Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 oct 2010 - Anul XV, nr. 234 (4525)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hărdău: Raportul Comsiei pentru învăţământ din Senat la Legea educaţiei va fi finalizat în noiembrie

Marţi, 5 Octombrie 2010 (13:45:56)

Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ a Senatului, Mihail Hărdău, a declarat, marţi, că raportul la Legea educaţiei naţionale va fi finalizat în luna noiembrie, menţionând că aceasta este concluzia discuţiilor pe care le-a avut cu membrii comisiei.

"Am discutat şi cu membrii comisiei, în luna noiembrie vom finaliza Legea educaţiei şi vom depune în plenul Senatului raportul cu amendamente", a spus el.

Senatorul democrat-liberal a menţionat că nu înţeleg dorinţa ca raportul la acest proiect să fie finalizat "într-un termen dat" în condiţiile în care Legea se va aplica de la 1 septembrie 2011 indiferent dacă este adoptată prin asumarea răspunderii sau adoptată de Senat în noiembrie sau decembrie.

"Comisia noastră va lucra într-un ritm susţinut, nu aşa cum se afirmă, că lucrăm de patru luni la lege, de fapt a fost şi o lună de vacanţă şi o lună cu un anumit tumult politic, cu participări la plen, cu reluări de discuţii, în orice caz nu prea am fost lăsaţi să lucrăm", a ţinut să precizeze senatorul PDL.

El a subliniat că membrii comisiei lucrează fiecare articol, fiecare amendament fiind analizat cu multă atenţie. Hărdău a declarat că principiul de lucru în cadrul Comisiei pentru învăţământ este cel al consensului.

"Suntem în acord direct cu consensul care a fost realizat prin Pactul naţional pentru educaţie şi de la aşa ceva nu mă voi abate nici eu nici membrii comisiei. Legea aparţine tuturor", a afirmat Mihail Hărdău.

Întrebat dacă a informat conducerea partidului despre poziţia sa, el a precizat că înainte de a face declaraţii publice l-a informat pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc că Legea educaţiei va fi finalizată în luna noiembrie.

"Se vehiculează în spaţiul public multe neadevăruri printre care şi acela că la Camera Deputaţilor au lucrat pe brânci 14 ore pe zi. Să fim serioşi. Au capitole întregi care nici măcar nu le-au citit, că nu au avut când. O lege a Educaţiei nu se face pe sărite, se face într-un ritm susţinut, dar pas cu pas", a spus senatorul Hărdău.

El a mai declarat că membrii comisiei au reuşit să discute până în prezent aproape de 100 din 300, capitolele privind învăţământul preuniversitar fiind aproape finalizate.

"În niciun caz nu ne putem încadra în termenul de şapte zile", a fost de părere senatorul.

Acelaşi punct de vedere a fost susţinut şi de un vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, care a menţionat, referitor la termenul acordat de Emil Boc, că Parlamentul întreabă Guvernul de sănătate nu invers.

"Ce am făcut noi până acum aici şi ce avem de gând să facem în continuare este să dăm sistemului de învăţământ o lege bună, care să nu se schimbe peste o jumătate de ani sau un an, o lege care să dureze cel puţin cinsprezece ani şi, în felul acesta, să dea stabilitate sistemului, ori acest lucru nu se poate face nediscutând şi neluând în considerare pentru fiecare articol care este cea mai bună soluţie, din expertiza pe care o avem, din ce ştim din alte sisteme de educaţi", a spus ea.

Andronescu a amintit că în anul 2009 executivul şi-a asumat răspunderea pe o lege a educaţiei şi Curtea Constituţională nu a fost de acord cu procedura de asumare.

"Dacă anul trecut Curtea a spus că nu este corectă procedura de asumare, nu cred că putem să revenim acum să ne spună exact acelaşi lucru dacă suntem într-o situaţie de normalitate. Vom lucra în fiecare zi când avem răgaz, o să încercăm să ne rupem de plen cât mai mult să terminăm în luna noiembrie aşa cum am încercat să ne angajăm", a arătat senatorul social-democrat.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, susţine că asumarea răspunderii pentru Legea educaţiei, act cu caracter organic, de importanţă fundamentală, este o "eroare", iar termenul de 7-10 zile pentru finalizarea raportului de către comisie este "insuficient şi ineficient".

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că decizia ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pentru Legea educaţiei aparţine coaliţiei de guvernare, arătând că un asemenea demers nu ar încălca hotărâri ale Curţii Constituţionale.

Biroul Permanent Naţional al PDL i-a mandat, luni, pe premierul Emil Boc şi pe liderii grupurilor parlamentare să grăbească adoptarea în Parlament a Legii educaţiei şi a Legii salarizării unitare, iar dacă în zece zile acestea nu vor fi finalizate Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a făcut această precizare arătând că BPN a acordat tot sprijinul Guvernului pentru această procedură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hărdău: Raportul Comsiei pentru învăţământ din Senat la Legea educaţiei va fi finalizat în noiembrie.
 Vizualizări articol: 354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hărdău: Raportul Comsiei pentru învăţământ din Senat la Legea educaţiei va fi finalizat în noiembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei