Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 oct 2009 - Anul XIV, nr. 240 (4226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legi strâmbe

Copii recunoscuţi doar cu ajutorul instanţelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Părinţii a două gemene au reuşit să învingă statul român după doi ani de luptă cu diferite instituţii. Pentru familia Filipiuc, singura cale de a îndrepta o lege strâmbă a fost cea în Justiţie, acţiune în urma căreia statul român a fost obligat să plătească indemnizaţia de creştere şi pentru cea de-a doua dintre gemene.

 

Bucuria soţilor Mihai şi Mihaela Filipiuc, din Grăniceşti, de a avea doi copii în loc de unul, a fost umbrită de o Hotărâre de Guvern care spunea că se acordă indemnizaţie de creştere doar pentru unul dintre bebeluşi.
La scurt timp, părinţii au început drumurile pe la diferite instituţii ale statului în speranţa că lucrurile vor reveni pe făgaşul normal. Nu a fost să fie aşa, iar la începutul acestui an au apelat la un avocat, care a încercat să obţină acest drept în instanţă.
„Printr-o decizie din 20 octombrie 2007, în mod nelegal, inuman şi absolut neechitabil mi s-a stabilit o indemnizaţie de creştere de 600 de lei doar pentru una dintre minorele Filipiuc Patrisia Andrea, respectiv Filipiuc Paula Gabriela - care sunt gemene - , datorită unor texte de lege generale, abstracte şi impersonale, prin care se încalcă în mod grav un drept personal al unei fiinţe umane”, se arată în contestaţia pe care Mihaela Filipiuc a înaintat-o Tribunalului Suceava.
Femeia a mai arătat că Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Suceava a tergiversat comunicarea deciziei prin care i se acorda indemnizaţia de creştere a fetiţelor, ceea ce a împiedicat-o să atace în Justiţie acel act.

 

Părinţii aflaţi în aceeaşi situaţie, îndemnaţi să-şi caute dreptatea în instanţe

În final, după procesele care au avut loc atât la Tribunalul Suceava, cât şi la Curtea de Apel, familia Filipiuc a câştigat dreptul de a primi indemnizaţie de creştere pentru ambele fetiţe şi nu doar pentru una dintre ele.
„Este o decizie cât se poate de corectă. În felul acesta s-a corectat o nedreptate, chiar dacă după o anumită perioadă. Sper ca şi alţi părinţi care se află într-o situaţie similară să aibă curajul să înainteze acţiuni în instanţă”, a precizat Gavril Filipiuc, avocatul familiei Filipiuc.
Prin această decizie a instanţelor, părinţii celor două micuţe vor avea de încasat în jur de 14.000 de lei, sume cuvenite de la naştere şi până în vara acestui an, când acea lege strâmbă a fost modificată.

 

În Suceava, alte trei familii şi-au câştigat drepturile în instanţă

Cazul familiei Filipiuc nu este unul izolat. Alte 19 familii au decis că trebuie să-şi caute dreptatea în sălile de judecată. Potrivit conducerii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Suceava, până în prezent alte trei mămici au obţinut în instanţă drepturile băneşti pentru plata indemnizaţiei de creştere în cazul celui de-al doilea copil din aceeaşi naştere.
„Pe rolul instanţelor de judecată mai sunt alte 16 procese, printre care şi o familie cu tripleţi. Legea s-a modificat începând cu 18 iunie 2009, şi toate mamele care aveau mai mulţi copii din aceeaşi naştere şi erau în plată au fost puse în drepturi. Rămâne ca pentru perioadele scurse până la modificarea legislaţiei să prezinte hotărâri judecătoreşti dacă doresc să le fie plătite sumele de bani cuvenite”, a declarat Mirela Florea, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copii recunoscuţi doar cu ajutorul instanţelor.
 Vizualizări articol: 2262 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Copii recunoscuţi doar cu ajutorul instanţelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce ar trebui sa facem??? trimis de
(13 oct 2009, 20:14:20
Sunt si eu intr-o situatie asemanatoare. Unde ar trebui sa adresez o cerere? La Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale? Gemenii mei sunt nascuti in decembrie 2004. Sper sa ma lamureasca cineva...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei