Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 oct 2009 - Anul XIV, nr. 236 (4222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Sper ca studierea Holocaustului să fie parte din cursul de Istorie a României, nu opţional

Joi, 8 Octombrie 2009 (18:04:37)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii evreieşti, că speră ca în viitor studierea Holocaustului să fie parte a cursului de Istorie a României, nu să fie realizată în timpul orelor dedicate materiilor opţionale.

"Cred că acum trebuie să se desfăşoare aşa cum se desfăşoară. În momentul de faţă, noi avem manuale opţionale pentru elevi atât despre Holocaust cât şi despre perioada comunistă care reflectă crimele comunismului. În perioada următoare va trebui să nu mai avem manuale separate, ci să fie parte a cursului de Istorie a României. Cred că aceasta este soluţia corectă, dar pentru moment v-am spus că avem nevoie de un proces de informare a tuturor", a spus Traian Băsescu.

El a răspuns în astfel întrebării directorului Muzeului Holocaustului din Statele Unite ale Americii, Sara Bloomfield, care a vizat studierea Holocaustului în şciolile româneşti în prezent şi viitor.

"Doresc să spun că Raportul Comisiei publicat acum câţiva ani nu ar fi putut exista fără deschiderea autorităţilor care ne-au permis accesul la arhivele care ne-au ajutat să întocmim acest Raport şi prin accesul la aceste arhive vom putea cerceta pe mai departe şi vom putea descoperi adevărul istoric. Vă mulţumesc şi vreau să vă întreb în detaliu care este părerea dumneavoastră în legătură cu educaţia, cum vedeţi această problemă în sistemul de educaţie românesc acum şi cum vedeţi viitorul acestei probleme", declarase anterior Sara Bloomfield.

Şeful statului a ţinut să le mulţumească reprezentanţilor comunităţilor evreieşti pentru sprijinul pe care acordat pentru clarificarea definitivă acest segment al istoriei recente a României legat de Holocaustul împotriva evreilor şi a romilor.

"Vreau să ştiţi că nu este doar un capăt de drum. Noi avem de clarificat, în urma zunui alt raport al Comisiei prezidenţiale care arată crimele din perioada comunismului, avem de finalizat şi obiectivele pe care le propune acel raport. Eu sunt un politician care crede foarte mult în valorile istoriei adevărate. Erori istorice ascunse nu pot duce decât, în perspectivă, la repetarea lor", a mai spus Băsescu.

El şi-a exprimat convingerea că educarea generaţiilor cu privire la ce s-a întâmplat în perioada celui de-al doilea război mondial va mai lua timp, reluând o relatare pe care a mai făcut-o, în câteva ocazii, inclusiv cu prilejul vizitei în SUA ca preşedinte.

"Pot să vă spun că am trăit o experienţă personală lăgată chiar de Holocaust. Deşi acest raport al Comisiei Wisel exista, nu am fost convins decât în momentul în care am vizitat Muzeul Holocaustului din Statele Unite. Reţin de acolo mai multe imagini, dar una care m-a frapat, m-a marcat imediat a fost cea cu coloanele de oameni evrei sau ţigani în Transnistria, oameni care arătau jalnic, coborâţi din vagoane şi pe vagoanele pe cale ferată am văzut inscripţia Căile Ferate Române, iar pe lângă miile de oameni, erau militari ai armatei române", a evocat şeful statului.

În opinia lui, românii au obligaţia să îşi clarifice propria istorie.

"Ne trebuie răbdare pentru ca românii să schimbe ceea ce au învăţat 50 de ani. Sunt generaţii şi generaţii educate altfel din punct de vedere al realităţilor istorice şi sunt unul dintre aceia care crede că bruscările nu pot aduce decât efecte contrare a ceea ce dorim, adică să învăţăm totul despre noi înşine", a conchis Traian Băsescu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Sper ca studierea Holocaustului să fie parte din cursul de Istorie a României, nu opţional.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Sper ca studierea Holocaustului să fie parte din cursul de Istorie a României, nu opţional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei