Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 oct 2009 - Anul XIV, nr. 236 (4222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Trimiterea la străbuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Promiteam o revenire asupra cărţii lui E. Radzinsky, „Stalin”, interesându-ne mai ales revelaţiile privind efectele directe ale marii terori din anii 1935-1938 asupra românilor şi României. Printre numele des întâlnite în paginile cărţii se află acela al lui Marcel Pauker, fostul soţ al „tovarăşei Ana” (Hannah Robinsohn), personaj a cărui viaţă oferă suficient material pentru şapte seriale de succes.
S-a scris mult, la noi, despre Marcel, românul care a deţinut cea mai de încredere funcţie pe lângă Stalin, fiind nici mai mult nici mai puţin decât şeful gărzii personale a „tătucului popoarelor”. În atmosfera de suspiciune generală întreţinută cu abilitate de Stalin însuşi, a fi şeful gărzii ce-i proteja clipă de clipă viaţa însemna validarea maximei probe a loialităţii, fiind funcţia cea mai temută şi invidiată la Kremlin. Să mai notăm că a fost singurul ne-rus ce a deţinut-o vreodată.
Documentată chiar în exces, cartea lui Radzinsky comite totuşi, în cazul Pauker, inexplicabile erori de informare. În repetate rânduri, este catalogat ca „semianalfabet”, fiind aşezat eronat alături de cel ce i-a urmat la şefia „Direcţiei generale a gărzii”, Vlasik („semianalfabetul Vlasik schimbându-l pe semianalfabetul Pauker”, pag. 643). Mai mult, i se atribuie amănunte biografice stranii: „fost frizer la Teatrul de operetă din Budapesta” (?!) În fapt, Marcel Pauker era un intelectual remarcabil şi provenea dintr-o veche familie de intelectuali, proprietară a Trustului de presă ce edita ziarele „Adevărul” şi „Dimineaţa”. Marcel a studiat ingineria la Zürich şi a absolvit Şcoala de ofiţeri de artilerie, obţinând gradul de sublocotenent, adică maximul la care putea aspira un evreu potrivit legislaţiei de atunci. N-a fost un executant rudimentar de tipul Vlasik, ci a îmbrăţişat cu sinceră naivitate ideile revoluţiei franceze şi, apoi, pe acelea ale „revoluţiei mondiale”, spre a se implica legitim în disputele doctrinare dintre secţia comunistă română şi cea ucraineană (Vitalie Holostenko).
Cum părerile personale n-au avut niciodată trecere în „închisoarea popoarelor”, Pauker a fost sancţionat de Comintern cu domiciliu forţat în Siberia. (De menţionat că, la intrarea României în Primul Război Mondial, s-a întors de bună voie din Elveţia, spre a se înrola în armata română, deşi putea foarte bine să se sustragă acestei obligaţii: „am considerat că este incompatibil cu conştiinţa mea (...) să mă sustrag de pe front” – probă de patriotism autentic, deci.)
Legenda, ori, mai degrabă, bârfa cu „frizer la Teatrul de operetă din Budapesta” se datorează, poate, remarcabilului său talent actoricesc de imitator. Din păcate, şi l-a utilizat nedemn, dând la Kremlin adevărate reprezentaţii în care reconstituia ultimele clipe ale adversarilor aflaţi în faţa plutonului de execuţie. Stalin s-a amuzat teribil revăzând implorările lui Zinoviev în interpretarea lui Pauker, deşi scena în sine n-avea nimic hazliu – Dumnezeule, dimpotrivă!
Pauker era un bărbat impozant, cu barbă „á la Marx” şi cu succese de invidiat în lumea sexului frumos (printre amantele sale s-a numărat şi Vanda, soţia odiosului Nikolski). A avut trei copii cu Ana Pauker, în tovărăşia căreia a trăit pasional „comunismul autentic”. (Şi aici trebuie să intervenim cu o corectură, de astă dată la adresa izvoarelor româneşti ce-o prezintă pe Hannah ca provenind „dintr-o familie de evrei ortodocşi”; nu prea văd cum, câtă vreme bunicul ei a fost rabin la Codăeşti-Vaslui...)
În conformitate cu principiile de grotă ale lui Stalin („revoluţionarii de peste 50 de ani trebuie trimişi la străbuni, deoarece fiecare generaţie revoluţionară devine un obstacol în dezvoltarea ulterioară a ideilor”), Marcel Pauker este arestat în 1937, sub acuzaţia de... spionaj în favoarea României! Torturat, recunoaşte tot ce i se pune în cârcă. De fapt, principalul mobil al trimiterii lui Pauker „la străbuni” l-a constituit practica lui Stalin de a-i lichida pe cei ce apucaseră să ştie prea multe. Şi cine putea fi mai informat despre viaţa personală a „tătucului”, dacă nu şeful gărzii lui personale? Devenise practică obişnuită ca soţia (ori soţul) să susţină acuzele la adresa consortului, aşa că Ana semnează declaraţiile ce-l înfundă definitiv.
În 1937, Pauker este împuşcat de NKVD. Un destin tragic, întemeiat pe sinceră bună credinţă într-o cauză ce părea demnă de susţinere până la jertfă şi eşuat impardonabil în preajma unui monstru sanguinar, călău al unor milioane de nevinovaţi. Pe Marcel Pauker l-a reabilitat Hruşciov în 1957. Operaţia reuşit, pacientul, mort.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trimiterea la străbuni.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
Trimiterea la străbuni5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei