Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 oct 2009 - Anul XIV, nr. 236 (4222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele acceptă un salariu minim de 705 lei, patronatele cer pentru asta deductibilităţi

Joi, 8 Octombrie 2009 (17:17:15)

Sindicatele acceptă ca salariul minim pe economie să fie 705 lei în 2010, cerând însă respectarea prevederilor Contractului colectiv de muncă, iar patronatele spun că vor analiza această variantă, dar cer Guvernului asigurarea unor deductibilităţi pentru această majorare.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, joi, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că sindicatele au făcut un compromis acceptând valoarea de 705 lei pentru salariul minim, iniţial cerând 740 de lei, având în vedere criza economică, dar îşi menţin ţinta potrivit căreia salariul minim să ajungă, în 2014, 50% din salariu mediu, respectiv 1.300 de lei.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus, de asemenea, că acceptă 705 lei pentru salariul minim în 2010, dar cu condiţia respectării Contractului colectiv de muncă, respectiv a coeficienţilor de pornire pentru diferitele praguri de pregătire profesională.

Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat că patronatele vor analiza până săptămâna viitoare varianta de 705 lei pentru salariul minim în 2010, precizând însă că o creştere de la 600 la 705 lei "este inacceptabilă în condiţiile actuale ale economiei".

"Noi propunem să rămânem într-o zonă a conservării salariilor sau o creştere foarte mică a acestora, eventual doar pentru salariile de jos", a spus Corâci.

Secretarul general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Agathon, a spus că patronatele sunt de acord cu creşterea salariului minim, dar nu pot accepta majorarea tuturor salariilor cu acelaşi procent, deoarece această măsură ar duce la creşterea inflaţiei.

"Corect ar fi să nu crească fondul de salarii, şi mai cerem Guvernului un ajutor privind asigurarea unei deductibilităţi, astfel încât angajatorii să nu plătească decât CAS, fără alte taxe, la suma între salariul minim şi o mie de lei, pentru următoarele şase luni", a mai spus Agathon.

Bogdan Hossu a afirmat însă că prin acordarea acestor deductibilităţi ar putea exista pericolul să nu fie plătite de către angajatori contribuţiile pentru salariaţi.

Atât sindicatele cât şi patronatele au spus că speră ca la următoarea întâlnire, care va avea loc luni, să fie finalizate discuţiile privind salariul minim.

Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, şi secretarul de stat Valentin Mocanu au discutat, joi, cu partenerii sociali despre stabilirea salariului minim garantat în plată pentru 2010.

La aceste discuţii a participat timp de aproximativ o oră şi premierul Emil Boc. Acesta a declarat că a propus partenerilor sociali un moratoriu pentru suspendarea protestelor până la 6 decembrie 2009, ca o formă de responsabilitate faţă de România, în contextul politic actual şi în perspectiva campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

Primul ministru a mai spus că în luna octombrie Executivul încearcă să finalizeze proiectul de buget pentru 2010, astfel încât în acest interval ar trebui stabilit nivelul salariului minim pentru anul 2010, pentru că în funcţie de el se construieşte şi bugetul.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele acceptă un salariu minim de 705 lei, patronatele cer pentru asta deductibilităţi.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele acceptă un salariu minim de 705 lei, patronatele cer pentru asta deductibilităţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei