Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 oct 2010 - Anul XV, nr. 252 (4543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke: Campania gratuită de vaccinare pentru gripa sezonieră începe săptămâna viitoare

Marţi, 26 Octombrie 2010 (14:42:13)

Ministerul Sănătăţii începe săptămâna viitoare campania de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere, care se va desfăşura până la sfârşitul lunii februarie 2011, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

El a precizat că, în acest sens, Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat achiziţia a 1,3 milioane de doze de vaccin antigripal trivalent, care conţine tulpinile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cele 1,3 milioane de doze de vaccin au costat 14.400.000 de lei şi au fost produse de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino şi achitate din bugetul MS, fiind destinate pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Este vorba despre persoane cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardio-vasculare, boli renale, diabet zaharat, copii şi bătrâni instituţionalizaţi şi personalul medico-sanitar, potrivit recomandărilor OMS, a mai spus ministrul Sănătaţii.

Campania Ministerului Sănătăţii se va derula, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie şi spitale.

"De astăzi (marţi - n.r.), Direcţiile de sănătate publică vor ridica dozele de vaccin care le-au fost repartizate de la Institutul Cantacuzino, pentru a le distribui cabinetelor medicilor de familie şi spitalelor", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, medicii recomandă vacinarea antigripală şi pentru cei care nu intră în categoria persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, pentru că este considerat singurul mod eficient de prevenire.

De asemenea ministrul Cseke Attila a spus că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul mâinilor cu apă şi săpun, reprezintă un alt mod eficient de prevenire a îmbolnăvirilor.

La rândul său, consilierul personal al ministrului Sănătăţii, medicul Geza Molnar, a spus că gripa din acest sezon nu va fi una deosebită.

"Prognozele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului Naţional de Referinţă pentru Boli Transmisibile arată că nu există un risc iminent de epidemie prin gripă. Tulpina gripală B nu este epidemică, iar AH3N2 nu va da epidemii de mari proporţii. Vaccinul cuprinde tulpinile H3N2, B şi acel H1N1 pandemic din 2009, care ar putea da focare reziduale", a mai spus Geza Molnar.

În prezent se poate vorbi de o creştere a numărului de îmbolnăviri prin afecţiuni acute respiratorii date de 150 de feluri de virusuri şi sute de feluri de bacterii, dar fără a putea vorbi de o depăşire a numărului de cazuri din acest sezon, a mai spus Molnar.

El a precizat că vaccinul pandemic AH1N1 utilizat în sezonul trecut a fost folosit în proporţie de 71 la sută, iar cantitatea rămasă este distrusă.

"Au rămas aproape 700.000 de doze în stoc, dar acestea se distrug, aşa cum se întâmplă cu price porodus al cărui termen de valabilitate a trecut", a precizat Molnar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke: Campania gratuită de vaccinare pentru gripa sezonieră începe săptămâna viitoare.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke: Campania gratuită de vaccinare pentru gripa sezonieră începe săptămâna viitoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei