Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mai 2010 - Anul XV, nr. 103 (4394)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Instituţiile care nu achită datorii de 90 zile, de peste 15% din buget, intră în insolvenţă

Miercuri, 5 Mai 2010 (13:21:13)

Unităţile administrativ-teritoriale care nu mai pot plăti datorii mai vechi de 90 zile şi care depăşesc 15% din bugetul local anual vor fi considerate ca aflându-se în procedură de insolvenţă, iar instituţia va trebui să prezinte un plan de redresare financiară, dar şi de restructurare a conducerii.

Procedura de insolvenţă va fi declanşată şi dacă instituţia nu mai are capacitatea de a achita drepturile salariale pe o perioadă mai mare de 90 zile de la data scadenţei, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

Documentul, care stabileşte cadrul general şi procedurile pentru acoperirea pasivului unităţilor administrativ-teritoriale aflate în criză financiară sau în insolvenţă, a fost transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă.

Conform actului normativ, în termen de cinci zile lucrătoare de la adoptarea hotărârii prin care a fost declarată starea de criză financiară va fi constituit, prin ordin al prefectului, "comitetul pentru situaţii de criză financiară", iar conducerea unităţii aflată în insolvenţă nu va mai avea dreptul să ia nicio decizie care să conducă la creşterea obligaţiilor financiare, să angajzeze personal suplimentar, să împrumute fonduri, cu excepţia împrumuturilor de refinanţare.

'Legea va intra în vigoare prin procedură legislativă. Nu a fost aprobată până acum deoarece nu a fost voinţă politică pentru că a fost an electoral. (...) În România, sunt 3.227 unităţi administrativ teritoriale, dacă ţinem cont şi de cele 41 de consilii judeţene şi şase sectoare ale Bucureştiului, iar o mare parte dintre ele nu îşi plătesc din taxe şi impozite locale personalul propriu, respectiv peste 2.400 unităţi. Asta nu înseamnă că nu le plătesc, fie plătesc din cota de TVA defalcat, fie din sumele de echilibrare", a spus ministrul Administraţiei, Vasile Blaga.

Situaţia de criză financiară va înceta atunci când problemele financiare nu mai apar timp de 180 zile calendaristice.

De la data deschiderii procedurii se suspendă toate acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra unităţii administrativ-teritoriale, precum şi orice termene de prescripţie, care reîncep să curgă după 30 zile de la închiderea procedurii de insolvenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instituţiile care nu achită datorii de 90 zile, de peste 15% din buget, intră în insolvenţă.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instituţiile care nu achită datorii de 90 zile, de peste 15% din buget, intră în insolvenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei