Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mai 2010 - Anul XV, nr. 110 (4401)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Probabil soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite este asumarea răspunderii Guvernului

Joi, 13 Mai 2010 (20:20:44)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, probabil, soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite cu FMI va fi asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, având în vedere timpul scurt rămas până la reuniunea board-ului FMI de la sfârşitul lunii iunie.

Şeful statului a subliniat "urgenţa" încasării traşei din iunie de la FMI.

"Dacă nu vom reuşi să avem legea promulgată, cu siguranţă board-ul nu ia în discuţie tranşa de la sfârşitul lunii iunie", a precizat Băsescu.

El a menţionat că Fondul nu va fi satisfăcut doar cu emiterea actului normativ cuprinzând măsurile convenite şi va vrea să ştie că acesta nu a fost blocat la Curtea Constituţională şi întors la Parlament sau declarat neconstituţional.

"Emiterea unui act normativ care ar fi invalidat de Curtea Constituţională înseamnă neîndeplinirea obligaţiilor, indiferent ce scrie Guvernul în legea de asumare sau în ordonanţa de urgenţă. Sigur, nu poate fi vorba de ordonanţă de urgenţă când este vorba de salarii şi pensii. Trebuie mers prin lege", a spus el.

"Şi, probabil, soluţia pe care o va adopta Guvernul, datorită timpului, va fi asumarea răspunderii", a declarat Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, ar trebui ca, cel puţin cu zece zile înaintea reuniunii din 28 iunie, membrii board-ului FMI să primească documentul care vizează România pentru a fi analizat. "Ar trebui pe 15 (iunie - n.r.) să fim cu procesul încheiat", a mai spus el.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, pentru obţinerea unui pachet de finanţare totală de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat să adopte mai multe acţiuni, prin care şi reducerea treptată deficitul bugetar.

Iniţial, FMI a cerut României reducerea deficitului bugetar în 2009 uşor sub nivelul din 2008, la 4,6% din PIB, dar în luna august a anului trecut a acceptat majorarea ţintei la 7,3% din PIB, în contextul anticipărilor unei contracţii economice mai mari decât estimările iniţiale, de circa 8%.

Şi în acest an Guvernul şi FMI au stabilit iniţial diminuarea deficitului bugetar la 5,9% din PIB, dar autorităţile au cerut instituţiei financiare internaţionale o nouă creştere din cauza evoluţiei sub aşteptări a economiei.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au obţinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi scăderea masivă a subvenţiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Probabil soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite este asumarea răspunderii Guvernului.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Probabil soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite este asumarea răspunderii Guvernului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E clar trimis de
(14 mai 2010, 00:55:47
"dar cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor, respectiv taierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si scaderea masiva a subventiilor." nu mai dati vina pe Basescu CITITI cu atentie!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei