Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 mar 2010 - Anul XV, nr. 55 (4346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Reglementări noi

Bolnavii cronici îşi vor alege o singură farmacie de la care îşi iau tratamentul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Potrivit proiectului de contract cadru pe 2010, la fel ca şi medicii de familie, farmaciile trebuie să-şi înscrie pacienţii cronici pe o listă. Asta înseamnă că bolnavii îşi pot achiziţiona medicaţia lunară, care le-a fost prescrisă de doctori, numai de la acea unitate de profil. Pacienţii pot să-şi aleagă o altă farmacie de la care să-şi ridice tratamentul doar după ce a trecut o perioadă de şase luni. De cealaltă parte, farmaciile au obligaţia de a asigura bolnavilor care figurează pe lista lor medicaţia de care aceştia au nevoie.

Potrivit proiectului de contract cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în acest an, medicii de familie vor trebui să întocmească la rândul lor două liste diferite, una cu toţi asiguraţii şi alta cu bolnavii cronici şi tratamentul pe care aceştia îl urmează.

 

Medicii de familie, îngropaţi în hârtii

Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava, dr. Irina Badrajan, a apreciat că ultimele modificări din contractul cadru nu vor face decât să sporească birocraţia în detrimentul actului medical oferit populaţiei.

“Sunt nişte măsuri care vor mări teancul de hârtii pe care-l avem de făcut. Nu ştiu în ce măsură vor reuşi farmaciile să rezolve problema legată de aprovizionare şi de întocmirea listelor, dar pentru noi va însemna o raportare lunară în plus, pe lângă cele pe care le facem de obicei la CAS. După câte am înţeles eu, noi va trebui să avem o relaţie de acelaşi tip şi cu farmacia, să vedem ce pacienţi au”, a spus medicul.

Potrivit proiectului de contract cadru, în afară de lista cu pacienţii cronici, medicii de familie trebuie să depună la CAS şi o “declaraţie pe propria răspundere privind corectitudinea listei, din punct de vedere al conformităţii şi valabilităţii acesteia”.

În plus, ei sunt obligaţi să „actualizeze lista asiguraţilor care au optat pentru eliberarea medicamentelor de către farmacia respectivă, ori de câte ori apar modificări în cuprinsul acesteia, în funcţie de mişcarea lunară a asiguraţilor” şi să comunice toate aceste modificări la CAS.

Totodată, medicii de familie trebuie să „respecte dreptul asiguraţilor de a-şi schimba farmacia după expirarea a cel puţin şase luni de la data înscrierii pe lista acesteia, cu excepţia situaţiilor în care asiguraţii se mută temporar sau definitiv într-o altă localitate”.

 

Şi asiguraţii se vor lupta cu birocraţia

„Un medic cu 1.600 de pacienţi are circa 500 de adulţi bolnavi cronic, deci volumul de muncă va fi foarte mare”, a punctat Irina Badrajan, adăugând că de birocraţie nu vor scăpa nici asiguraţii, care, la rândul lor, vor trebui să depună o cerere de înscriere la farmacia dorită şi o alta în cazul în care vor să-şi schimbe farmacia de la care îşi ridică medicaţia.  

Colegiul Judeţean al Farmaciştilor a anunţat că va formula un punct de vedere vizavi de prevederile proiectului de contract cadru după ce se va întruni pentru a-l dezbate. Totuşi, neoficial, unii farmacişti au declarat că măsurile care ar putea fi luate reprezintă o îngrădire a drepturilor farmaciilor şi pacienţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolnavii cronici îşi vor alege o singură farmacie de la care îşi iau tratamentul.
 Vizualizări articol: 795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Bolnavii cronici îşi vor alege o singură farmacie de la care îşi iau tratamentul3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tara de hoti trimis de
( 8 mar 2010, 15:34:16
In loc sa se gaseasca solutii de a acorda sprijin celor ce sufera de boli cronice , minti suferinde de dementa mixta gasesc solutii sa complice lucrurile .
Voua nu va este rusine ? luati exemple din statele civilizate , faceti ceva uman pentruca in acest fel dati dovada ca aveti rahat in cap in loc de creier . Judecati cu capul si nu cu fundul , simplificati lucrurile si nu chinuiti oameni care deja sunt chinuiti de soarta si pe langa ei dati de lucru si altora care ar trebui sa faca ceva mai bun .
2.   Subscriu... trimis de
( 8 mar 2010, 17:14:27
Subscriu...
2.1  RE: Subscriu... trimis de
( 8 mar 2010, 19:31:22
AVETI DREPTATE MANNIX SI LAATU
3.   Pentru diriguitorii din sanatate trimis de
( 8 mar 2010, 21:07:51
Atata bataie de joc fata de bolnavi si fata de personalul sanitar nu exista nicaieri in lume! Chiar nu va e rusine, nu va e teama ca va pedepseste Dumnezeu (ca-n rest nu va mai temeti de nimeni!) pentru toate aberatiile pe care le debitati, nenorocitilor! Nu vedeti ce sila provoaca tuturor dejectiile voastre "intelectuale"?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei