Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 oct 2010 - Anul XV, nr. 252 (4543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câteva zeci de cercetători au protestat, marţi, la Parlament, urmând să se adreseze preşedintelui PE

Marţi, 26 Octombrie 2010 (14:55:50)

Câteva zeci de cercetători au participat, marţi, la mitingul de la Palatul Parlamentului, ei spunând că se vor adresa preşedintelui Parlamentului European pentru a cere sprijin în rezolvarea problemelor lor, pentru că parlamentarii şi guvernanţii români refuză să îi invite la discuţii.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România (FSLCPR), Radu Minea, a declarat, marţi, că în cele trei ore de protest niciun membru al Parlamantului nu i-a invitat la discuţii şi nici din partea premierului Emil Boc sau a ministrului Muncii, Ioan Botiş, nu au primit nicio reacţie.

"Vom face un material către preşedintele Parlamentului European, pentru a discuta şi la acest nivel şi a cere sprijin, deoarece cercetarea este printre cele cinci domenii care ar trebui finanţate preferenţial", a spus Minea.

"Mitingul Cercetării", aşa cum l-au numit sindicaliştii, a început la ora 9.00, la poarta Izvor a Palatului Parlamentului.

Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor se referă la "efectele dezastruoase" ale Legii educaţiei asupra Cercetării, la "continuarea desconsiderării" cercetătorilor ştiintifici şi a personalului din cercetare-proiectare prin Legea salarizării unice, la nerespectarea Cartei Europene a Cercetătorului şi a politicii europene în domeniul Cercetării Ştiinţifice-Dezvoltării Tehnologice (CS-DT) pentru ieşirea din criză - Strategia 2020.

De asemenea, cercetătorii sunt nemulţumiţi de "deturnarea fondurilor CS-DT de către conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi a ministerului, către clientela universitară", dar şi de atacurile împotriva liderilor sindicatelor federaţiei.

În 6 octombrie, liderii cercetătorilor au pichetat sediul Comisiei Europene din Bruxelles, sprijiniţi de sindicaliştii belgieni, şi au depus un memoriu adresat comisarului pentru Cercetare ştiinţifică, cuprinzând nemulţumirile lor legate de subfinanţarea domeniului şi de desfiinţarea institutelor de cercetare.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare, Radu Minea, declara atunci că sunt foarte mulţi cercetători care nu şi-au luat salariul de câteva luni şi că există presiuni din partea conducerilor institutelor asupra liderilor de sindicat.

Minea adăuga că proiectul Legii educaţiei dezavantajează cercetarea, el solicitând ca cercetarea să fie un domeniu separat pentru că, altfel, toţi banii vor fi dirijaţi către universităţi.

Cercetătorii cer rectificarea bugetară şi aducerea bugetului pentru cercetare ştiinţifică la 1% din PIB, stoparea desfiinţării unităţilor de cercetare ştiinţifică prin comasarea ilegală a institutelor, prin absorbţia unităţilor de cercetare de către universităţi şi desfiinţarea lor ca persoană juridică prin neplata drepturilor salariale în unele cazuri de peste şase luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva zeci de cercetători au protestat, marţi, la Parlament, urmând să se adreseze preşedintelui PE.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câteva zeci de cercetători au protestat, marţi, la Parlament, urmând să se adreseze preşedintelui PE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei