Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 oct 2010 - Anul XV, nr. 252 (4543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cioroianu: Aderarea în martie 2011 la Schengen, o ambiţie nesusţinută a României

Marţi, 26 Octombrie 2010 (14:56:22)

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat că "toate semnalele" primite conduc la ideea că aderarea la Schengen în martie 2011 a fost "o ambiţie nesusţinută a României", în timp ce fostul negociator-şef Vasile Puşcaş a apreciat că România a greşit insistând doar pe componenta tehnică.

Întrebat, în cadrul unei dezbateri organizate marţi, dacă este viabilă stabilirea unei conexiuni între MCV şi aderarea la Schengen, Cioroianu a apreciat că mecanismul "este numele oficial al unui grad de încredere al statelor membre într-un alt stat membru".

"Eu sunt din ce în ce mai convins că nu va fi în martie 2011, în cazul României, Schengen-ul. Toate semnalele care au ajuns la noi - şi dacă au ajuns la mine cu siguranţă au ajuns şi la oameni care sunt cu mult mai activi în politică sau în instituţii ale statului - conduc spre această idee: că a fost oarecum o ambiţie nesusţinută a României de a-şi fixa martie 2011", a spus Cioroianu, apreciind că este posibil ca atât România cât şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen în toamna lui 2011 sau chiar la începutul lui 2012.

La rândul său, răspunzând aceleiaşi întrebări, Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE, a subliniat că există un regulament european pe baza căruia se realizează evaluările în vederea aderării la Schengen. El a precizat că evaluarea înseamnă "gradul de transpunere a acquis-ului şi de punere la dispoziţie a capacităţilor administrative şi a capabilităţilor logistice de aplicare a acestui acquis". "Dar al doilea element este verificarea capacităţii de a implementa", a adăugat Puşcaş, precizând că aceasta este o evaluare calitativă cu o pronunţată componentă politică.

"Din păcate, discursul din România a fost greşit, pentru că a insistat numai pe componenta tehnică, nu şi pe componenta calitativă", a spus el.

La rândul său, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Nicolae Idu, a ţinut să reamintească faptul că, din punct de vedere formal, nu există o legătură directă între MCV şi criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen. El a subliniat însă că decizia de aderare la Schengen este luată de Consiliul European şi este, în cele din urmă, una de natură politică.

"Din punct de vedere legal, nu există nicio relaţie explicită între MCV şi evaluarea pregătirii pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Dar decizia este una care se adoptă la nivelul Consiliului European şi evident este una de natură politică", a spus Idu.

Declaraţiile celor trei au fost făcute în cadrul unei mese rotunde cu tema "Extinderea. Ce urmează acum?", organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cioroianu: Aderarea în martie 2011 la Schengen, o ambiţie nesusţinută a României.
 Vizualizări articol: 572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cioroianu: Aderarea în martie 2011 la Schengen, o ambiţie nesusţinută a României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei