Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 oct 2009 - Anul XIV, nr. 247 (4233)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Confiscarea maşinilor, ultima soluţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eram revoltat zilele trecute, când am văzut proiectul privind Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră, din cauza unor aberaţii conţinute de acest act. La capitolul aberaţii trebuie menţionat, în primul rând, dispariţia instituţiei martorilor în cazul evenimentelor rutiere, precum şi eliminarea obligativităţii analizei de sânge, ceea ce înseamnă că stabilirea gradului de alcoolemie se va face doar prin metoda contestată a alcoolmetrului.
Dar, atunci, când citeam din proiectul respectiv, mi se părea că cea mai mare aberaţie este confiscarea maşinii în cazul depăşirii vitezei cu mai mult de 50 km/h peste limita legală. Cum să iei maşina omului? Cum să confişti un bun pentru săvârşirea unei contravenţii? E adevărat, o contravenţie pentru care astăzi plăteşti o amendă substanţială şi mai laşi poliţiştilor şi permisul de conducere. Dar de la permis până la maşină e cale lungă.
Aşadar, confiscarea maşinii pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 50 km/h peste limita legală o consideram o aberaţie. Aşa că mi s-a părut normală ieşirea ministrului Transporturilor, care a anunţat că propunerile absurde de modificare a Codului rutier vor fi anulate.
Mi-am schimbat, însă, total părerea după ce am citit ştirea despre tânărul care a intrat într-un copac cu o maşină Alfa Romeo, pe care o conducea cu 210 km/h. Pentru că, după ce am citit această ştire, m-am întrebat cât de inconştient poate fi un om care circulă cu peste 200 km/h? Şi nu pe o autostradă, ci la intrare în Mitocu Dragomirnei. Amănuntul acela, că tânărul respectiv nu avea carnet, nici nu mai contează. Rămâne inconştienţa acelui tânăr şi a multor altora ca el. Dacă vor să se sinucidă, e treaba lor. Dacă vor să-şi trăiască ultimele clipe ale vieţii printre fiarele contorsionate ale unei maşini, e alegerea lor. Dar, fraţilor, nu ne expuneţi şi pe noi! Ce vină au ceilalţi şoferi că voi aveţi gărgăuni în cap? De ce trebuie să plătească alţi participanţi la trafic, conducători auto sau pietoni, pentru că voi sunteţi nişte monumente de nesimţire şi inconştienţă?
În cazul accidentului de la Mitocu Dragomirnei, singura victima fost şoferul maşinii. Dar, din păcate, în majoritatea situaţiilor de acest gen, când nesimţiţii cu creier cât o nucă apasă exaltaţi acceleraţia până la podea, există şi victime din rândul participanţilor corecţi la trafic.
Aşa că, după ce am citit ştirea, m-am mai întrebat, ce poate fi făcut pentru a-i potoli pe aceşti inconştienţi? Cum pot fi potoliţi? Cum pot fi speriaţi, că educaţi mă tem că nu se mai poate. Şi tare cred că singura soluţie pentru a le ţine adrenalina în frâu este confiscarea maşinii. Majoritatea acestor nesimţiţi au maşini scumpe, cu care se mândresc în faţa băieţilor din cartier sau a fetelor din sat. Maşina e viaţa lor. La volan se simt cineva. Doar la volan. Când trec de 150 de km/h, se simt oameni importanţi. Sunt mai buni decât ceilalţi de pe şosea. La 200 km/h, deja sunt miniştri. Nimeni nu le ajunge la nas. Doar, poate, un copac de pe marginea drumului.
Acestor inconştienţi nu le e frică de amendă. Sau că le ia permisul. Aţi văzut că unii nici nu au. Cel mai frică le este, cu siguranţă, de faptul că ar putea rămâne fără maşină.
Aşa că, cred că o soluţie pentru a-i ţine în frâu pe aceşti bezmetici este confiscarea maşinii. Chiar dacă, având în vedere principiile acelea cu dreptul asupra proprietăţii, mi se pare o aberaţie. Sau chiar un abuz. Dar pentru a potoli aceste pericole publice, şi nişte abuzuri mi se par bine-venite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Confiscarea maşinilor, ultima soluţie.
 Vizualizări articol: 2219 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.87/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 15 voturi
Confiscarea maşinilor, ultima soluţie3.9515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine era prima victima trimis de
(21 oct 2009, 11:38:45
Oare prima victima ce ramanea fara permis sa fi fost europarlamentarul Petru Luhan?
2.   De ce suntem surprinsi? trimis de
(22 oct 2009, 23:13:53
Considerand cine este ministrul transporturtilor, ar terbui sa ni se para normal:

http://eufrosin.wordpress.com/
3.   Completare - Berceanu trimis de
(22 oct 2009, 23:16:43
Nu-i rau ca adresa blogului a trecut totusi de filtrul IT, dar totusi, articolul despre Berceanu, se gaseste aici: http://wp.me/pAmVJ-3L

Cine ar fi crezut ca a fi un tradator de tara, a devenit cerinta pentru accedere la cele mai inalte pozitii?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei