Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 sep 2009 - Anul XIV, nr. 220 (4206)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stolojan: Au apărut discuţii privind portofoliul de Extindere pentru comisarul României

Duminică, 20 Septembrie 2009 (14:07:08)

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că România îşi păstrează opţiunea pentru comisarul european pe Agricultură, dar a menţionat că au apărut discuţii şi privind un alt portofoliu, anume cel pentru Extindere.

Theodor Stolojan a arătat că actuala propunere a României pentru comisarul pentru agricultură, respectiv Dacian Cioloş, este valabilă în continuare.

"Negociem pentru această poziţie, iar preşedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso, acum (după alegerea sa ca preşedinte al Comisiei Europene, n.r.) în mod oficial poate începe negocierile. Mai sunt discuţii, sigur, nu va putea să concluzioneze nimic înainte de 2 octombrie", a spus europarlamentatul PDL Theodor Stolojan.

Prim-vicepreşedintele PDL a menţionat că "România se gândeşte şi la alte opţiuni, în cazul în care acest portofoliu de comisar pe agricultură nu poate reveni ţării noastre, pentru că nu numai România îl doreşte".

Întrebat dacă în calcul pentru variantele de rezervă ale României au rămas doar portofoliile pentru Transpori şi cel de Dezvoltare, Stolojan a răspuns: "Au apărut şi alte discuţii, de exemplu Extindere, care este un portofoliu important, politic, în ceea ce priveşte în mod special zona Balcanilor, unde România are un interes foarte mare de a susţine aceste ţări în intrarea în UE, ca şi Republica Moldova".

În opinia lui Stolojan, aceasta este poziţia oficială a ţării noastre, iar propunerile venite din partea unor partide pentru diferite persoane care să ocupe acest post de comisar european sunt doar "opinii".

"Aceasta este poziţia noastră. Restul, (...) juniorii vor să aibă şi ei opiniile lor. (...) Nu asta e problema, deocamdată poziţia noastră este pentru acest portofoliu şi pentru el ne batem", a explicat Stolojan.

Referitor la propunerea Organizaţiei de Femei PSD de a-l sprijini pe Adrian Severin pentru postul de comisar european din partea României, Theodor Stolojan a spus că social-democraţii sunt liberi să se gândească la această alternativă.

"Dacă PSD se gândeşte la o popunere gen Severin, este liber să se gândească, nu trebuie uitat însă că cel care face propunerea este Guvernul României", a precizat el, adăugând că PSD nu a deschis subiectul Severin în cadrul negocierilor pentru postul de comisar european. "Nu au cerut aşa ceva în coaliţie", a afirmat prim-vicepreşedintele PDL.

Conducerea Organizaţiei de Femei a PSD a decis să solicite liderilor partidului ca nominalizarea pentru postul de comisar european din partea României să fie un social-democrat. "Considerăm că persoana lui Adrian Severin se potriveşte cel mai bine portofoliului de comisar european", a spus Rovana Plumb, preşedintele organizaţiei. Ea a susţinut că România trebuie să desemneze, pentru funcţia de comisar european, o persoană care să facă faţă mai multor competenţe, să cunoască politicile europene şi să aibă experienţă în instituţiile UE.

România îşi menţine opţiunea pentru portofoliul Agriculturii în privinţa desemnării viitorilor comisari europeni şi beneficiază de un angajament de susţinere reciprocă în relaţia cu diferite state membre, în cadrul Comisiei Europene, a declarat, joi, la Roma, premierul Emil Boc.

Funcţia de comisar al Agriculturii, deţinută de daneza Mariann Fischer, este disputată de fostul vicecancelar austriac şi ministru al Finanţelor Wilhelm Molterer şi fostul ministru român al Agriculturii Dacian Cioloş.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR1, că România va încerca să obţină portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană, iar în acest scop şi-a mobilizat "toţi prietenii", menţionând că Bucureştiul a lansat deocamdată o singură variantă, dar există şi alternativă.

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat, vineri, că este greu de estimat ce şanse are România pentru portofoliul agriculturii şi că ce contează la numirea unui comisar european este nu numai sprijinul statelor membre, ci şi decizia personală a preşedintelui CE.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stolojan: Au apărut discuţii privind portofoliul de Extindere pentru comisarul României.
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stolojan: Au apărut discuţii privind portofoliul de Extindere pentru comisarul României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei