Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 aug 2009 - Anul XIV, nr. 185 (4171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Măsurile anticriză ale Guvernului nu au dat rezultate, este necesară schimbarea strategiei

Luni, 10 August 2009 (16:20:43)

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că măsurile anticriză ale Guvernului nu au dat până acum rezultate, fiind necesară o schimbare a strategiei economice pentru evitarea unui derapaj economic dramatic.

Geoană a spus, după şedinţa BPN al PSD, că se impune schimbarea strategiei economice a Guvernului PSD-PDL, întrucât măsurile anticriză ale Executivului nu au dat până acum rezultate.

"Avem în acest moment o contracţie economică atât de severă încât te conduce la concluzia că, dacă vom continua să aplicăm aceleaşi politici economice, riscul ca această contracţie să devină şi mai severă se amplifică. (...) Pachetul anticriză aplicat până acum de Guvern nu a dat rezultate în economia reală şi riscul de a continua cu acelaşi tip de politică economică ne poate duce, în luna septembrie sau octombrie, când vom discuta din nou cu FMI şi cu CE despre următoarea tranşă de împrumut, la o situaţie cu adevărat dramatică", a afirmat preşedintele PSD.

El a apreciat că, în aceste condiţii, se impune o schimbare a strategiei economice a Guvernului şi a amintit că a propus liderilor PDL, în şedinţa coaliţiei de luni dimineaţă, ca până la 1 septembrie să fie finalizată analiza Guvernului privind propunerile nticriză ale social-democraţilor.

Geoană a spus că negocierile cu FMI au dus la "atenuarea" a două aspecte care figurau, iniţial, în scrisoarea de intenţie a Fondului. El s-a referit la menţinerea creşterii pensiilor, în luna octombrie, măsură care iniţial, în scrisoarea FMI, era amânată şi la anularea, începând cu 1 ianurie, a actualului impozit minim, care urmează să fie înlocuit cu un impozit forfetar aplicat exclusiv restaurantelor.

Geoană s-a arătat nemulţumit, pe de altă parte, de rezultatele diminuării, de către BNR, a depozitelor minime impuse băncilor comerciale.

"Zona care nu a produs efecte este zona transferului de resurse de la BNR către sectorul bancar din România şi asigurarea reluării creditării economiei reale. (...) În pofida unor măsuri relativ energice ale BNR (...) din păcate sectorul bancar nu beneficiază de lichiditatea pe care BNR a eliberat-o. (...) Aş considera-o cea mai importantă neîmplinire a acestei evaluări de etapă. Această primă tranşă (de împrumut – n.r.) nu şi-a atins obiectivul", a spus el.

Preşedintele PSD a opinat că, în aceste condiţii, se impune o nouă discuţie între Guvern, BNR şi reprezentanţii băncilor comerciale.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că România ar fi avut un deficit bugetar de "minus 14", dacă Guvernul nu adopta măsurile economice pe care le-a luat începând cu decembrie 2008 şi continuând cu cele din 2009.

"Dacă nu am fi luat aceste măsuri pe care le-am luat, vreau să ştiţi că România avea un deficit de aproape minus 14, dacă nu lua măsurile pe care le-a luat începând chiar cu decembrie 2008 şi continuând cu 2009 şi continuând cu alte măsuri raţionale", a spus Boc, după şedinţa coaliţiei.

Misiunea FMI va propune board-ului instituţiei ca o parte din următoarele două tranşe, respectiv din septembrie şi decembrie, să fie alocată pentru finanţarea deficitului bugetar, după ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.

FMI a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române şi instituţia financiară.

Vicepremierul Dan Nica a declarat, luni, după BPN al PSD, că măsurile luate de Guvern au fost credibile şi au dus la evitarea unui dezastru, dovadă fiind acceptul "extraordinar" al FMI de a finanţa deficitul bugetar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Măsurile anticriză ale Guvernului nu au dat rezultate, este necesară schimbarea strategiei.
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Măsurile anticriză ale Guvernului nu au dat rezultate, este necesară schimbarea strategiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei