Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mai 2010 - Anul XV, nr. 110 (4401)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Există preoţi „fără har”?

Unii credincioşi, dintr-o neînţelegere alimentată de indiferenţă şi uneori, din neştiinţă, cataloghează greşit slujitorii sacramentali ai Bisericii în două mari categorii: preoţi cu har şi preoţi "fără har". În această clasificare, criteriile utilizate sunt de cele mai multe ori nefondate şi abordate trunchiat. De pildă, când un slujitor al Domnului nu este înzestrat cu o voce deosebită sau nu poartă barbă este trecut în categoria preoţilor "fără har", adică un preot incapabil să mijlocească legătura dintre credincioşi şi Dumnezeu. Aceste trăsături exterioare ale persoanei preotului conferă o anume sobrietate, dar a nega prezenţa harului lucrător dumnezeiesc în aceşti oameni este un lucru exagerat. Un alt criteriu este cel al modului săvârşirii sfintelor slujbe. Astfel, dacă fostul preot obişnuia să săvârşească anumite rânduieli netipiconale (parastase în Joia Mare, spovedanii în timpul slujbelor, atingerea capetelor credincioşilor cu Potirul şi Discul etc.), iar preotul nou numit nu îndeplineşte fidel aceste "tradiţii", riscă să fie aşezat în "ceata" preoţilor "fără har". De asemenea, un preot tânăr este privit cu suspiciune de unii credincioşi ca fiind "fără har", din cauza vârstei şi deci, de neluat în seamă.

Pentru îndreptarea şi lămurirea celor de mai sus recomandăm tuturor celor care se confruntă cu asemenea păreri ispititoare să nu uite că învestirea unui slujitor cu puterea harului preoţiei are loc prin primirea Tainei Hirotoniei sau a Preoţiei. În cadrul acestei rânduieli "dumnezeiescul har care pe toate cele neputincioase le plineşte", aşa cum rosteşte episcopul având mâinile pe capul viitorului preot, puterea sacramentală (sfinţitoare), slujitoare şi conducătoare se coboară asupra lui imprimându-i un caracter de neşters, făcându-l membru al tagmei clericale cu toate drepturile şi obligaţiile. După acest moment harul preoţiei devine lucrător prin noul slujitor investit cu acest ritual de origine apostolică. Totodată, nu trebuie uitate cuvintele Sfântului Apostol Pavel: "Dumnezeu Şi-a ales pe cele slabe ale lumii, ca să le ruşineze pe cele tari" (I Cor. 1, 27), cuvinte ce oferă cheia înţelegerii problemei. Nu aspectul strict exterior al unui preot relevă prezenţa sau absenţa harului preoţiei. Din aceste considerente nici un preot nu poate fi numit ca neavând har, deoarece puterea i-a fost conferită prin această Taină îndeplinindu-se rânduielile canonice în vigoare. Numai în cazul când cel hirotonit este învestit de un episcop nevalid (nerecunoscut de Biserică) sau pseudo-episcop, atunci nici taina nu are loc şi cel în cauză nu poate fi numit nici măcar preot, pentru că numai harul preoţiei primită canonic conferă această denumire.

(drd. Grigore MEŞTEROAIE)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Există preoţi „fără har”?.
 Vizualizări articol: 824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Există preoţi „fără har”?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Exista preoti fara har !!!!! trimis de
(13 mai 2010, 21:41:40
Este vorba de acei preoti care tin mai mult la cele materiale decat la cele spirituale. La acestia nu se vede smerenia ci trufia si se afiseaza cu masini tot mai scumpe si mai luxoase si sunt tot mai aroganti. Si este pacat pentru ca ei sunt aceia care contribuie la decaderea Ortodoxiei si dezvoltarea altor culte.
2.   NU exista preoti fara har!!! trimis de
(14 mai 2010, 15:19:40
Nu de putine ori, Sfintii Parinti in scrierile lor ne spun ca nu exista preoti fara har, fie el si cel mai pacatos. Este drept ca si preotii au pacate, ca toti oamenii; Sfantul Apostol Pavel ne spune ca daca ar trai omul si o singura zi, ar pacatui. Cat despre pacatele preotilor o sa le judece Dumnezeu si nu noi, caci ne spune Mantuitorul:" Nu judecati si nu ve ti fi judecati".
Referitor la decaderea Ortodoxiei, nu este vina preotilor, sau nu numai a preotilor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei