Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 mar 2010 - Anul XV, nr. 55 (4346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNS "Cartel Alfa" cere majorarea salariului minim la 705 lei şi demiterea ministrului de Finanţe

Luni, 8 Martie 2010 (18:05:10)

Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" a cerut premierului Emil Boc, printr-o scrisoare deschisă trimisă luni, majorarea salariului minim garantat în plată la 705 lei, dar şi demiterea ministrului de Finanţe Sebastian Vlădescu, pentru menţinerea corupţiei în sistem.

Membrii Comitetului Confederal susţin, în scrisoarea deschisă trimisă premierului, că protestează faţă de politica promovată de ministerul de Finanţe care nu reuşeşte decât să demonstreze că este interesat mai degrabă de menţinerea corupţiei şi a evaziunii fiscale în sistem decât de adoptarea şi promovarea unor măsuri în interesul cetăţeanului.

"Departe de a înţelege imperativul punerii în aplicare, responsabilitatea respectării Pactului semnat între Guvern şi sindicate în anul 2008 referitor la evoluţia salariului minim pe economie faţă de salariul mediu pe economie, răspunsul ministerului de Finanţe la solicitarea adresată la începutul lunii ianuarie de către Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale «Cartel Alfa» prin care am cerut Guvernului să nu mai întârzie în adoptarea măsurii, oricum amânată în mod nepermis, de aliniere a salariului minim pe economie garantat în plată la 705 lei, nu demonstrează doar dezinteres total faţă de salariaţi, stilul «prăfuit» al răspunsului vădeşte şi tendinţa către discriminare", susţin sindicaliştii în scrisoarea deschisă.

Ei precizează că ministerul de Finanţe "se îngrijorează peste măsură" de soarta mediului de afaceri şi de imposibilitatea încadrării companiilor de stat în cheltuielile cu personalul pe anul 2010, ignorând veniturile simplilor salariaţi contribuabili şi din ce în ce mai numeroşi beneficiari de asistenţă socială.

"Ministrul Sebastian Vlădescu ţine să evidenţieze, cu multă ironie, faptul că aceştia nu trăiesc numai din salariul de bază minim brut pe ţară, ci şi din ajutoare sociale - care însă, în acelaşi timp, blochează politica de investiţii a Guvernului. Ministrul chiar şi enumără tipurile de ajutoare sociale, de parcă noi şi oamenii cu venituri sub limita suportabilităţii, pentru ale căror drepturi milităm, nu le-am cunoaşte!", se mai arată în scrisoarea transmisă premierului Boc.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că demnitarul le-ar fi răspuns că oamenii trăiesc bine şi n-ar avea nevoie de un salariu minim pe economie garantat în plată la 705 lei, precizând că atunci când se evaluează corelaţia dintre salariul minim brut pe ţară şi necesarul traiului zilnic, este "necesar" să se ia în calcul veniturile totale ale unei gospodării.

"Acesta este răspunsul Ministerului de Finanţe la argumentul nostru potrivit căruia venitul salarial al unui om aflat în într-un loc de muncă trebuie să fie mai mare decât venitul stabilit pentru un asistat social: zeflemea de prost gust faţă de grava situaţie actuală!", arată sindicaliştii de la "Cartel Alfa" în scrisoarea trimisă premierului.

În opinia sindicaliştilor, Vlădescu a uitat că principala sa preocupare ar trebui să fie faţă de soarta tuturor cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite la stat.

"De aceea, domnule prim ministru, vă rugăm să-l ajutaţi pe ministrul de Finanţe oferindu-i, prin demitere, posibilitatea de a se întoarce acolo unde îi place şi, de fapt, exact acolo de unde a plecat: în mediul de afaceri pe care îl susţine cu atâta patimă. Finanţele au nevoie de un ministru competent, care să înţeleagă România în care trăieşte, responsabilitatea unui acord guvernamental semnat, care să acorde interes prioritar unui buget de stat axat pe reducerea dimensiunilor fraudei fiscale, un ministru care să înţeleagă faptul că asistenţa socială se acordă numai grupurilor defavorizate, nicidecum contribuabililor activi", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" au reînnoit şi solicitarea adresată Guvernului de a nu mai întârzia în adoptarea măsurii de aliniere a salariului minim pe economie garantat în plată la 705 lei.

Sindicaliştii de la "Carte Alfa" încep, de miercuri, pichetările în teritoriu, nemulţumiţi de proiectul Legii pensiilor şi de Legea salarizării unitare, urmând ca în ziua votului Legii pensiilor din Camera Deputaţilor să organizeze un miting în Capitală, la care vor participa 10.000 de oameni.

Luni, Comitetul confederal al Cartel Alfa a decis luni începerea de miercuri a protestelor în teritoriu astfel că în 10 martie vor fi pichetări în judeţul Timiş, pe 11 martie în Satu Mare, Dolj, Dâmboviţa şi Botoşani, în 12 martie în Vrancea urmând ca reprezentanţii celorlalte judeţe să hotărască data protestelor în perioada următoare, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a adăugat că, în această perioadă, vor avea loc dezbateri ale sindicaliştilor din judeţe cu parlamentarii cu privire la Legea pensiilor şi la Legea salarizării unice.

De asemenea, Hossu a spus că sindicaliştilor vor organiza un miting cu 1.000 de persoane în data de 14 martie în Timişoara, în 15 martie în Botoşani şi în 25 martie în Dâmboviţa, iar în ziua votului din Camera Deputaţilor privind Legea pensiilor 10.000 vor protesta în Capitală.

Hossu a declarat că va avea loc o grevă de avertisment la nivel naţional la începutul lunii mai, urmată de o grevă generală în a doua jumătate a lunii mai privind nemulţumirile legate de Legea salarizării unice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNS "Cartel Alfa" cere majorarea salariului minim la 705 lei şi demiterea ministrului de Finanţe.
 Vizualizări articol: 906 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNS "Cartel Alfa" cere majorarea salariului minim la 705 lei şi demiterea ministrului de Finanţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei