Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mai 2010 - Anul XV, nr. 103 (4394)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Un bun autor de pamflete îşi iubeşte personajele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca să fii un bun autor de pamflete, e musai să-ţi iubeşti personajele, nu să le urăşti, cum face apucatul de C. T.  Popescu. Şi trebuie să le iubeşti cu atâta mai mult cu cât ele sunt mai slab mobilate acolo sus, în mansarda sprijinită de pilonul gâtului. Cu alte cuvinte, pamfletarul este un fel de mumă eroină, cu o puzderie de mucoşi spânzuraţi de fuste, fiecare trăgând în altă direcţie, în funcţie de doctrina intereselor care îl mână. Unul vrea păpică, altul vrea scutece schimbate, altul vrea să se joace până deseară cu puţica în nisipul politicii... Iar dintre toţi copilaşii, pamfletarul-mămică îi iubeşte mai tare şi mai tare pe cei mai prostuţi şi mai neajutoraţi dintre ei.

Uneori, mititeii se iau la harţă şi se sperie unul pe altul cu diferite baubauri, iar atunci îţi trebuie mult talent de mamă ca să-i împaci. Aşa de pildă bobocelul Băsescu îi înspăimântă câteodată cu puşcărioara pe tovarăşii de joacă ai Opoziţiei, făcându-i să se scape noaptea în pat; la fel cum, ieri-alaltăieri, bobocelul Iliescu îi înspăimânta cu pârnăiţa pe tovarăşii de joacă prezidenţială ai lui Constantinescu.

Din patru în patru ani, cu frecvenţa olimpiadelor, terenul agricol al politicii româneşti este cultivat cu noi şi noi soiuri. Din patru în patru ani, locurile din pamflete se cedează politicos, aşa cum se cedează locurile în troleibuz. Unii coboară la staţia „alegeri 2004”, alţii urcă proaspeţi şi fercheşi, pentru a coborî şi ei plouaţi, la staţia „alegeri 2008”. Cadrele se rotesc, unii apar, alţii dispar, aşa cum pierduţi sunt în zare alde Ciorbea, Ion Diaconescu, Vasile Lupu sau reprezentanta sexului frumos Zoe Petre. Am zis ceva comic, de aţi râs aici, la urmă?

E greu momentul când autorul de pamflete se desparte de unele dintre personajele sale, care părăsesc casa părintească şi se duc în lumea largă. O parte din inima lui de mamă se rupe în bucăţi, ca un vas de alabastru scăpat accidental din mâini. Totuşi, cu vocea lui maternă, autorul de pamflete găseşte puterea să le ureze:

-Mergeţi cu bine, bucălaţilor, şi aveţi grijă de voi!

Autorul de pamflete e singura mamă din România care nu primeşte alocaţie de pe urma plozilor de care se îngrijeşte. Dacă ar primi, s-ar umple de parale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bun autor de pamflete îşi iubeşte personajele.
 Vizualizări articol: 1233 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Un bun autor de pamflete îşi iubeşte personajele3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei