Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mai 2010 - Anul XV, nr. 110 (4401)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Sănătate animală

Jigodie în adăpostul de câini din Lunca Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai grave boli infecto-contagioase ale câinilor, jigodia, şi-a făcut apariţia în adăpostul de câini comunitari din Lunca Sucevei. Deocamdată, s-au înregistrat cazuri doar la pui, dar una dintre voluntarele care se ocupă de adăpost, nemţoaica Christine Schulz, ne-a declarat, ieri, că nici adulţii nu sunt vaccinaţi împotriva acestei maladii deoarece adăpostul nu-şi permite cheltuiala. Singurul vaccin administrat este cel antirabic. Christine Schulz a afirmat că primele cazuri de boală au început să apară în această primăvară, iar medicul adăpostului, Cătălin Rusu, le-a administrat medicamente animalelor bolnave. Întrebată cu ce sunt trataţi câinii care au contractat virusul jigodiei, voluntara a răspuns că primesc un tratament cu streptomicină şi penicilină, iar în cazurile grave se încearcă salvarea pacienţilor cu cefalosporine, care sunt mult mai scumpe. Potrivit Christinei Schulz, zilnic se află în tratament cam patru căţei. „Nu putem vorbi încă de o epidemie, cazurile sunt sub control şi ştiu că şi în oraş au apărut, nu numai la adăpost. Nu ne permitem să vaccinăm câinii de aici împotriva jigodiei, dar nu asta e cel mai rău, ci că nu avem condiţii să izolăm animalele bolnave de cele sănătoase şi aşa se pot îmbolnăvi şi alţi câini”, a spus voluntara.

Jigodia este provocată de un virus, afectează în primul rând puii şi de obicei este mortală. Tratamentul este scump şi de durată, iar animalele care scapă riscă să rămână cu sechele nervoase. În prima fază se manifestă cu simptome respiratorii şi digestive - animalelor le curg ochii şi nasul, sunt uşor febrile, prezintă vomă şi diaree şi se deshidratează accentuat. În faza următoare apar semnele nervoase, convulsii, tremurături, crize comiţiale. Câinii vaccinaţi nu fac boala sau fac forme uşoare. Jigodia se transmite uşor de la câinele bolnav la cel sănătos nevaccinat pe cale respiratorie sau digestivă, dar nu se transmite la om.

 

Adopţia, cea mai sigură cale de a salva un câine de la moarte

În adăpostul din Lunca Sucevei sunt la această oră aproximativ 1.000 de câini strânşi de pe străzile municipiului reşedinţă de judeţ. Condiţiile în care trăiesc sunt greu de descris, cât despre mâncare, hrana de bază este mălaiul. În zilele bune, mai primesc orez sau produse pe bază de carne şi lapte, donate de firmele de profil cu una, două zile înainte de a ajunge la termenul de expirare. Singurul lucru bun, în ceea ce priveşte animalele fără stăpân, este că în urma campaniilor de promovare a adopţiilor a crescut numărul celor care înţeleg să-şi arate dragostea faţă de animale luându-le acasă şi îngrijindu-le, şi asta pentru că un câine are nevoie de mai mult decât să schimbe strada cu ţarcul sau cu lanţul la adăpost. În municipiul Suceava sunt 33.000 de familii. Cel puţin jumătate spun că iubesc animalele şi nu pot accepta eutanasierea câinilor abandonaţi, deşi traiul din adăpost e o condamnare la moarte lentă. Este suficient ca doar 1.000 de familii de suceveni să adopte un câine şi s-ar rezolva una dintre cele mai spinoase probleme ale oraşului, atât din punct de vedere umanitar, al bunăstării animalelor, cât şi al cheltuielilor presupuse de existenţa „lagărului” din Lunca Sucevei. Pentru bătrânii singuri, pentru copii, un câine adoptat poate fi cel mai bun şi recunoscător prieten, iar cheltuielile de întreţinere, chiar în condiţii de acută criză financiară, sunt suportabile pentru orice buget personal. După ce luni de zile sau ani a mâncat terci în adăpost, ceea ce va conta pentru un câine adoptat va fi nu hrana, ci căldura şi afecţiunea stăpânului. Merită să încercaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jigodie în adăpostul de câini din Lunca Sucevei.
 Vizualizări articol: 2598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 7 voturi
Jigodie în adăpostul de câini din Lunca Sucevei4.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In sfarsit trimis de
(13 mai 2010, 17:11:34
In sfarsit un articol echilibrat, cu privire la problema cainilor vagabonzi si care pune corect problema. 1.000 de familii pot face o diferenta majora.hai sa vedem, putem sau nu putem?

Eu personal, am carat generatii intregi de caini de la oras la tara, pe la curtile vecinilor (si nu, nu au fost abandonati dupa aia). Le-am gasit la fiecare cate un stapan si o curte. Eu am carat zeci de cateluse de pe strada la Dr. Rusu la sterilizat (e gratuit apropos pt cainii de strada), pentru a preveni inmultirea lor. Si mai stiu si alti cativa oameni care au facut asta. Dar prea putini.

Voi de ce nu puteti face asta? E asa greu? Nu trebuie sa ii iubiti, nu trebuie sa ii pupati sub coada. trebuie doar sa le gasiti o solutie, pentru ca ei nu isi pot gasi singuri. Si sa bagi cutitul in ei, sa ii otravesti sau sa ii calci cu masina NU E O SOLUTIE...doar daca aveti vreun dezechilbru psihic.

Intrebati un vecin de la tara daca nu are nevoie de un caine. poate poate...
2.   Nu adoptiile rezolva problema trimis de
(13 mai 2010, 17:18:38
Problema cu cainii din adapost poate fi partial rezolvata prin adoptii, insa nu toti cei care indragesc sau doar tolereaza cainii si pisicile isi permit ca bani, spatiu (mai ales cei care stau la bloc)timp sau rabdare sa se ocupe de un animal. Daca s-ar adopta toti cei 1000 de caini din adapost nu s-ar rezolva nimic,cheltuielile nu se vor reduce pt ca hingherii aduc de pe strazi mereu alti si alti caini, multi oameni abandoneaza in apropierea adapostului pui sau aduc de la case caini batrani sau prea cuminti care nu mai sunt buni de paza, si uite asa se umple la loc. Solutia este sa se sterilizeze cainii de pe strazi, iar adapostul sa fie doar pt cainii bolnavi, batrani sau agresivi. Numai atunci cand se va aplica un program de sterilizare pt animalele cu si fara stapan, derulat pe mai multi ani, ca in Oradea, se va scapa de mai multe pb laolalta(adapost aglomerat, pui abandonati, gashti de caini agresivi, femele care isi apara cu agresivitate puii si oameni infricosati si muscati).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei