Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mai 2010 - Anul XV, nr. 103 (4394)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul va introduce certificatul energetic din 15 iunie, nu şi pentru precontracte deja încheiate

Miercuri, 5 Mai 2010 (18:31:16)

Certificatul energetic solicitat la operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe va fi introdus începând cu 15 iunie, iar precontractele încheiate deja la notariat pentru vânzarea-cumpărarea de imobile vor fi finalizate conform legislaţiei în vigoare la data înregistrării acestora.

Introducerea certificatului energetic începând cu jumătatea lunii iunie este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobat de Guvern.

"Prevederile articolului 23 din Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanţă energetică a clădirii şi punerea acestora la dispoziţie potenţialilor cumpărători sau chiriaşi de către proprietari, în cazul vânzării sau închirierii locuinţelor unifamiliale şi a apartamentelor din blocurile de locuinţe, se aplică începând cu data de 15 iunie 2010. Precontractele semnate şi încheiate la notariat pentru vânzare-cumpărare locuinţe, precum şi documentaţiile depuse la instituţiile bancare în vederea perfectării contractelor de vânzare-cumpărare locuinţe, înregistrate înainte de data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, se finalizează conform legislaţiei în vigoare la data încheierii/înregistrării acestora", se arată în actul normativ.

Documentul relevă totodată că pentru elaborarea certificatelor au fost atestaţi tehnico-profesional, până la 30 aprilie 2010, un număr de 767 specialişti ca auditori energetici pentru clădiri.

Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.

Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amânarea a fost decisă după ce Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a avertizat că certificatul va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.

Ulterior însă s-a constatat că România trebuie să preia recomandările Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, prin introducerea acestui certificat de la 1 martie 2010.

În primăvara acestui an, Guvernul a amânat însă decizia ca certificatul energetic să fie introdus de la 1 martie, considerând că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numărul de auditori energetici este încă insuficient.

Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va solicita Comisiei Europene o derogare de la aplicarea directivei în domeniu a UE şi o amânare cu trei luni, până în luna iunie, a termenului de la care să fie introdus certificatul energetic.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului. Documentul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul va introduce certificatul energetic din 15 iunie, nu şi pentru precontracte deja încheiate.
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul va introduce certificatul energetic din 15 iunie, nu şi pentru precontracte deja încheiate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei