Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 oct 2009 - Anul XIV, nr. 240 (4226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Colegiul Farmaciştilor: Farmaciile, în curând în imposibilitatea de a livra medicamente gratuite sau compensate

Marţi, 13 Octombrie 2009 (14:47:39)

Farmaciile ar putea sista livrările de medicamente compensate şi gratuite, după ce, săptămâna trecută, Executivul a hotărât majorarea termenului de plată a facturilor emise de unităţile aflate în contract cu casa de asigurări de sănătate, de la 60 la 210 zile, măsura fiind aplicabilă retroactiv.

Potrivit unui comunicat de presă remis marţi de Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), măsura se va aplica începând cu luna iunie 2009.

"Cu alte cuvinte, timp de şapte luni de acum înainte, farmaciile ar trebui să plătească lunar medicamentele pe care le achiziţionează, taxele şi impozitele către bugetul de stat, TVA-ul, salariile, chiriile şi utilităţile, fără să încaseze nimic. De altfel, începând cu luna iunie a acestui an, casele judeţene de asigurări au făcut plăti la cota de avarie, pentru medicamentele compensate şi gratuite, plăţile efectuate către farmacii fiind la un minim istoric", potrivit Colegiului Farmaciştilor.

Totodată, medicamentele eliberate de farmacii pentru programele naţionale de sănătate nu au mai fost achitate de către casele judeţene de asigurări începând din luna martie 2009, arată sursa citată.

"Această situaţie va avea consecinţe dramatice în privinţa asigurării cu medicamentele necesare a tuturor pacienţilor şi în special a celor cu boli cronice, grave, din categoria celor incluse în programele de oncologie, diabet, hepatită, pentru care asigurarea tratamentului necesar este vitală. Impresionanta sumă de 2.800 de milioane lei, cu care s-a lăudat Guvernul ca i-ar fi alocat sistemului sanitar, sunt pielea ursului din pădure, adică aceştia sunt bani virtuali, care vor fi decontaţi din bugetul anului 2010", susţine CFR.

Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România consideră iresponsabilă hotărârea Guvernului privind mărirea de aproape patru ori a termenului de decontare, fără consultarea partenerilor sociali, şi atenţionează că măsura va duce farmaciile, rapid, în imposibilitatea de a funcţiona şi, implicit, de a nu putea elibera medicamente pacienţilor.

"În această perioadă de gravă criză financiară şi economică, măsurile sectoriale trebuie luate cu înţelepciune şi ţinând cont de toate efectele pe care acestea le-ar putea produce. Nu credem că închiderea farmaciilor cu consecinţele grave în privinţa asigurării cu medicamente a populaţiei şi punerea în dificultate a distribuitorilor şi a producătorilor de medicamente va aduce vreun beneficiu României şi românilor în aceasta perioadă de criza. Deja o treime dintre farmaciile din România se confruntă cu mari dificultăţi financiare, fiind în stare de insolvenţă", adaugă Colegiul Farmaciştilor.

Potrivit Colegiului, primele afectate de situaţia financiară precară vor fi unităţile cele mai vulnerabile, respectiv farmaciile din mediul rural şi pacienţii acestora.

Colegiul Farmaciştilor din România face apel la Guvernul Romaniei să ii cheme la dialog. "Altfel, puse la zid de către Executiv, farmaciile se vor vedea nevoite să caute echitate în faţa Preşedinţiei, Parlamentului, instanţelor judecătoreşti şi instituţiilor europene. Colegiul Farmaciştilor din România va face demersuri către toate aceste instituţii pentru a se apăra de ceea ce considera a fi un abuz de putere a statului", a conchis sursa citată.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Farmaciştilor: Farmaciile, în curând în imposibilitatea de a livra medicamente gratuite sau compensate.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colegiul Farmaciştilor: Farmaciile, în curând în imposibilitatea de a livra medicamente gratuite sau compensate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei