Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 oct 2010 - Anul XV, nr. 234 (4525)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Artă bizantină

Frescă de valoare inestimabilă, descoperită la Biserica UNESCO Sfânta Cruce din Pătrăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şapte ani de muncă de restaurare a Bisericii Sfânta Cruce din Pătrăuţi au fost încununaţi de descoperirea unor picturi extraordinare. În maximum două-trei săptămâni, schela va fi dată jos în naos, iar cupola, turla la restaurarea căreia s-a migălit în ultimii cinci ani, se va vedea pentru prima dată în toată amploarea ei.

„Efectul va fi fulminant. Este vorba de fresca descoperită anul acesta la Pătrăuţi. Acum şapte ani, Pătrăuţiul era o biserică cu pereţii acoperiţi de fum, praf şi mortare. Nici nu ştiam câtă pictură se mai păstrează. De altfel, s-a demonstrat că o parte e iremediabil pierdută. Ceea ce s-a putut însă descoperi uimeşte. Se ridică la cel mai înalt nivel al artei bizantine”, ne-a spus preotul paroh Gabriel Herea.

Potrivit acestuia, o mare parte a picturii a fost realizată de un pictor grec alungat de venirea lui Mahomed al II-lea în Constantinopol. Ştefan cel Mare l-a angajat şi în jurul lui s-a format şcoala de artă moldovenească.
„Pătrăuţiul a fost un atelier şcoală. Sunt scene care în mod evident au fost pictate de elevi moldoveni. Majoritatea au fost însă pictate de maestrul grec. Istoricii de artă sunt din ce în ce mai convinşi de faptul că imaginile icoanelor descoperite la Pătrăuti vor face înconjurul lumii”, a afirmat preotul Herea.

 

Biserica din Pătrăuţi este unică

Acesta i-a trimis imagini ale icoanelor descoperite la Pătrăuţi doctorului în istoria artei Tereza Sinigalia, cercetător principal gradul I la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, care le-a apreciat drept „extraordinare şi absolut neaşteptate. Nici nu ştiu la care să mă uit întâi. E o bucurie cu totul specială şi un dar deosebit”.
Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi a fost construită în anul 1487 de Ştefan cel Mare. Este cea mai veche biserică păstrată dintre ctitoriile voievodului, cea mai veche biserică ortodoxă monument UNESCO din România, cea mai veche biserică construită în stil moldovenesc şi   cea cu cea mai veche pictură interioară şi exterioară din Moldova.

Pictura interioară are imagini de o deosebită frumuseţe, culoarea predominantă fiind ocru auriu, cunoscut sub numele de  "galben de Pătrăuţi".

În toamna anului 2003, au început ample lucrări de restaurare, care au scos de sub praf şi fum suprafeţe de frescă de o inestimabilă valoare artistică şi istorică.

Pictura exterioară a fost descoperită în anii ’80 ai secolului trecut.

Iniţial, pictura exterioară a fost datată în secolul al XVI-lea, deoarece exista teoria că fusese executată în timpul lui Petru Rareş. Restaurările actuale din interior şi descoperirea picturii exterioare din vremea lui Ştefan cel Mare la Voroneţ înclină astăzi spre datarea în secolul al XV-lea a picturii exterioare de la Pătrăuţi, fiind considerată cea mai veche pictură bisericească exterioară din Moldova.

Încheierea lucrărilor de restaurare a picturii din cupolă va fi marcată de preotul Gabriel Herea de o slujbă religioasă care va fi oficiată în biserică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Frescă de valoare inestimabilă, descoperită la Biserica UNESCO Sfânta Cruce din Pătrăuţi.
 Vizualizări articol: 1608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Frescă de valoare inestimabilă, descoperită la Biserica UNESCO Sfânta Cruce din Pătrăuţi5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei