţa factorilor de risc cardiovascular şi de nerespectarea recomandărilor medicale privind stilul de viaţă şi tratamentul sunt principalii factori care au transformat boala cardiovasculară în inamicul public numărul unu. Sprijinind asistenţa medicală primară şi educarea susţinută a pacienţilor, vom încerca să contribuim activ la reducerea frecvenţei bolilor cardiovasculare şi a complicaţiilor acestora în România", a spus managerul general al Zentiva, Simona Cocoş, care a adăugat că această companie este un partener pe termen lung al medicilor de familie.

Cunoscută şi sub denumirea de arterită, boala arterială periferică (BAP) este o afecţiune în care arterele care transportă sânge către picioare se îngustează sau se astupă, modificând circulaţia normală a sângelui. Doar unul din trei pacienţi prezintă simptome, boala fiind astfel dificil de diagnosticat şi tratat.

Cel mai frecvent simptom este durerea, cu caracter de crampă, ce apare la nivelul picioarelor, după mersul pe o anumită distanţă. Durerea se ameliorează rapid şi complet după oprirea efortului, dar în timp, odată cu agravarea bolii, devine permanentă. Riscul de BAP este mai mare la persoanele care fumează sau care suferă de diabet, de dislipidemie sau de hipertensiune, precum şi la bărbaţii de peste 55 de ani şi la femeile de peste 65 de ani.

BAP afectează calitatea vieţii pacienţilor şi se asociază cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte de cauză vasculară). Prevenind şi tratând boala arterială periferică se reduc semnificativ aceste riscuri, spun medicii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 10.000 de pacienţi, într-un program de educaţie medicală pentru prevenirea bolilor cardiace.
 Vizualizări articol: 313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 10.000 de pacienţi, într-un program de educaţie medicală pentru prevenirea bolilor cardiace0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei