Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 aug 2009 - Anul XIV, nr. 185 (4171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Instalaţiile eoliene pot cauza maladii cardiace, atacuri de panică şi migrene

Locuitorii din apropierea instalaţiilor eoliene sunt expuşi unui risc sporit de a dezvolta o maladie cardiacă sau de a suferi atacuri de panică şi migrene, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor americani, informează dailymail.co.uk.
De asemenea, aceste instalaţii pot produce şi "sindromul turbinelor eoliene", caracterizat prin declanşarea simptomului "tinnitus" - percepţia unui sunet la nivelul urechii interne, în absenţa unui sunet extern corespondent -, ameţeli, dar şi afecţiuni ale somnului, potrivit autorilor acestui studiu.
Medicul Nina Pierpont, un renumit pediatru din New York, a declarat că acest studiu, realizat într-o perioadă de cinci ani, cu ajutorul persoanelor care locuiesc în apropierea instalaţiilor eoliene din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Irlanda şi Canada, a determinat-o să ajungă la concluzia că aceste turbine eoliene sunt responsabile şi cu apariţia coşmarurilor suferite de copii şi cauzează oprirea dezvoltării normale a creierului.

 

219 de "ferme eoliene" în Marea Britanie

În prezent, există 219 astfel de "ferme eoliene" în Marea Britanie, iar Ed Miliband, secretarul de stat însărcinat cu problemele legate de fenomenul încălzirii globale, intenţionează să aprobe instalarea altor 4.000 de turbine eoliene suplimentare.
Nina Pierpont, specialist în cadrul American Academy of Paediatrics, consideră că aceste turbine sunt periculoase pentru că sunetele de frecvenţă joasă pe care le emit interferează cu sistemul vestibular din ureche, care controlează simţul echilibrului.
Aceste sunete, care au o frecvenţă prea joasă pentru a putea fi auzite de urechea umană, cauzează însă o serie de simptome, pe care medicul american le-a denumit "perturbaţii viscerale ale vibraţiilor vestibulare" (VVVD).
Acestea sunt responsabile cu apariţia tremuratului degetelor, a stării de nervozitate, a fricii, a dorinţei necontrolate de a fugi, a presiunii resimţite la nivelul toracelui, a tahicardiei şi a unui risc major de declanşare a maladiilor cardiace.
Zgomotul produs de turbinele eoliene provoacă coşmaruri şi alte maladii în rândul copiilor, precum deficienţe în dezvoltarea cognitivă, în opinia expertului american.
 


Ferme eoliene" să fie amplasate la o distanţă de cel puţin doi kilometri de locuinţele oamenilor


Cu toate acestea, Nina Pierpont susţine că nu toate persoanele care trăiesc în apropierea instalaţiilor eoliene sunt supuse acestor riscuri. Ea recomandă totuşi ca viitoarele "ferme eoliene" să fie amplasate la o distanţă de cel puţin doi kilometri de locuinţele oamenilor.
Mulţi specialişti consideră însă că turbinele eoline nu prezintă niciun risc major pentru sănătatea oamenilor, iar analiza expertului american s-a bazat pe un eşantion mult prea mic pentru a putea să emită o concluzie de interes general.

Acest studiu a fost efectuat pe 38 de persoane. Studiul Ninei Pierpont a fost însă sprijinit de profesorul Lord May, fost consilier de stat pentru guvernul britanic, care afirmă că această cercetare este "impresionantă, interesantă şi importantă".
Christopher Hanning, fondatorul British Sleep Society, consideră că acest studiu ar trebui să devină o lectură obligatorie pentru toţi factorii de decizie care intenţionează să amplaseze în viitor alte turbine eoliene.
În schimb, purtătorul de cuvânt al British Wind Energy Association a declarat: "Un studiu independent efectuat, în 2007, asupra fermelor eoliene şi a zgomotului produs de acestea a relevat prezenţa a doar patru plângeri, pentru toate cele 2.000 de turbine existente în ţară".
"Turbinele eoliene sunt instalaţii sigure şi asigură o energie regenerabilă. Nu este deloc surprinzător faptul că, potrivit unui raport recent, 94% dintre oamenii care locuiesc în apropierea acestora s-au declarat în favoarea lor", a adăugat aceeaşi sursă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instalaţiile eoliene pot cauza maladii cardiace, atacuri de panică şi migrene.
 Vizualizări articol: 1341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Instalaţiile eoliene pot cauza maladii cardiace, atacuri de panică şi migrene5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei