Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 mar 2010 - Anul XV, nr. 55 (4346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisia pentru egalitate de şanse propune o nouă lege pentru combaterea violenţei în familie

Luni, 8 Martie 2010 (16:32:04)

Preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse din Cameră, Cristina Pocora (PNL), a anunţat, luni, depunerea la Parlament a unei propuneri de modificare a Legii privind combaterea violenţei în familie, care vizează pedepse mărite, protecţie sporită a victimei şi intervenţia forţată a poliţiei.

"Comisia pentru egalitatea de şanse pentru bărbaţi şi femei din Camera Deputaţilor va depune astăzi (luni - n.r.) iniţitiava legislativă care priveşte modificarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie. În momentul de faţă avem o lege care e schiloadă, în sensul că nu oferă absolut deloc protecţie victimelor violenţei domestice. Eu sper ca prin gestul lor colegii parlamentari să arate că susţin femeile din România, mai ales cele care sunt victime ale violenţei domestice", a susţinut Cristina Pocora.

Ea a menţionat că Guvernul a promis anul trecut că va iniţia în cel mai scurt timp o lege cadru complexă, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar numărul real al victimelor a crescut.

"Prezenta lege mai are foarte puţine articole nemodificate din legea 217. Modificările pe care le aducem sunt de substanţă. Această lege e extrem de dură şi vine să protejeze victima şi să sacţioneze extrem de dur agresorul. În proiectul de lege stipulăm că pedepsele se majorează după caz cu o treime, iar instanţa de judecată va dispune şi interzicerea unor drepturi, precum şi unele măsuri speciale de siguranţă. În cazul comiterii actelor de violenţă în familie, organele de poliţie intervin la sesizarea victimei, vecinilor, a altui membru de familie, a oricărei persoane sau autorităţi sau din oficiu. Organele de poliţie sesizate în timpul săvârşirii faptei de violenţă în familie sau în situaţia în care din interiorul locuinţei se aud strigăte de ajutor au dreptul şi obligaţia să intre în locuinţă, chiar prin forţă", a adăugat deputatul PNL.

Ea a mai spus că alte modificări vizează "declararea violenţei în familie ca infracţiune" şi "includerea unor mijloace specifice de drept civil, respectiv a ordinului de protecţie", dar şi "măsuri specifice de siguranţă, care se pot lua în cazul comiterii actelor de violenţă în familie, şi anume ordinul de restricţie şi ordinul de interdicţie".

Pocora a menţionat că prin noua lege se urmăreşte crearea cadrului instituţional fundamentării, elaborării, implementării, monitorizării şi evaluării politicilor, programelor şi strategiilor în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, dezvoltarea unui sistem unitar de servicii specializate acordate atât victimelor violenţei în familie, cât şi agresorilor familiali, dar şi crearea şi implementare unui sistem de înregistrare, raportare şi management al cazurilor de violenţă în familie.

În plus, deputatul PNL a menţionat că încă din articolul 1 se subliniază foarte clar faptul că "ocrotirea şi sprijinirea familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale, bazată pe prietenie, afecţiune şi întrajutorare morală şi materială a membrilor familiei constituie un obiectiv de interes naţional", iar "prevenirea şi combaterea violenţei în familie fac parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei şi reprezintă o importantă problemă socială şi de sănătate publică".

Ea a precizat că, potrivit noii legi, "prin membru de familie se înţelege ascendenţi şi descendenţi, fraţi şi surori, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude, soţul şi soţia, fostul soţ sau fosta soţie, precum şi persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, părinţi şi copii, dovedite pe baza anchetei sociale".

"Constituie infracţiune de violenţă în familie orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru de familie ori de către fosta soţie sau fostul soţ, împotriva altui membru al aceleiaşi familii care provoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material", a mai spus Pocora.

În privinţa victimelor, Pocora a menţionat că acestea au dreptul să adreseze o cerere, personal sau prin reprezentantul legal, instanţei judecătoreşti pentru a obţine un ordin de protecţie, instanţa putând să dispună fie "evacuarea temporară a agresorului, reintegrarea victimei în locuinţa familiei şi evacuarea agresorului, obligarea agresorului de a ocupa numai o anumită parte a imobilului comun", precizând că victimele violenţei în familie beneficiază de asistenţă juridică gratuită, în condiţiile legii.

Ea a precizat că cererile se judecă de urgenţă, instanţa urmând să fixeze termene de judecată de cel mult 48 de ore de la primirea cererii şi se pronunţă în termen de 5 zile de la primirea cererii.

"Termenele sunt extrem de scurte tocmai pentru a acţiona rapid şi pentru a scoate agresorul din proximitatea victimei", a spus Pocora.

La finalul conferinţei, Cristina Pocora a precizat că proiectul de lege va fi trimis spre consultare tuturor instituţiilor care au tangenţă cu acest domeniu, de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiilor şi a Dreptului Copilului, la inspectoratele judeţene de poliţie, serviciile de probaţiune, serviciul de medicină legală, ispectoratele şcolare judeţene, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

"Pentru că până la urmă trebuie să evităm sintuaţia în carte se fac legi care atunci când ar trebui să fie puse în practică se dovedesc a nu fi uşor de implementat. Sper ca toaste aceste instituţii să vină cu amendamente şi completări, în aşa fel încât să avem o lege care chiar să funcţioneze şi să avem o protecţie reală a femeilor. Vom solicita adoptarea ei în procedură de urgenţă", a afirmat Pocora, precizând că "subiectul violenţei nu trebuie să aibă doctrină", forma actuală propusă fiind agreată de toate grupurile parlamentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisia pentru egalitate de şanse propune o nouă lege pentru combaterea violenţei în familie.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisia pentru egalitate de şanse propune o nouă lege pentru combaterea violenţei în familie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei