Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 oct 2009 - Anul XIV, nr. 236 (4222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Păcuraru: Estimez că în 2010 vom ajunge la circa un milion de şomeri, ceea ce ar fi enorm

Joi, 8 Octombrie 2009 (14:15:17)

Fostul ministru al Muncii Paul Păcuraru a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că în contextul în care criza economică, politică şi instituţională va continua, numărul şomerilor ar putea ajunge în 2010 la aproximativ un milion, "ceea ce ar fi enorm".

Paul Păcuraru a spus că dacă ritmul de creştere a ratei şomajului de 0,3 puncte procentuale înregistrat în ultimele luni se va păstra, la sfârşitul anului rata şomajului va fi de aproximativ opt la sută, ceea ce înseamnă că vor fi circa 750.000 de şomeri.

Fostul ministru a precizat că cifra reală a şomajului este mult mai mare decât cea înregistrată oficial.

"Şomajul oficial nu este acelaşi cu şomajul real. Aproximativ 50 la sută din populaţia României este în zona rurală şi, chiar dacă ar vrea să muncească, nu are unde, iar mulţi dintre ei nici măcar nu sunt înregistraţi în evidenţele şomajului", a declarat Păcuraru.

El a mai spus că agravarea situaţiei financiare a făcut ca aproximativ un milion de familii să fie într-o situaţie extrem de precară, iar bugetul asigurărilor de şomaj nu a fost proiectat pentru o astfel de situaţie, admiţând că previziunile specialiştilor au fost depăşite.

Paul Păcuraru consideră că numărul şomerilor din 2010 va fi între 800.000 şi 1.000.000, putând ajunge la un milion dacă va continua actuala criză economică, politică şi instituţională.

Fostul ministru al Muncii a afirmat că programul de ocupare şi formare profesională este "complet nerealizat" şi a precizat că planul pentru 2009 prevedea pregătirea profesională a 42.000 de persoane, până în prezent doar 25.000 beneficiind de astfel de servicii.

În opinia lui Păcuraru, măsurile active de pe piaţa muncii sunt "deficitare", iar tabloul pieţei muncii este extrem de sumbru, cu impact negativ la adresa populaţiei.

Întrebat ce măsuri ar lua pentru remedierea situaţiei dacă ar fi ministru al Muncii, Paul Păcuraru a precizat că ar urmări stimularea angajatorilor astfel încât aceştia să nu mai facă disponibilizări individuale sau colective.

"Acest lucru nu se întâmplă în acest moment şi au loc disponibilizări pe capete", a afirmat Păcuraru.

Atingerea unei rate a şomajului de opt la sută la sfârşitul acestui an a fost preconizată, în urmă cu o săptămână, şi de directorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Eugen Preda.

Preda preciza că dacă ritmul lunar de creştere a ratei şomajului de 0,3 puncte procentuale se va menţine, rata şomajului ar trebui să se oprească sub 8% la sfârşitul acestui an. El aprecia că rata şomajului va continua să crească şi cel puţin în primul trimestru al anului 2010.

Rata şomajului a crescut în luna septembrie cu 0,3 puncte procentuale şi a atins 6,9%, numărul şomerilor înregistraţi fiind de peste 625.000, mai mare cu aproape 24.000 faţă de august.

Potrivit unui comunicat al ANOFM, rata şomajului înregistrat în luna septembrie a fost de 6,9%, faţă de 6,6% în august 2009 şi 3,9% în aceeaşi lună a anului trecut.

Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă a fost de 625.140 de persoane, din care 276.444 femei. Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 341.941 sunt indemnizaţi şi 283.199 neindemnizaţi.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Păcuraru: Estimez că în 2010 vom ajunge la circa un milion de şomeri, ceea ce ar fi enorm.
 Vizualizări articol: 360 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Păcuraru: Estimez că în 2010 vom ajunge la circa un milion de şomeri, ceea ce ar fi enorm0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei