Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 oct 2009 - Anul XIV, nr. 240 (4226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Grav

Bărbat mort, după ce a căzut într-un şanţ de termoficare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bărbat în vârstă de 48 de ani a murit în timp ce mergea către casă în urma unui accident care nu pare a fi decât inevitabilul ce se putea produce oricând. Haosul instalat pe străzile Sucevei de când mai multe firme au început să lucreze la schimbarea reţelei termice, gropile de la tot pasul, multe dintre acestea adevărate capcane în lipsa semnalizărilor, şi-au luat un tribut crunt, un om decedând din cauza neglijenţei muncitorilor.

 

Duminică seară, în jurul orei 20.30, când afară deja se întunecase, Rudolf Rott, în vârstă de 48 de ani, se îndrepta înspre apartamentul în care locuia, situat pe strada General Iacob Zadik, din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, în apropiere de fostul cinematograf.
Pentru a ajunge la locuinţă, bărbatul a urmat drumul pe care îl făcea de obicei, o scurtătură pe lângă laterala unui bloc, folosită de foarte multe persoane în fiecare zi.

 

Cum s-a întâmplat accidentul

Ajuns într-o zonă slab iluminată, bărbatul s-a împiedicat de un cămin de beton amenajat lângă bloc, căzând cu capul în jos, într-o groapă îngustă aflată între peretele blocului respectiv şi cămin. Groapa fusese săpată de muncitorii care au lucrat la amenajarea căminului. Deşi au terminat lucrarea, muncitorii nu au mai apucat să o astupe, cel mai grav, lăsând-o şi fără nici o semnalizare care să avertizeze cumva trecătorii.
Căzătura în groapa lată de aproximativ jumătate de metru şi adâncă de 94 de centimetri i-a fost fatală bărbatului de 48 de ani, care a murit la scurt timp după ce a fost scos la suprafaţă.
O femeie care a fost martoră la accident şi care a făcut ulterior declaraţii concludente anchetatorilor a povestit cum, în timp ce se afla la balcon, şi-a observat vecinul cum trecea prin zonă. Câteva secunde mai târziu, femeia l-a văzut pe bărbat căzut în groapa de lângă peretele blocului.
În ciuda eforturilor personalului medical ajuns la faţa locului, bărbatul nu a mai putut fi salvat, decedând, se pare, la câteva minute după ce a fost scos de mai mulţi locatari din groapă.
Din cercetările preliminare ale poliţiei rezultă că acesta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, însă acest aspect contează prea puţin într-un astfel de caz.

 

„A trebuit să moară un om ca să se facă ceva”

„Pe aici trec oameni aproape încontinuu, foarte mulţi copii de la şcoală şi bătrâni. Deşi toată lumea s-a plâns, muncitorii nu au făcut nimic ca să evite o tragedie. Abia acum (n.r. - în cursul zilei de ieri) au pus nişte benzi de avertizare, a trebuit să moară un om ca să facă ceva”, şi-a spus durerea Violeta Rott, cumnata decedatului.
În cele aproximativ zece minute cât reporterii „Monitorul” s-au aflat la locul tragediei, vorbind cu rudele îndurerate, prin zonă au trecut cel puţin zece persoane. Absolut toţi oamenii vociferau vehement cu privire la „tranşeele” care îi înconjoară de mai multe săptămâni.
„Au patru săptămâni de când au săpat printre aceste blocuri şi nu au mai făcut nimic după aceea. Trec în fiecare zi pe aici cu copilul, mai ales după lăsarea întunericului e pericol de moarte. Abia acum, după acest accident, au pus nişte semnalizări”, s-a revoltat şi Ovidiu Tobîrcă, care a trecut prin zonă însoţit de fetiţa sa.

 

Verdictul autorităţilor competente: neglijenţă din partea firmei

Violeta Rott ne-a spus că familia a contactat deja un avocat, pentru a da în judecată firma care a săpat în zonă şi nu a semnalizat lucrările.
„Nu vrem să facem rău nimănui, dar cineva trebuie să plătească pentru viaţa unui om. Apoi fiecare are copii şi situaţia nu mai poate continua în acest mod”, a spus femeia, care a amintit că şi un copil a suferit recent o fractură după ce a căzut într-o groapă.
Autorităţile care au făcut cercetări la faţa locului confirmă clar neglijenţa muncitorilor. Poliţiştii care au efectuat ancheta în primă fază nu au găsit nici un fel de semnalizare (un panou, benzi fluorescente etc.), specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă ajungând, ieri dimineaţă, la aceeaşi concluzie.
„Persoana a căzut în groapa dintre cămin şi peretele blocului, fără ca aceasta să fie semnalizată în vreun fel. Continuăm cercetările, aşteptăm concluziile organelor abilitate în privinţa stabilirii împrejurărilor în care s-a produs decesul, după care vom stabili ce măsuri trebuiesc luate”, a declarat Florin Moisa, şeful Serviciului de Control, Securitate şi Securitate a Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

 

Semnal de alarmă privind gropile „capcane” din toată Suceava

Deşi bărbatul avea leziuni evidente în zona capului în urma căzăturii, anchetatorii aşteaptă astăzi concluziile medico-legale pentru stabilirea cauzei certe a morţii. În orice caz, chiar şi în situaţia puţin probabilă ca moartea să aibă doar legătură indirectă cu căzătura, neglijenţa firmei care lucrează în zonă este evidentă şi trebuie sancţionată drastic, mai ales în condiţiile în care şi în multe alte zone ale Sucevei gropile par a fi nişte adevărate capcane întinse celor care trec prin zonă.
După cum au precizat reprezentanţii Primăriei Suceava, lucrările la reţeaua de termoficare din acea zonă a cartierului Burdujeni sunt realizate de SC Loial Suceava, care însă a subcontractat partea de lucrare de pe porţiunea unde s-a produs accidentul către SC Simcos SA Botoşani.

 

Ajutor financiar din partea Primăriei Suceava

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi-a exprimat regretul pentru întâmplarea nefericită.
„Din păcate, aceste lucrări de termoficare, care s-au făcut printr-un efort deosebit, sunt umbrite de acest accident, aş spune chiar stupid, care s-a înregistrat duminică seară. Din păcate o persoană a decedat, Dumnezeu s-o ierte, dar nu s-a întâmplat aşa cum s-a crezut, că a căzut într-o groapă de 3-4 metri. Cred că sunt alte o sută de locuri mai periculoase în municipiul Suceava, în special pe lucrările de canalizare, cum sunt săpăturile din zona centrală, de pe Petru Rareş ori cele de termoficare de pe strada Armenească, unde sunt şi condiţii foarte dificile de muncă”, a declarat Lungu.
El a ţinut să precizeze că Primăria Municipiului Suceava va fi alături de familia îndoliată şi va oferi sprijin şi ajutor pentru înmormântarea bărbatului.
„A fost un accident stupid, mai ales că acolo nu era o cale de circulaţie, persoana respectivă a trecut prin spatele blocului, şi repet, acest om nu a căzut într-un şanţ adânc de termoficare, ci s-a lovit la cap între peretele unui bloc şi căminul de branşament pentru energia termică”, este declaraţia edilului Sucevei, Ion Lungu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bărbat mort, după ce a căzut într-un şanţ de termoficare.
 Vizualizări articol: 7851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.18/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 11 voturi
Bărbat mort, după ce a căzut într-un şanţ de termoficare3.2511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Idem trimis de
(13 oct 2009, 12:53:52
Tzaranoiul dracului de Lungu!!!! Un rahat o sa mai fie votat la alegeri pentru ce-a facut cu orasul asta si cu bietii oameni care abea mai ajung la servici in conditii umane!
2.   Ba, mai abtineti-va trimis de
(13 oct 2009, 13:11:41
departe de mine sa il apar pe lungu, flutur, si alti din astia.

dar hai sa nu dam vina pe vaca ca s-a inacrit laptele, ci mai degraba pe laptar.

Nu Lungu trebuia sa mearga la groapa aia, sa scoata banderola cu ATENTIE! PERICOL, si sa o agate pe acolo. Nici Flutur, nici x, nici y de la primarie, prefectura, PDL, PNL, PSD s.a.m.d.

Lucrarea a fost incredintata unei firme, care are autorizatie de functionare, aviz, etc. Firma aia are niste directori, niste ingineri si niste muncitori, care sunt responsabili pentru ce executa pe acolo...sau ar trebui sa fie. Daca firma nu a avut chef sa cumpere o banda din aia de averizare sau niste semne, sau muncitorii nu au mai avut chef sa le puna, pe principiul ca "Las-o ba ca merge-asa", atunci iata si vinovatul. mai departe, e poveste.

Dar hai sa fim cu toti mai responsabili in ceea ce facem zi de zi, in ceea ce spunem, ce gandim. Prea ne apucam sa aruncam cu MARO in tot ce prindem.

Vorbesc d
2.1  RE: Ba, mai abtineti-va trimis de
(13 oct 2009, 13:20:34
Intr-adevar, a murit un om. Putea sa fie tatal/bunicul oricaruia. O tragedie. Si cineva trebuie sa plateasca pentru asta. Dar hai sa ne fie clar cine e vinovatul.

Lucrarile alea la termoficare trebuiau cumva facute, altfel se crapau tevile in miezul iernii, si ne kkm pe noi de frig in casa. Si atunci iarasi il luam pe Lungu si pe fra-su si pe Flutur la fu***t, deci nici asa nu e bine.

Ca s-au facut niste lucrari de toata cacaua, asta e clar. Dar peste tot in tara asta, se fac lucrari de cacao, cu muncitori prost platiti si ne-calificati macara sa scoata o galeata de apa din fantana, carora li se rupe in 14 ca s-ar putea intampla ceva rau in urma lor. E o boala a noastra a tuturor. Ni se rupe in fund de munca noastra, o facem toti de mantuiala, sa fie acolo, si nu ne gandim niciodata la implicatii. Si o sa mai moara multe generatii, pana o sa stim si noi sa muncim bine si cu cap. Stiti reclama cu Dorel, de la Unirea? Ei, el e de vina. Doar ca nu mai e amuzant!
2.2  RE: Ba, mai abtineti-va trimis de
(13 oct 2009, 14:28:35
Felicitari pentru acest comentariu !!! Sunt intru totul de acord cu tine.
3.   Razboi si pace! trimis de
(13 oct 2009, 14:01:16
Si daca firmele din Suceava/Romania sunt proaste cine l-a impiedicat pe domnul primar sa aduca firme din Germania asa cum a facut Sofronie acum 10 ani? Dumnezeu sa-l odihneasca!

Atunci au venit nemtii, au lucrat vreo 2 veri consecutive la drenarea apei freatice de sub Suceava, dar nu-mi aduc aminte sa fi fost atata mizerie, blocaje rutiere sau sa fi murit oameni!
3.1  RE: Razboi si pace! trimis de
(13 oct 2009, 14:06:50
Pentru cultura ta generala,acea firma din Germania a fost adusa de fostul primar Toma. Sofroni al tau a adus firma aia care a montat stalpisorii...ii mai putem vedea si astazi!
3.2  RE: Razboi si pace! trimis de
(13 oct 2009, 15:10:13
Hai sa fim seriosi.

Ce firma SERIOASA din Germania ar participa la licitatia organizata de Suceava? Apropos, stii ca se organizeaza o licitatie, de bine de rau, pentru nenorocitele astea de lucrari. Castiga cine trebuie desigur...castigatorii la randul lor dau lucrarea unor "SRL"-uri care anul trecut faceau vata pe batz, si anul asta fac lucrari de termoficare. Dar deja e alta discutie asta, in afara a ceea ce s-a intamplat.
4.   Ofticat de marti, 13 ! trimis de
(13 oct 2009, 14:43:33
Ce ofticat e INCAPPUCITO asta! Asta sigur lucreaza pe la Primarie si l-a trimis Sefu pe teren sa stranga niste voturi pt Bravul Om Prietenos !
4.1  RE: Ofticat de marti, 13 ! trimis de
(13 oct 2009, 18:27:03
Georgescule,n-ai nimerit-o...n-am studiile necesare ca sa pot lucra la Primaria VOASTRA! A-propos,nu-mi pui tu o pila?
5.   Comentariu sters trimis de
(13 oct 2009, 15:46:27
Comentariu cu titlul "nesimtire, haos si incompetenta" trimis de "PUTIN" a fost sters deoarece continea injurii.
6.   Gropile ,,capcane" trimis de
(13 oct 2009, 18:29:07
Adevarul a fost exprimat mai sus in mod corect de Max85,in ceea ce priveste responsabilitatea asigurarii lucrarilor.Ceea ce ar fi putut face primaria era sa sa trimita oameni in control pe teren sa vada calitatea acelor lucrari pt ca ea este beneficiara si sa observe daca isi fac datoria pana la capat.Ma refer aici si la f multe traversari prin strazi ultracentrale care au fost acoperite cu balastru si acum arata nepracticabile,spus bland.Se rup masinile in bucati cand treci prin locurile respective:intrare pe Marasesti,pe Universitatii,pe Mihai Viteazul,Veronica Micle,portiuni din Petru Rares de la piata la deal si lista poate continua mult si bine.Portiunea dintre giratoriu Mall si Carrefour exact din prima zi am anuntat ca este facita prost,si uitati-va cum arata acum.Toate acestea arata ca nu se lucreaza cu simt de raspundere si nu sunt verificati la sange,pe principiul ,,lasa ba ca merge asa' cum a zis un confrate mai sus.Dumnezeu sa il ierte pe cel raposat!
7.   2 si 1 probleme trimis de
(13 oct 2009, 22:16:14
Oameni buni,

Lasati rautate la o parte.Nu ajuta cu nimic. Avem lipsa de profesonalism din partea firmei in cauza DAR si alcool la bord. Fara el nu prea cred ca ar fi patit-o omul. Pacat!

Alcoolul face inca victima. Stiu ca alcoolisti ar sari ca arsi insa asta e realitatea! Viata nu atarna de semnalizare de groapa ci de alcoolul consumat!
8.   Barbat mort, dupa ce a cazut �ntr-un sant de termo trimis de
(14 oct 2009, 00:39:12
Va rugam sa mai sapati vreo doua canale (indiferent pentru ce) poate cade si basi prin ele sau udrea ca guvernul boc a picat. Este " ISTORIE " cum de altfel a spus chiar el. Pacat ca firmele de facut gropi nu sant inscrise in pdl sau cine stie ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei