Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 oct 2010 - Anul XV, nr. 234 (4525)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul transmite că primăriile PDL au primit cei mai mulţi bani la proiecte eligibile pe OG 7/2006

Marţi, 5 Octombrie 2010 (18:53:51)

Proiectele declarate eligibile de la începutul Programului de dezvoltare a infrastructurii rurale şi până în prezent au fost finanţate cu 2,94 miliarde lei, iar primăriile PDL au primit cei mai mulţi bani, în sumă de 909,7 milioane lei, reprezentând 30,9% din total, informează Guvernul.

Într-un comunicat transmis marţi, Guvernul informează că de la începutul Programului până în prezent au fost alocate proiectelor declarate eligibile fonduri în sumă de 2,94 miliarde lei, din care administraţiilor locale conduse de primari aparţinând PDL le-au fost repartizate 909,7 milioane lei (reprezentând 30,94% din totalul fondurilor alocate până la această dată), administraţiilor locale conduse de primari aparţinând PSD+PC - 906 milioane lei (30,81%), administraţiilor locale conduse de primari aparţinând PNL - 712,1 milioane lei (24,22%), administraţii locale conduse de primari aparţinând UDMR - 260 milioane lei (8,84%), iar administraţiilor locale conduse de primari aparţinând altor partide politice - 152,7 milioane lei (5,19%).

În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură finalizate şi puse în funcţiune, Guvernul transmite că, în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii rurale, finanţarea acestora a fost în sumă de 918,2 milioane lei, repartizate primăriilor aparţinând PSD+PC (307,2 milioane lei, 33,46% din total, pentru 162 proiecte), PNL (268,8 milioane lei, 29,28% din total, pentru 152 proiecte), PDL (225,7 milioane lei, 24,59% din total, pentru 119 proiecte), UDMR (66,9 milioane lei, 7,29% din total, pentru 34 proiecte) şi administraţiilor locale conduse de primari aparţinând altor partide politice (49,4 milioane lei, 5,39% din total).

În cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii rurale, aprobat prin Ordonanţa 7/2006, au fost finanţate 1.595 proiecte de dezvoltare a infrastructurii, de la debutul programului până în prezent. Dintre acestea, 491 proiecte au fost finalizate şi puse în funcţiune.

"Alocările pentru finanţarea proiectelor declarate eligibile în cadrul acestui Program se fac în funcţie de stadiul investiţiei şi de cererile de finanţare depuse de administraţiile locale", se arată în comunicat.

Programul de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural a demarat în 2006, valoarea lui fiind, până în 2012, de 4 miliarde lei pentru componenta de infrastructură, respectiv alimentari cu apă, reţele de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, poduri, podeţe, platforme menajere.

Guvernul mai transmite că banii alocaţi prin HG 671/2010 pentru proiectele de realizare a unor baze sportive au avut scopul de a achita datoriile restante către firmele care au executat lucrări şi pentru a putea fi finalizate lucrări deja începute.

"Toate proiectele privind realizarea de baze sportive în spaţiul rural, declarate eligibile şi ulterior finanţate în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural şi realizarea de baze sportive, au îndeplinit condiţiile precizate în Ordonanţa 7/2006 şi în Ghidul de eligibilitate al acestui Program", susţine Guvernul.

Una dintre condiţiile pentru selectarea şi finanţarea proiectelor de realizare a bazelor sportive în mediul rural constă în prezentarea documentelor care să dovedească existenţa unei asociaţii sportive înregistrată în Registrul special al Agenţiei Naţionale pentru Sport. Conform Executivului, toate autorităţile locale care au primit finanţare pentru realizarea de baze sportive au anexat la cererea de finanţare copii ale Certificatului de identitate sportivă pentru asociaţia respectivă, precum şi dovezi privind numărul de jucători înregistraţi în cadrul asociaţiei.

Programul de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural a demarat în 2006, valoarea lui fiind, până în 2012, de 525 milioane lei pentru componenta baze sportive în mediul rural.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, sâmbătă, că Guvernul a alocat primăriilor, printr–o hotărâre adoptată în 20 septembrie, fonduri totale de 310 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru finanţarea programului de dezvoltare a infrastructurii şi a bazelor sportive, cei mai mulţi bani fiind transferaţi primăriilor PDL, care au primit de trei ori mai mult decât cele conduse de PSD şi PNL.

Primăriile conduse de PDL au primit un total de 153,9 milioane lei, de trei ori mai mult comparativ cu primăriile PSD (48,9 milioane lei) şi PNL (47,6 milioane lei), conform calculelor MEDIAFAX.

Primăriile UDMR au primit fonduri totale de 38,1 milioane lei.

În hotărârea de guvern se arată că fondurile sunt utilizate pentru finanţarea cheltuielilor aferente execuţiei lucrărilor de investiţii prevăzute în cererile de finanţare declarate eligibile, selectate în baza criteriilor stabilite în Ghidul de eligibilitate.

Guvernul a transmis, duminică, un comunicat în care arată că singurul criteriu avut în vedere la alocarea sumelor pentru primării este stadiul investiţiilor aflate în derulare, indiferent de culoarea politică a administraţiilor locale care au depus cereri de finanţare.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că partidul va prezenta, înainte de Congresul din 16 octombrie, la Liga aleşilor, o analiză detaliată privind "jaful fără precedent" al actualui Guvern în privinţa alocării banilor către autorităţile locale.

"Guvernul Boc nu este interesat decât de PDL. Banii strânşi de la toţi românii, indiferent dacă l-au votat sau nu pe Băsescu, indiferent dacă au sau nu primar PDL, se îndreaptă, prin ultimele HG adoptate, într-o proporţie covârşitoare numai către primari PDL, care în mod automat le trimit către firmele PDL. Orice român este pus să plătească taxe şi impozite, dar nu orice român are dreptul să beneficieze de banii de la stat, numai cei membri ai PDL, cei din comunităţi cu primar PDL şi firmele PDL", a declarat Ponta.

În primăvara acestui an, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 68,3 milioane lei (echivalentul a peste 16,5 milioane euro), din care 19,6 milioane lei pentru un număr de 233 primării conduse de reprezentanţi PDL şi 21,2 milioane lei, dar împărţite la un număr mai mare de primării PNL, de 577 unităţi administrative.

Pentru PSD au fost repartizate atunci fonduri către un număr aproape egal cu cel al primăriilor PDL, respectiv 232 unităţi conduse de social-democraţi, dar banii alocaţi au depăşit cu puţin un total de 13 milioane lei.

UDMR a primit fonduri totale de 4,2 milioane lei, pentru 34 de primării.

Banii au fost alocaţi la acea dată din Fondul de rezervă bugetară, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea unor proiecte de investiţii şi a unor cheltuieli curente şi de capital.

Astfel de hotărâri au mai fost aprobate de Guvern şi pe parcursul anului trecut, când sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezervă bugetară, iar banii au fost alocaţi mai multor primării, preponderent de la PDL şi PNL, tot pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital.

În urmă cu un an, Guvernul PSD-PDL a repartizat autorităţilor locale fonduri de 662 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive, cei mai mulţi bani fiind alocaţi primăriilor conduse de cele două partide.

Hotărâri similare de distribuire a sumelor defalcate din TVA au fost aprobate şi de Guvernul PNL, pe finalul anului 2008, iar banii au fost alocaţi atunci în principal către primării conduse de PNL şi PSD.

Un studiu prezentat în luna iunie de către Institutul pentru Politici Publice a indicat că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL, în condiţiile în care cu un an înainte, în 2008, edilii democrat-liberali au primit de la Executiv fonduri reprezentând doar 6% din total, cei mai mulţi bani fiind atribuţi atunci primăriilor PNL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul transmite că primăriile PDL au primit cei mai mulţi bani la proiecte eligibile pe OG 7/2006.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul transmite că primăriile PDL au primit cei mai mulţi bani la proiecte eligibile pe OG 7/20060.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei