Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mai 2010 - Anul XV, nr. 110 (4401)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de pictură

“Fascinaţia culorilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie Suceava, din cadrul Complexului Muzeal Bucovina s-a deschis, la sfârşitul săptămânii trecute, expoziţia de pictură intitulată “Fascinaţia culorilor”, a artistului plastic sucevean Iulian Dziubinski.

 

Gestul creator al unui autodidact

Cele 40 de tablouri în ulei, etalate în galeria amenajată pe palierul de la etajul imobilului, sunt rodul unei activităţi plastice intense, pe care Iulian Dziubinski o desfăşoară de circa doi ani, preocupările sale artistice anterioare, recunoscute şi apreciate, fiind îndreptate cu precădere către sculptură.

Aşadar, fascinat de culoare, după cum aflăm din genericul expoziţiei, Iulian Dziubinski se exprimă artistic pictural, fără inhibiţii şi fără să fie tributar unui maestru, întrucât gestul său creator este cel al unui autodidact.

De fapt, aşa cum a remarcat la vernisaj prof. Teodor Şalar (cel despre care Iulian afirmă că a avut răbdarea şi bunăvoinţa să-l iniţieze în arta modelajului şi i-a împărtăşit secretele sculpturii), meritul expozantului este chiar acesta, că a învăţat să picteze singur, că a lucrat în izolare fără să fie afectat de influenţele şcolii.

 

Un artist care „foloseşte culoarea sculptural”

Iulian Dziubinski, aşa cum l-a prezentat prof. Teodor Şalar, este un experimentator, un artist care „foloseşte culoarea sculptural”, iar acest lucru a fost vizibil încă de la una din expoziţiile sale anterioare, în care, într-o serie de desene care nu erau altceva decât nişte proiecte de sculptură, a apărut pentru prima dată culoarea.

„Se vede că e sculptor - a subliniat el - şi cu atât mai mult merită apreciat pentru gestul său. Este avid de a învăţa, nu se supără când este criticat şi sper să nu abandoneze pictura şi să progreseze”.

 

O amprentă proprie în expresivitatea picturală locală

După cum a remarcat şi Grigore Micu, preşedintele Cenaclului de Pictură, Sculptură şi Grafică Satirică „Dimitrie Loghin” (cenaclu în care Iulian Dziubinski este membru, la fel ca şi în Societatea Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina) „este surprinzător faptul că, în ultimii ani, s-a axat pe pictură”.

Surprinzător dar meritoriu, am putea spune, pentru că Iulian Dziubinski vine cu o amprentă proprie în expresivitatea picturală locală, o formulă în care culoarea este pentru el, uneori, o materie de modelaj, iar acest lucru se poate observa, cât se poate de bine, într-un chip de Christ, etalat în această expoziţie.

 

„Nu ştiu în ce măsură am reuşit să exprim ceea ce simt”

„Nu ştiu în ce măsură am reuşit să exprim ceea ce simt”, s-a confesat autorul, care s-a supus judecăţii publicului îndemnându-i pe privitori să-şi exprime sincer părerile şi să-i spună ce le-a plăcut dar, mai ales, ce nu le-a plăcut în lucrările lui.

Şi n-am auzit comentarii care ar putea să-l descurajeze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Fascinaţia culorilor”.
 Vizualizări articol: 1040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
“Fascinaţia culorilor”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei