Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 aug 2009 - Anul XIV, nr. 185 (4171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană nu agreează introducerea unei garanţii pentru candidaţii la alegerile prezidenţiale

Luni, 10 August 2009 (16:29:41)

Liderul PSD, Mircea Geoană, s-a pronunţat, luni, împotriva introducerii unei garanţii financiare pentru candidaţii la alegerile prezidenţiale, apreciind că aceasta ar fi un "obstacol artificial".

Geoană a spus că propunerea de introducere a unei garanţii financiare pentru candidaţii la alegerile prezidenţiale este una "năstruşnică", pe care presa a interpretat-o ca fiind "un obstacol artificial" pe care candidaţii principalelor partide l-ar pune în faţa unor candidaţi "independenţi sau semi-independenţi".

"Eu nu sunt de acord. Cine vrea să candideze, să candideze. Nu este nevoie de oprelişti. Să aleagă românii pe cel sau pe cea pe care consideră mai potrivit să conducă România în următorii cinci ani. (...) Nu are niciun fel de a face cu PSD şi nici cu PDL, dacă mă întrebaţi pe mine. Din punctul meu de vedere, e un joc democratic deschis. Nu sunt de acord cu o eliminare din cursă pe criterii administrative, birocratice, a celor ce vor să intre în cursă", a declarat preşedintele PSD.

Autoritatea Electorală Permanentă propune ca persoanele care doresc să candideze la alegerile prezidenţiale să constituie un depozit care nu va fi restituit dacă la scrutin acestea nu obţin minimum 1 la sută din voturile valabil exprimate la nivelul ţării, potrivit unui proiect transmis Guvernului.

Directorul Cristian Leahu, din cadrul Direcţie Legislaţie a AEP, a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că varianta unui depozit a fost luată în discuţie mergând pe ideea practicii în domeniu în alte state, cum ar fi Austria, Grecia, Cipru, Estonia, Lituania, Irlanda şi Regatul Unit al Marii Britanii.

"AEP nu a propus niciun nivel în mod oficial", a afirmat el, întrebat despre cuantumul propus de AEP Executivului în legătură cu acest depozit. El a explicat că la alegerile parlamentare nivelul garanţiei cerute este de cinci salarii minime pe ţară pentru fiecare candidat, astfel încât un partid a plătit circa 2.500 de salarii minime dacă a propus candidaţi pentru toate colegiile.

"Ne gândim la o sumă care să nu constituie o restricţie pentru dreptul de a candida, dar care să fie suficient de ridicată ca să elimine candidaţii neserioşi", a precizat Cristian Leahu, care a adăugat că au fost luate în calcul mai multe variante.

Potrivit acestuia, nivelul garanţiei va fi discutat în şedinţa Guvenului, când se va cădea de acord asupra formei finale a proiectului de lege, decizia finală în legătură cu cuantumul acestui depozit urmând să aparţină Parlamentului.

"Am mers pe ideea constituirii unei cauţiuni, a unui depozit, pentru persoanele care doresc să candideze pentru funcţia de Preşedinte al României, pentru a-i responsabiliza pe cei care doresc să candideze şi pentru a elimina orice candidatură neserioasă", a declarat el.

Directorul a opinat că astfel se evită timpul pierdut cu verificarea listelor de susţinători care, în unele cazuri, erau incomplete sau completate cu greşeli.

Cristian Leahu a mai afirmat că în situaţia în care se trece de acest filtru iar candidatul nu obţine 1 la sută din voturile valabil exprimate la nivel naţional, acestuia nu i se va rambursa depozitul deoarece, în situaţia dată, nu s-ar justifica cheltuielile cu candidatura sa.

"Orice candidat care reprezintă un partid politic are dreptul la un reprezentant în fiecare secţie de votare, ceea ce înseamnă circa 18.000 de oameni care trebuie să fie plătiţi. Creşte numărul de pagini pe buletinul de vot", a spus el referindu-se la costurile presupuse de o candidatură.

Acesta a adăugat că proiectul a fost iniţiat în condiţiile în care Legea 373/2004 nu mai este în vigoare, iar din Legea 370, care este în acest moment în vigoare, lipsesc foarte multe aspecte din desfăşurarea procesului electoral, cum ar fi organizarea, funcţionarea şi atribuţiile birourilor electorale, statutul membrilor, modalitatea de întocmire şi actualizare a listelor, delimitarea secţiilor, reglementări cu privire la campania electorală şi la înregistrarea candidaturilor şi a semnelor.

Cristian Leahu a precizat că Executivul, în calitate de titular al dreptului de iniţiativă legislativă, este cel care trebuie să hotărască cum va arăta proiectul final privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi că variata definitivă a acestei legi va fi stabilită prin decizia Parlamentului.

Cotidianul "Evenimentul Zilei" a relatat, luni, că, potrivit poiectului noii legi pentru alegerea preşedintelui, orice prezidenţiabil ar avea de plătit la depunerea candidaturii 1.200.000 de lei, adică 300.000 de euro.

Cotidianul citat mai scrie că o altă modificare dă posibilitatea Guvernului să anunţe data alegerilor abia la mijlocul lui septembrie.

"Solicitarea garanţiei a venit din partea AEP. Ar fi vorba despre 2.000 de salarii minime. După părerea mea, e cam mult, dacă nu cumva e neconstituţonal, dar urmează să analizăm. Nu e o problemă când ai un partid în spate, banii se returnează dacă obţii destule voturi. Dar, chiar şi aşa, campania costă, mai ai de dat şi pe la televiziuni...", a declarat pentru Evenimentul Zilei Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană nu agreează introducerea unei garanţii pentru candidaţii la alegerile prezidenţiale.
 Vizualizări articol: 376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană nu agreează introducerea unei garanţii pentru candidaţii la alegerile prezidenţiale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei