Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 oct 2009 - Anul XIV, nr. 248 (4234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O misiune FMI vine miercuri în România, la solicitarea preşedintelui Băsescu

Joi, 22 Octombrie 2009 (19:14:06)

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla în România în perioada 28 octombrie-9 noiembrie, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar ar putea fi nevoie şi de o altă delegaţie care să discute cu noul Guvern, a anunţat instituţia.

"Din cauza situaţiei politice actuale, misiunea FMI va iniţia discuţii cu autorităţile pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar este posibil să fie nevoie de o nouă delegaţie care să continue negocierile după ce se va forma noul guvern", a declarat într-un comunicat şeful misiunii instituţii financiare internaţionale în România, Jeffrey Franks.

El a precizat că FMI va vizita România împreună cu echipe de reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

"În timpul vizitei, misiunea FMI va evalua performanţa economică recentă a ţării şi va discuta cu autorităţile despre obiectivele economice pentru anul viitor, dar şi de măsurile de politică şi reformele structurale necesare pentru atingerea acelor ţinte", a mai spus Franks.

El a precizat că misiunea FMI se va întâlni şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, asociaţiilor de afaceri, băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile.

"Misiunea va prezenta concluziile la sfârşitul vizitei. Încheierea cu succes a celei de-a doua revizuiri a acordului va necesita angajament politic larg pentru aprobarea bugetului pe 2010, care să ţintească un deficit de maxim 5,9% din PIB", a adăugat şeful misiunii FMI.

Oficialul instituţiei a explicat că, după ce se va ajunge la un acord cu privire la politicile fiscale şi macroeconomice esenţiale pentru succesul programului, Consiliul Executiv al instituţiei îl va analiza.

Surse oficiale au declarat joi pentru MEDIAFAX că o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, însoţită de oficiali ai Băncii Mndiale, va veni cel mai probabil săptămâna viitoare la Bucureşti, pentru a realiza a doua evaluare a acordului stand-by cu România.

Reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai FMI au anunţat în ultima săptămână că vizita de evaluare în România a fost amânată până la formarea noului guvern.

"Este o chestiune de câteva zile. Oficialii FMI vor transmite un răspuns final în cursul zilei de vineri. Evaluarea va viza toate condiţionalităţile stabilite pentru 30 septembrie, dar aprobarea raportului va avea în vedere şi modificările de legislaţie care au ca termen 30 octombrie", au afirmat sursele citate.

A doua evaluare a acordului era iniţial programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie.

Cea de-a treia tranşă din împrumut are o valoare de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) şi ar urma să fie acordată în luna decembrie, în funcţie de raportul celei de-a doua evaluări.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut, care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by, din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit, în luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB în acest an, faţă de ţinta de 4,6% stabilită la momentul încheierii acordului stand-by, în luna martie. Noua proiecţie prevede şi o reducere a deficitului bugetar la sub 6% din PIB anul viitor.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O misiune FMI vine miercuri în România, la solicitarea preşedintelui Băsescu.
 Vizualizări articol: 733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O misiune FMI vine miercuri în România, la solicitarea preşedintelui Băsescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei