Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 oct 2010 - Anul XV, nr. 234 (4525)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trafic de persoane

Au plătit pentru locuri de muncă avantajoase în Italia şi au ajuns sclavi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean în vârstă de 45 de ani a fost trimis în judecată zilele trecute, fiind acuzat că a prostit nu mai puţin de 13 persoane, cărora le-a promis locuri de muncă bine plătite în străinătate, le-a luat banii, după care i-a trimis în Italia, unde au ajuns să fie exploataţi prin muncă de anumiţi afacerişti italieni.

Dumitru-Valeriu Oghenciuc, născut şi domiciliat în comuna Dumbrăveni, cu reşedinţa în judeţul Caraş-Severin, a fost dat pe mâna judecătorilor de procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru trafic de persoane.

Potrivit anchetatorilor, faptele pentru care a fost trimis în judecată Oghenciuc s-au petrecut în luna iunie 2007, atunci când a trimis şase persoane spre Italia, şi în aprilie-iulie 2009, când a racolat şi expediat la aceeaşi destinaţie alte şapte persoane.

Toate cele 13 victime, se arată în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată, au ajuns pe mâna unui cetăţean italian, care le-a plasat la diferiţi conaţionali, unde au fost exploatate prin muncă, în zootehnie şi agricultură. 

 

Salariu 600 de euro pe lună, masa şi cazarea asigurate

Alias „Romică” sau „Gheaţă”, Oghenciuc racola, potrivit anchetatorilor, persoane dornice să muncească în Italia şi le promitea diverse locuri de muncă, în principal în zootehnie, descriind condiţii avantajoase.

Aşa l-a întâlnit şi pe un bărbat din Liteni, o veche cunoştinţă, căruia i-a spus că are nevoie de doi băieţi dispuşi să lucreze la oi, în Italia, prezentându-i acestuia condiţiile de angajare.

Întrucât oferta prezentată era atrăgătoare, bărbatul a luat legătura cu două rude de-ale sale şi le-a pus în legătură cu Oghenciuc.

Oferta cuprindea salariul de 600 de euro pe lună, transportul până la destinaţie, cazarea şi masa zilnică asigurată. Toate astea în schimbul plăţii unui comision, în două tranşe, 100 de euro la plecare, iar cea de a doua din primul salariu.

 

Munceau de la 4 dimineaţa până seara târziu, fără nici un ban

La aşa ofertă generoasă, cei doi l-au rugat pe Oghenciuc, se mai arată în actul de sesizare a instanţei, să-i facă rost de o slujbă şi fiicei unuia dintre ei, care avea deja calificarea de ospătar.

Ajunse în Peninsulă, cele trei persoane au rămas şi fără documentele de identitate, care le-au fost luate sub diferite pretexte de aşa-zişii angajatori.

Doi dintre ei, tatăl şi fiica, au ajuns în zona Napoli, unde au fost plasaţi la o stână şi cazaţi într-o rulotă, la un cetăţean italian pe nume Giovani.

Începeau munca la 4 dimineaţă şi terminau seara târziu, având de păstorit, îngrijit şi muls oile.

Au cerut documentele, pentru a pleca de la stâna respectivă, însă au fost refuzaţi.

Au ajuns în România abia după ce-au apelat la ajutorul autorităţilor.

Cel de-al treilea sucevean trimis de Oghenciuc la muncă în Italia a lucrat trei luni la păstoritul oilor, la un alt cetăţean italian pe nume Fabio.

A lucrat în condiţii mizere şi nu a primit nici un ban.

Când îi cerea documentele patronului italian, acesta îi spunea că a făcut o înţelege cu cel care l-a trimis în Italia şi că trebuia să muncească în continuare.

Bărbatul a reuşit în cele din urmă să-şi recupereze cartea de identitate şi să se întoarcă la Liteni, cu ajutorul surorii sale, care lucra şi ea în Italia.

 

Obligat să muncească cu pistolul la tâmplă

Gheorghe V., o altă victimă din cele 13, a ajuns în Italia să muncească la o stână din apropierea localităţii Casserta, unde a lucrat la oierit timp de aproximativ trei luni de zile, având în grijă nu mai puţin de 600 de oi. La fel ca şi celelalte victime, bărbatul nu a văzut nici un ban.

A reuşit să plece de la patronul italian doar după ce acesta din urmă a fost arestat de autorităţile italiene pentru alte fapte.

Marian F. lucra şi el la o stână din zona Napoli şi când i s-a plâns patronului de condiţiile inumane, spunându-i că vrea să se întoarcă acasă, în România, i s-a pus pistolul la tâmplă, fiind ameninţat cu moartea.

Gavril P. a fost ţinut ca un câine două luni întru-un garaj, toate actele fiindu-i confiscate de patronul care l-a luat la recoltarea lânii oilor de la stână.

A reuşit să fugă, fiind nevoit să muncească încă o perioadă, în altă parte, pentru a-şi face rost de banii pentru biletul de întoarcere acasă.

 

Le promitea şi contracte de muncă în Italia

În 2008, Oghenciuc şi-a stabilit reşedinţa la Caraş-Severin şi împreună cu soţia sa şi-a deschis o firmă de transport, având printre obiectele principale de activitate şi „activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă” şi „servicii de furnizare şi management a forţei de muncă”.

A dat anunţuri prin ziare şi promitea locuri de muncă cu salarii de 500-600 de euro pe lună, cazare şi masă asigurate, precum şi contracte de muncă încheiate de angajatorul italian.

Pentru serviciul oferit, învinuitul încheia cu clienţii contracte de mediere, solicitând o taxă de 70 de euro pentru procesarea dosarului, iar în varianta acceptării unui loc de muncă, clientul urma să plătească un comision de 500 de euro (250 de euro pentru firma învinuitului şi 250 de euro pentru partea italiană) plătibili după prima lună de muncă sau în două tranşe.

Dumitru-Valeriu Oghenciuc, mai susţin anchetatorii, se ocupa de transportul persoanelor racolate până în Italia, le prelua documentele de identitate, iar la destinaţie victimele erau preluate de acelaşi cetăţean italian care a coordonat şi primul lot, cel din 2007.

Procurorii DIICOT Suceava au reuşit să dea de alte şapte victime, iar, în faţa anchetatorilor, fiecare dintre ele şi-a spus trista poveste, cum au ajuns să fie lăsate fără acte şi exploatate prin muncă, la mii de kilometri de casă.

Dumitru-Valeriu Oghenciuc nu a recunoscut nici una dintre acuzaţiile aduse de anchetatorii DIICOT, urmând ca instanţa de judecată să stabilească dacă acestea sunt sau nu întemeiate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au plătit pentru locuri de muncă avantajoase în Italia şi au ajuns sclavi.
 Vizualizări articol: 873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 15 voturi
Au plătit pentru locuri de muncă avantajoase în Italia şi au ajuns sclavi4.3515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei