Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 sep 2009 - Anul XIV, nr. 220 (4206)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Chiuariu: Depunem la CCR sesizările la legile educaţiei şi reorganizării cel mai probabil marţi

Duminică, 20 Septembrie 2009 (15:59:46)

Sesizările către CCR privind legile educaţiei şi reorganizarea unor instituţii publice vor fi depuse cel mai probabil marţi, a declarat, duminică, deputatul PNL Tudor Chiuariu, precizând că unele dintre prevederile care vor fi atacate se referă la concediul fără plată şi criteriile de concediere.

"Sesizările către Curtea Constituţională în privinţa Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană si FMI şi Legii Educaţiei le vom depune cel mai probabil marţi. Luni, în plenul Camerei, va fi anunţat de către preşedintele de şedinţă adoptarea legilor şi condiţiile procedurale privind atacarea la Curte a acestor legi. Noi vom finaliza sesizările cel mai probabil marţi dimineaţă, după ce vom avea discuţii, juriştii din PNL, asupra aspectelor care ar trebui incluse în adresele către Curtea Constituţională", a susţinut Tudor Chiuariu.

Deputatul PNL a menţionat că, până la acest moment, aspectele care vor apărea sigur în sesizarea către CCR referitoare la Legea reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilior publice sunt cele privind "cele 10 zile de concediu neplătit pentru bugetari" şi criteriile de concediere de la articolul 6, care, în opinia liberalilor, introduc discriminări de vârstă şi de venituri.

"Un alt aspect al sesizării noastre la CCR vizează criteriile de concediere de la articolul 6 aliniatul 6, prin care se introduc criterii discriminatorii la literele e şi f. Aici se prevede că, în absenţa criteriilor stabilite potrivit aliniatului 5, la aplicarea măsurii de încetare a raporturilor de muncă sau, după caz de serviciu, se vor avea în vedere criterii minimale precum cele de la litera e) «dacă măsura ar afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, desfacerea contractului de muncă sau, după caz, raportului de serviciu al soţului care are venitul cel mai mic», iar la litera f) «măsura să afecteze în ultimul rând familiile monoparentale care au în îngrijire copii, întreţinătorii de familie, precum şi salariaţii bărbaţi sau femei care au cel mult 5 ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare». Deci se introduc discriminări pe bază de vârstă şi de venituri", a subliniat Chiuariu.

În plus, Tudor Chiuariu a menţionat că în sesizarea către CCR va fi atacată şi prevederea de la articolul 10 al Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, care la primul aliniat prevede că "în vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de situaţia de criză economică, în perioada octombrie-decembrie 2009, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal, în medie cu 15,5% lunar", prin aplicarea mai multor măsuri dintre care prima vizează acordarea personalului, indiferent de statutul acestora, de "zile libere fără plată pentru o perioadă de până la10 zile lucrătoare".

Liberalul a mai spus, legat de legea educaţiei, că unul dintre aspectele care vor fi incluse în sesizarea către Curtea Constituţională va fi legat de faptul că guvernanţii "au operat modificări la textul legii pe care şi-au asumat răspunderea".

El a menţionat că aspectul angajării răspunderii consecutive ar putea să nu constituie un motiv de neconstituţionalitate, nefiind sepecificat în Constituţie că un Guvern nu are voie să-şi angajeze răspunderea de mai multe ori în aceaşi zi.

De asemenea, Tudor Chiuariu a spus că liberalii vor decide clar ce vor cuprinde sesizările către CCR, luni, când juriştii care lucrează la aceste adrese se vor întruni într-o şedinţă de lucru la Camera Deputaţilor şi vor discuta aspectele identificate de parlamentarii PNL care nu sunt jurişti.

El a precizat că sesizarea privind Legea salarizării unitare va fi lucrată în paralel, fiind însă condiţionată de moţiunea de cenzură depusă în acest sens de PNL şi UDMR.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că este de acord cu iniţiativa PNL de a ataca la Curtea Constituţională prevederea privind concediul fără plată.

Întrebat dacă UDMR va ataca la Curtea Constituţională prevederea privind concediul de 10 zile, obligatoriu, fără plată, Marko Bela nu a exclus posibilitatea ca Uniunea să atace, alături de PNL, această prevedere.

"Eu aşa ştiu, că şi cei din PNL au această intenţie şi, după cum cunosc opinia colegilor, şi noi vom fi de acord cu acest lucru. Dar săptămâna viitoare mai discutăm", a spus Marko.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiuariu: Depunem la CCR sesizările la legile educaţiei şi reorganizării cel mai probabil marţi.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chiuariu: Depunem la CCR sesizările la legile educaţiei şi reorganizării cel mai probabil marţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei