Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 oct 2009 - Anul XIV, nr. 248 (4234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc i-a spus lui Biden că Executivul vrea să continue discuţiile cu SUA privind solicitările de viză

Joi, 22 Octombrie 2009 (15:12:32)

Premierul interimar Emil Boc i-a spus vicepreşedintelui american Joe Biden că autorităţile române sunt dispuse să continue cooperarea cu oficialii americani, în special cu Ambasada SUA la Bucureşti, pentru informarea cetăţenilor români asupra exigenţelor procesului de analizare a cererilor de viză.

Programul de acordare de vize pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în SUA-Visa Waiver Program a fost unul dintre principalele subiecte discutate, joi, de premierul interimar Emil Boc cu vicepreşedintele american Joe Biden, la întâlnirea de la Palatul Victoria.

"Premierul a arătat că România a făcut progrese semnificative pentru atingerea criteriilor tehnice de acces, în ceea ce priveşte acordarea de vize pentru cetăţenii români, şi a subliniat că autorităţile române sunt dispuse să continue cooperarea cu autorităţile americane competente, în special cu Ambasada SUA la Bucureşti, pentru informarea cetăţenilor români cu privire la exigenţele procesului de analizare a cererilor de viză", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Vicepreşedintele american Joe Biden s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu premierul interimar, Emil Boc, după ce a avut o întrevedere, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu.

Surse oficiale au declarat, anterior, agenţiei MEDIAFAX, că, la întâlnirea de la Guvern, se va discuta şi despre condiţiile în care cetăţenilor români le sunt eliberate vize de intrare pe teritoriul Statelor Unite.

Statele Unite au reintrodus, începând din 1 iulie, pragul de refuz al cererilor de viză de 3 procente drept condiţie pentru admiterea în programul Visa Waiver, urmare a faptului că sistemul de monitorizare a ieşirilor de pe teritoriul SUA nu a putut fi implementat până la 30 iunie.

Potrivit statisticilor efectuate de Departamentul de Stat pentru anul fiscal 2008, autorităţile americane au eliberat 1.921 de vize de imigrare ("immigrant visa") pentru cetăţeni români şi alte 39.562 de vize de alt tip ("non-immigrant visa"). Dintre cele 1.921 de vize de imigrare acordate românilor, 662 au fost pentru "rudele imediate" ale unor cetăţeni americani : 249 pentru soţ/soţie, 93 pentru copii, 318 pentru unul din părinţi şi două pentru copii adoptaţi de cetăţeni americani.

De asemenea cifrele Departamentului de Stat indică o scădere importantă şi constantă a numărului de vize de imigrant acordate Românilor începând din 1999, de la 5.136 în anul fiscal 1999, la 4.826 în 2000, 4.208 în 2001, 2.557 în 2002 şi 1.921 în 2008.

Biden, care a sosit la Bucureşti miercuri seară, va mai avea întrevederi cu liderii PSD şi PNL, Mircea Geoană, respectiv Crin Antonescu.

Oficialul american efectuează vizite în România, Cehia şi Polonia la scurt timp după ce Statele Unite au renunţat la amplasarea unui scut antirachetă pe teritoriile ceh şi polonez.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că măsurile de securitate de la Guvern au fost sporite pentru vicepreşedintele SUA Joe Biden, prin interzicerea parcării autovehiculelor, amplasarea lunetiştilor pe clădiri din jur şi plantarea de arbuşti la intrare, astfel încât locul unde oficialul va coborî din maşină să nu fie vizibil de la distanţă.

Începând cu miezul nopţii de miercuri şi până joi, la ora 15,00, după întrevederea premierului interimar Emil Boc cu oficialul american, a fost interzisă parcarea autombilelor în spaţiul securizat de lângă Guvern, pe bulevardul Iancu de Hunedoara.

Intrarea în Palatul Victoria a fost deja mascată cu un rând dublu de arbuşti plantaţi în ghivece, iar locul de parcare a maşinilor oficiale din curtea Guvernului a fost de asemenea obturat cu un rând de arbuşti.

Revoluţionarii care protestau de câteva luni lângă sediul Guvernului, în strada Paris, au fost evacuaţi în urmă cu trei zile, iar sursele citate au arătat că Palatul Victoria va fi supravegheat de pe clădirile din jur de către lunetişti din forţele speciale.

Potrivit surselor, măsurile de securitate au fost convenite, în urmă cu o săptămână, de autorităţile române cu grupul de antemergători ai vicepreşedintelui SUA.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc i-a spus lui Biden că Executivul vrea să continue discuţiile cu SUA privind solicitările de viză.
 Vizualizări articol: 553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc i-a spus lui Biden că Executivul vrea să continue discuţiile cu SUA privind solicitările de viză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei