Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 oct 2009 - Anul XIV, nr. 240 (4226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Termenul pentru introducerea paşapoartelor electronice, amânat a 7-a oară în pofida avertizării CE

Marţi, 13 Octombrie 2009 (17:59:12)

Termenul de punere în circulaţie a paşapoartelor electronice a fost prelungit de Guvern cu trei luni, până la 31 ianuarie 2010, aceasta fiind a şaptea amânare, deşi Comisia Europeană a transmis României, în 2007, un avertisment pentru nerespectarea obligaţiilor UE privind documentele de călătorie.

Amânarea termenului a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Termenul a fost prelungit succesiv de la 1 ianuarie 2007 până la 1 noiembrie 2009, ca urmare a unor întârzieri în procesul de selectare a firmei care va realiza paşapoartele, licitaţie care a fost contestată de mai multe ori.

Legislaţia în vigoare prevede că Guvernul va stabili, prin hotărâre, data de la care serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, dotate cu echipamentele tehnice necesare eliberării paşapoartelor electronice, vor primi şi vor soluţiona numai cereri privind eliberarea acestor documente şi a paşapoartelor simple temporare.

Autorităţile care nu sunt dotate cu echipamentele tehnice necesare eliberării paşapoartelor electronice vor primi şvor soluţiona în continuare cereri pentru eliberarea de papaşapoarte simple, dar nu mai târziu de data stabilită de Guvern.

Prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului, acest termen a fost amânat de la 1 noiembrie 2009 la cel târziu 31 ianuarie 2010.

Amânarea este justificată de Guvern prin faptul că termenul de 1 noiembrie 2009 pentru finalizarea punerii în circulaţie a paşapoartelor electronice la nivel naţional nu poate fi respectat din motive obiective, detemrinate de necesitatea respectării procedurilor legale privind achiziţiile publice.

Oferte pentru realizarea acestui tip de paşapoarte au fost depuse în luna februarie 2008, însă comisia de evaluare a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care coordonează procedura, a respins toate documentele şi a anulat licitaţia de atribuire. Trei ofertanţi - asocierea formată din Oesd, Marubeni şi Uti, consorţiul alcătuit din Bundesrukerei (Germania) şi Axalto (Franţa), şi firma poloneză Wytwornia Papierow - au contestat atunci decizia comisiei, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a comunicat regiei să anuleze, din oficiu, procedura de atribuire, raportul comisiei şi actele transmise firmelor care au depus oferte.

Procedurile au mai fost contestate şi de către firmele Francois-Charles Oberthur Fiduciaire, Reu Identity Systems şi Zetes.

Potrivit datelor Departamentului pentru Afaceri Europene comunicate RA-APPS în toamna anului 2007, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a transmis scrisoarea Comisiei Europene de punere în întârziere a României pentru neaplicarea prevederilor Regulamentului 2252/2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi cele biometrice integrate în paşapoartele şi în documentele de călătorie emise de statele membre.

CE explică în scrisoare că "punerea în întârziere a României decurge din faptul că nu a prezentat comisarilor europeni şi celorlalte state membre specimene ale paşapoartelor electronice. În aceste condiţii Comisia prezumă că România nu aplică direct la Regulamentul 2252/2004".

Titulatura de "paşaport electronic" este dată de autorităţi paşaportului diplomatic, de serviciu sau celui simplu, care permite stocarea electronică a datelor biometrice ale titularului, precum amprenta digitală şi imaginea facială.

Conform anunţului de licitaţie, contractul pentru realizarea paşapoartelor electronice are o valoare estimată la 77,3-89,2 milioane euro şi îl obligă pe ofertantul câştigător să furnizeze minimum 2,08 milioane de documente - cu posibilitate de extindere până la cel mult zece milioane de unităţi - echipamente şi produse IT necesare personalizării, precum şi să asigure servicii de pregătire, mentenanţă şi suport pentru punerea în circulaţie a documentelor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termenul pentru introducerea paşapoartelor electronice, amânat a 7-a oară în pofida avertizării CE.
 Vizualizări articol: 449 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Termenul pentru introducerea paşapoartelor electronice, amânat a 7-a oară în pofida avertizării CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei